Arama

Enes Bayraklı
Mart 6, 2018
PKK Afrin’de şehir savaşına hazırlanıyor!

Yaklaşık bir buçuk aydır devam eden Zeytin Dalı Harekatı'nda bugüne kadar Afrin bölgesinin neredeyse yarıya yakını PKK işgalinden kurtarıldı. PKK'nın hava kuvvetleri ve güçlü topçu birlikleri olmayan Özgür Suriye Ordusuna göre Afrin dağlarında kurguladığı savunma sistemi Türk ordusu tarafından hallaç pamuğu gibi atıldı. Netice de Bülbül, Raco Şeyh Hadid gibi büyük beldeler ile onlarca küçük köy kısa süre içerisinde PKK'dan temizlendi. Zaten PKK gibi bir terör örgütünün profesyonel bir ordu karşısında bir alan savunması savaşını uzun süre sürdürmesi mümkün değildi.

Operasyondan basına ve sosyal medyaya yansıyan görüntülere bakılacak olursa bu yerleşim bölgeleri PKK tarafından neredeyse boşaltılmış durumda. Aynı şekilde Afrin ile anayol üzerinden irtibatı kesilen Cinderesi şehrinin sakinlerinin de PKK tarafından zorla Afrin şehir merkezine taşındığı bilgisi basına yansımış durumda.

Buradan yola çıkarak PKK'nın Afrin'de büyük bir şehir savaşına hazırlandığı görülüyor. Anlaşılan o ki sivilleri Afrin'e yığan PKK onları canlı kalkan olarak kullanmak istiyor. Yani şehir içinde inşa ettikleri tüneller, döşedikleri mayınlar ve el yapımı patlayıcılar ile Afrin şehrini bir savaş alanına çevirerek olabildiğince çok sivilin ölümüne neden olmayı planlıyor. Böylece dünya kamuoyunun dikkatini Afrin'e çekip Türkiye'yi haklı müdahalesinden vazgeçirmeyi hedefleyen diplomatik bir baskı kurdurmayı hesap ediyor!

Bugün basına yansıyan iki kritik bilgi bu varsayımı güçlendiriyor. Öncelikli olarak bugün Birleşmiş Milletler (BM) Genel Sekreterliği Sözcüsü Stephane Dujarric, Afrin'i kontrol altında tutan YPG'nin sivillerin çatışma bölgesinden çıkmasına engel olduğunu açıkladı. Dujarriç yine operasyon başladığından beri sadece 5.000 kişinin Afrin'i terkedebildiğini açıkladı. Buna göre operasyon öncesi nüfusu 320.000 civarında olan Afrin'in dışarıdan zorla getirilen sivillerle beraber şu anda 400 bin civarında bir nüfusa sahip olduğu tahmin edilebilir.

Diğer taraftan Amerika birleşik devletlerinin PKK unsurları Afrin'e desteğe gittiği için DEAŞ karşı güya sürdürdüğü operasyonlarına ara verdiğini açıklaması da bu çerçevede mana kazanıyor. Zira basına yansıyan bilgilere göre Amerika tarafından eğitilen ve silahlandırılan 1700 civarında PKK'lı terörist Afrin'e gitmek üzere yola çıktı. Anlaşılan o ki Zeytin Dalı Operasyonu kurdukları tuzakları başlarına geçirdiğinden Pentagondaki generaller bu durumdan çok rahatsız. Bundan dolayı tasmasını ellerinde tuttukları PKK'yı serbest bırakmış durumdalar.

Afrin'de meskun mahal operasyonunun zor geçeceği kesin. Askeri olarak bütün olasılıkların gözden geçirildiğine ve gerekli hazırlıkların yapıldığına eminim. Fakat diğer taraftan Afrin operasyonu sırasında esas dalganın batı medyası ve sosyal medya üzerinden gelecek olan dezenformasyon kampanyaları ve ajitasyonlar ile geleceğini öngörmemiz ve buna göre hazırlık yapmamız gerekiyor. Zira bizi mutlaka kazanmamız gereken, düşmanlarımızın tökezlememizi dört gözle beklediği, çetin bir mücadele bekliyor.

Enes Bayraklı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN