Arama

  • Anasayfa
  • Edebiyat
  • Kurduğu Orta Dünya’nın çimenlerine kadar hakim olan dil bilimci

Kurduğu Orta Dünya’nın çimenlerine kadar hakim olan dil bilimci

Kendini “tıknaz” olarak tanımlayan Tolkien gri gözlü, bronz tenli, gümüş renginde saçları olan ve kararlı, çabuk konuşan biri. Bundan elli yıl önce kibar bir toprak ağası olabilirmiş. Her hobbitin güvenebileceği, her ejderhanın karşısında korkuyla sinebileceği ve her elfin arkadaş olarak kabul edebileceği bir adam o. Hiç çaba göstermeden, açık açık kendisine hayranlık duyduğu kadar -çekiciliği de burada yatıyor- sizi de ona hayranlık duymaya itiyor. (1986 yılındaki röportajından). J.R.R. Tolkien, 3 Ocak 1892 tarihinde dünyaya geldi. Doğum gününde, biyografisini sizler için derledik.

Kurduğu Orta Dünya’nın çimenlerine kadar hakim olan dil bilimci
Yayınlanma Tarihi: 21.1.2019 17:45:50

Tolkien ismi Tol-keen(ağıt) kökünden gelir ve isminin kökü Almanca'dır. Almanca'da Toll-kühn olarak geçer. Anlamı; akılsızca cesarettir. Bu yüzden yazarımız bazen ''Oxymore'' lakabını kullanırdı.

Sülalesinin bir bölümünün 18. yüzyılda İngiltere'ye göç etmiş olması kuvvetle muhtemeldi, lakin onun doğumuna kadar aile iyiden iyiye İngilizleşmişti. Lakin babası Arthur Reuel Tolkien kesinlikle kendini İngiliz olarak görmüyordu. Arthur Tolkien bir banka yazmanıydı ve 1890'ların başlarında işinde daha kolay yükseleceğini umarak Güney Afrika'ya gitmişti.

(Kucaktaki bebek Tolkien)

J.Ronald'da (yakın arkadaşları ve ailesi ona Ronald der) babasının işi yüzünden 3 Ocak 1892'de Güney Afrika'da Bloemfontein'de doğdu. İklimdeki kötü şartlar kısa zamanda anne Mabel Ronald ve küçük kardeş Hilary'i de alıp İngiltere'ye dönmeye itti. Baba Arthur da ailesinin yanına dönecekti. Fakat 15 Şubat 1896'da Güney Afrika'dan Arthur'un ölüm haberi geldi.

ÖRÜMCEK, YEL DEĞİRMENİ

Tolkien'in Güney Afrika'ya dair anıları çok kısıtlıydı bu kısıtlı anılardan biri korkunç derecede büyük ve kıllı bir örümcekle olan karşılaşmasıydı. Daha sonrasında eserlerinde bunu kullandı.

Tolkien çocukluğu Birmingham'da makineleşmenin demir ve kömürün asıl enerji kaynağı ve ham maddeyi oluşturduğu zamanlarda geçti ve hayali makineleşmeden uzaklaşıp kırsal alanlarda yaşamaktı. Daha sonra çok kırsal bir yer olan Birmingham'ın güneyine Sarehole köyüne yerleştiler. Genç Ronald "Nantyglo", "Penrhiwceiber" ve "Senghenydd" garlarında ve kömür kamyonlarının arasında dolaşıyordu. Ve burada dil bilimsel hayal gücünün başladığını söyler.

Sarehole köyü Tolkien'in hayal dünyasında önemli bir yere sahipti. Babasının ölümü üzerine bu köye yerleşmişlerdi. Köydeki Cole Bank Road değirmeni yüzüklerin efendisi adlı romanını besleyecek önemli imgelerden bir tanesiydi.

Öğrenim hayatı King Edward Okulu, St.Philip Grammer Okulu ve Oxford Üniversitesi'nde geçti. King Edwards'da okurken " Klasik Diller Başarı Ödülü "nü kazandı.

TCBS KULÜBÜ

Bu zamanlarda Ronald'ın dil bilimine olan yeteneği ortaya çıkmaya başlamıştı. Latince ve Yunan dillerine olan yeteneği çok büyüktü, Fin efsanelerine olan sevgisinin bu zamanlarda başladığını söyler. O zamanlarda sadece eğlence olsun diye kendi lisanını yaratmaya başlamıştı ve burada Elf dilinin temelini attı. Burada birkaç yakın arkadaşı ile "T.C.B. S" kulübünü kurdu. Burada arkadaşları ile yazılar yazıyordu ve kulüp toplantılarında birbirlerinin yazılarını eleştiriyorlardı.

Ronald I.Dünya Savaşı patlak verdiğinde yaşıtları aksine savaşa katılmak için acele etmedi, 1915 yılının Haziran'ında yüksek derece ile bitirdiği Oxford'a geri döndü. Bu zamanlarda çeşitli şiirler yazıyor ve kendi icadı olan Elf dillerini geliştirmeye çalışıyordu. Özellikle Quenya dilini icat ederken Fin efsanelerinden etkilenmişti. Ama hala çalışmalarında bir eksiklik hissediyordu. Bu zamanlarda Tolkien, Lancashire askerlerine katıldı ve bir süre sonra da artık aralarında ilişkinin ciddileşmiş olduğu Edith Bratt ile 22 Mart 1916'da Warwick'te evlendi.

Lakin en sonunda ordu onu da savaşa çağırmıştı. Some taaruzu için batıya Fransa'ya gönderilmişti. Hendeklerin içinde tamamen sağlıksız şartlarda savaşın nefretine karşı koymaya çalışıyordu. Ve Kasım Ayının başlarında koşullar nedeniyle tifüs hastalığına yakalanmıştı ve Aralık ayında da tedavi için Birmingham'a gönderildi. Ve Noel'e kadar iyileşmişti Edith'i görmek için hazırdı.

Savaştan döndükten birkaç ay sonra "T.C.B. S" kulübündeki yakın arkadaşlarının biri hariç hepsi öldüğünü öğrendi. Savaş genç Ronald'da derin etkiler bırakmıştı ve bu zamanlarda Kayıp Öyküler Kitabı'nı yazmaya başladı bu hikayelerin pek çoğu Silmarillion adı altında yayınlanacaktı hikayelerde Quenya dilini kullanan elfler, cüceler ve orklar vardı. İlk önce yazdığı eserler ise Morgoth'a karşı yapılan savaşlar, Gondolin ve Nargothrond'un düşüşü, Turin'in hikayesi ve Beren ve Luthien'in hikayesi olduğu biliniyor.

1917- 1918 arasında Ronald ağır bir hastalığa tutulmuştu ama Edith'in kendi çok iyi bakması sayesinde hastalığı çabuk atlattı. Edith ile ormanlık alanlarda geziyorlardı ve Edith onun için dans ediyordu.(Bu olay Tolkien'in derinden etkilemişti, Beren ve Luthien'in hikayesine bu olay ilham olmuştu.)

Edith'in Orta Dünya'ya yansımaması mümkün değildi tabii. Külliyatı okuyanlar bilir Orta Dünya'nın bilinen en müthiş aşkı Beren ile Lúthien'in hikayesidir. Anlatılagelen büyük bir aşk. Orta Dünya'nın Romeo ve Juliet'i yani…

Ateşkes 11 Kasım 1918 yılında ilan edildiğinde Ronald akademik çalışmalara imza atmak için Oxford Üniversitesi'nde Dilbilimci Asistanı olarak iş buldu. Hem ciddi bir şekilde filoloji ile ilgili akademik çalışmalarına devam ediyor hem de Kayıp Öyküler Kitabı'na devam ediyordu ve bu eserleri insanlarla paylaşmaya karar verdi. O zamanların önemli isimlerinden olan Neville Coghill ve Hugo Dyson'da bulunduğu deneme kulübüne ''Gondolin'in Düşüşü'nü'' okudu.

Ronald bu zamanlarda tamamen farklı bir çalışma alanına girişti ve Sir Gawain ve Yeşil Şövalye eserini yarattı. Bu sırada Kayıp Öyküler'e devam ediyor yarattığı lisanları geliştirmeye çalışıyordu.

Çok nadir olan akademik toplantıları çok etkili olurdu; özellikle ''Beowulf, Canavarlar üzerine bir fikir'' konferansı edebiyat dünyasında büyük etkiler uyandırmıştı. Tolkien 1945 yılında Oxford Filoloji Profesörü unvanına kavuştu ve 1959 yılına emekli olana kadar bu görevde kaldı. Üniversite öğrencileri içinde ise çoktan bir efsaneye dönüşmüştü. Onun zamanında akademide politika ve idare ikiye ayrılmıştı. Ayrıca üniversite öğrencileri ile Viking Kulübü'nü kurdu burada eski Viking eserlerini inceliyorlardı. Burada eski Viking şiirlerini İngilizceye uygun hale getirmeye çalışıyorlardı.

Tolkien sosyal yaşamı popüler olmaya alabildiğine uzaktı. Bu sırada Tolkien ''Fikirler'' olarak bilinen bir grup kurdu. Bu grup Tanrısal doğayı araştırmaya çalışıyordu. Bu grubun diğer önemli üyeleri Tolkien'in en yakın arkadaşlarının biri olan, Owen Barfield ve Charles Williams'a ek olarak, daha sonra Narnia Günlüklerini yazacak olan C.S. Lewis idi.

Tolkien çocukluk yıllarından beri resimli mektuplar yazmak gibi bir alışkanlığı vardı; Noel Baba'dan Mektuplar eseri 1976 yılında yayımlanacaktı.

Dil bilimci olan Tolkien Latince, Fransızca ve Almanca'yı erken yaşlarda öğrendi. Daha sonraki yıllarda Yunanca, eski İngilizce, Anglo Sakson dili, eski İzlanda dili, gotik, modern ve Orta çağ gal dili, Fince, İspanyolca ve İtalyanca öğrenmeye başladı. Bu dillere ek olarak Tolkien, kendisi de 14 farklı dil icat etmiş ve orta dünya sakinleri için alfabeler oluşturmuştu.

Bu dilleri bu adam nasıl oluşturuyordu. Çok basit; diğer her şey gibi bunu da eğlence amaçlı yapıyordu. Tolkien Elfçe'yi bile kendi arasında iki farklı lehçeye ayırmış. Ayrıca eski bir Germen dili olan Lombardic'e de yeniden hayat vererek üzerine eklemeler yapmış ve dili geliştirmiş.

Tolkien'in asıl işi öğretmenlikti ve Oxford Üniversitesinde ders verdiği yıllarda anlatış tarzından dolayı onun gibi kimsenin olmadığı düşünülüyordu. Kendisine yıllık 36 ders saati verilirken durmuyor ve 100'den fazla ders saatine giriyordu. Eski İngilizce ve eski Nors dili uzmanı olan yazarımız 1925 ve 1959 yıllarında birçok ders vermiş. Onun hakkında yakınları oldukça ilginç şeyler anlatır örneğin; Ödeme olarak sahte diş vermek, değişik kıyafetlerle toplantılara katılmak ve Anglo Saxon savaşçısı kılığında komşularını korkutmak gibi...

Tolkien aslında bir yazardan çok akademisyen olmayı seviyormuş bu yüzden kitap yazmaya sadece öğretmenlik dışında kalan zamanlarında gayret harcıyormuş. Hatta kendisinin ilk çalışmalarının ardından gelen olumlu tepkiler üzerine birçok posta ve övgü alıyormuş. Tolkien bu insanlara biraz deli gözüyle bakıyormuş. Çünkü onun için yazmak, sadece eğlenceymiş.

''TOPRAĞIN ALTINDA BİR KOVUKTA BİR HOBBİT YAŞARDI''

Tolkien bu sıralarda hala mitolojisini ve lisanlarını geliştirmeye çalışıyordu. Hatta bir çok da Roverandom gibi çocuk hikayesi yazdı.(Bu eser Michael Tolkien'in köpeğini kaybettiğinde çok üzüldüğü için yazmıştır.) Bir gün sınav kağıtlarını incelerken bir öğrencinin cevap kitapçığındaki sol boşluğa bir cümle yazdı; ''Toprağın altında bir kovukta bir hobbit yaşardı'' Tolkien bu kelimeyi okuduktan sonra Hobbit'i yazmaya karar verdi. Bir çocuk hikayesi yazacaktı. 1936'da Susan Dagnall daktilosuyla Hobbit'i ortaya çıkarmaya başladı.

Hikaye bittiğinde Stanley Unwin'e hikayeyi yolladı. 10 yaşındaki oğlu Rayner tarafından Hobbit çok beğenilince 1937 yılında kitap yayınlandı. Kitabın basımının üzerinden daha bir yıl geçmemişti ki "Hobbit" çocuk edebiyatı dalında New York Herald Tribune ödülünü kazandı ve klasikler arasına girdi. Çocuklar için tavsiye edilen kitapların başında yer aldı.

Tolkien Hobbit'in üstün başarısından sonra ''Quenya Silmarillion'' çalışmalarına ağırlık vermişti. Hikâyenin bazı kısımlarını da okuyucuyla paylaştı. Okurlar genel olarak şiirlerden pek hoşlanmamış (Beren ve Luthien gazelinde olduğu gibi) ama düzyazı kısımlarını çok beğenmişti. Ortak görüş ticari olarak yayımlanmaya hazır olmadığı idi Tolkien Silmarillion'un açık başarısızlığı ile hayal kırıklığına uğramıştı.

Kitabın yayımcısı Stanley Unwin, Tolkien'e Hobbit'in devamını yazmasını önerdiğinde o Yüzüklerin Efendisi'ni yazmaya başlamıştı bile. 16 yılda tamamlanan Yüzüklerin Efendisi, Tolkien emekliye ayrılmadan önce yayımlandı. Yüzüklerin Efendisi'nin ilk iki bölümü kitapçı raflarında yerlerini aldığında, takvimler 1954'ü gösteriyordu. Bir yıl sonra da üçüncü bölüm İngiltere'de yayınlandı. Üçleme Hobbit'ten de fazla ilgi topladı. Artık Tolkien'in eserleri çocuk kitabı olmaktan çıkmış ve erişkinlerin anlayabileceği seviyede bir karmaşıklığa sahip olmuştu. Kitap 1954 ve 1955 yıllarında üç parça olarak yayınlandı.(Yüzük Kardeşliği, İki Kule ve Kralın Dönüşü)

Roman Hobbit'ten bile daha fazla tepki alır. Bir kısım eleştirmen tarafından Hobbit'tekin den çok daha fazla eleştiriye maruz kalır Tolkien. Oysa o sadece hayalindeki dünyayı kitaba dökmüştü. BBC kanalı 12 bölümlük bir sürede Yüzüklerin Efendisi'ni yorumlar. Yüzüklerin Efendisi yayım şirketine şu ana kadar para kaybettirmekten başka bir yararı olmamıştı. Bu olay karşısında Tolkien çok üzülmüş ve erken emekli olarak Oxford'da Profesörlük görevini bırakmıştı.

Lakin Tolkien'in üzüntüsü beyhudeydi; Yüzüklerin Efendisi yeni bir kapakla korsan kitapçılar tarafından yeniden yayımlanmıştı. Ve çok kısa bir sürede Amerikalı genç okurlarının ilgisini çekti. Kitap kısa sürede milyonlar sattı. 1968 yılında Yüzüklerin Efendisi alternatif İncil olarak görülüyordu.

Artık Tolkien Fantastik Edebiyat türünde bir efsane olmuştu…

Kendini monarşist ve Katolik olarak tanımlayan yazarın dünyaca ünlü eseri yüzüklerin efendisi 'seri üretim yapan robot fabrikalara, trafik gürültüsüne ve modern Avrupa yaşamının sevimsizliğine' öfkesini kustu' öfkesini yansıtıyordu sanki. Tolkien, "yüzüklerin efendisi" basıldığında 60 yaşını geride bırakmıştı. Bu eser aynı zamanda kuzey efsanelerindeki cücelerden esinlenmeydi ve Tolkien bu efsanelerden de beslenerek yeni bir dil inşa etmeye çalıştı.

J.R.R. Tolkien Yüzüklerin Efendisi dışında da pek çok eser yaratmıştı. Bu eserler; Tom Bombadil'in Maceraları, Lord Gawain ve Yeşil Şövalye, Beowulf, Hamlı Çiftçi Giles, Büyük Wotton Demircisi, Yaprak Çizen Nigel.

En önemsediği çalışmalarının bazılarının toplandığı "Silmarillion"ın basılışını göremedi. İlk basımında aldığı kötü tepkiye rağmen Christopher Tolkien tarafından yeniden düzenlendi ve 1977 yılında yeniden basıma hazırlandı. 20'inci yüzyılın ilk yarısında olup biten her şey vardı bu kitapta: 1920'lerin ve 1930'ların puslu atmosferi, kitlelerin korkusu, arkaizme geri dönüş…

1980 yılında ise yine Christopher Tolkien tarafından Numenor'e dair hikayeler ve Orta-Dünya'nın bitmemiş hikayeleri yayınlandı. Christopher Tolkien, babasının ölümünden sonra Kayıp Öyküleri tamamlamayı bir borç olarak görmüştü ve onları düzenlemek için büyük vakit harcadı. Silmarillion'dan sonra 12 Kitaplık Orta-Dünya Tarihi eseri (özellikle Orta-Dünya'daki Irklar eseri) Christopher Tolkien tarafından düzenlenmiş, mantık hataları düzeltilmişti.

1959 yılında J.R.R. Tolkien emekli olduktan sonra Edith ile birlikte Bournemouth'a taşındılar. Ronald 22 Kasım 1971 yılında Edith ölünce Oxford'a geri döndü ve Merton Fakültesi tarafından sağlanan eve yerleşti. 2 Eylül 1973 yılında hayata gözlerini yumdu. Ronald ve Edith Wolvercote mezarlığına gömüldüler. Mezar Taşlarında şöyle yazar:
Edith Mary Tolkien, Lúthien, 1889-1971
John Ronald Reuel Tolkien, Beren, 1892-1973

J.R.R. TOLKİEN'İN 1968 RÖPORTAJI

Tolkien'in Hobbit'in ortaya çıkışıyla, kitaplarının filme çevrilmesiyle ve benzetildiği diğer yazarlarla ilgili fikirleriyle dolu 1968 tarihli röportajı onun hakkında birçok şeyi gün yüzüne çıkardı.

"Örümcekler," dedi Profesör J.R.R. Tolkien, kelimeyi elinde tuttuğu pipo kadar dikkatli bir şekilde ele alarak, "kuzeylilerin hayal gücünün önemli korku öğelerindendir." Yarattığı canavarlardan birini, insan yiyen dişi bir örümceğimsiyi anlatırken, "Dişi canavar, erkeğinden kesinlikle daha ölümcül değil ama daha farklı. Kan emen, boğan ve tuzağa düşüren bir yaratık o," diyor. ve ekliyor: Emekli bir Oxford filoloğu ve yazdıklarını ispat etmeye alışık biri olan Profesör Tolkien'e göre, fantazyada bile olsa, her şey belirgin olmalı. Kendi yarattığı harikalar dünyasında, av alanındaki beyaz bir avcının kesinliğiyle hareket ediyor. "Cüceleri detaylı soy ağaçlarına sahiptir. Elflerinin kendilerine ait, dikkatle oluşturulmuş dilleri vardır. Büyücüleri birliklerinin kurallarına göre çalışır. Tüm karakterleri içinde en meşhuru olan hobbitler ise gözle görülür derecede gerçekçi bir ırktır: boğazlarına düşkündürler, hediye verirler, evleriyle gurur duyarlar, göbeklidirler ve yerel haber ajansınız kadar inanılırdırlar."

Kendini "tıknaz" olarak tanımlayan Tolkien gri gözlü, bronz tenli, gümüş renginde saçları olan ve kararlı, çabuk konuşan biri. Bundan elli yıl önce kibar bir toprak ağası olabilirmiş. Her hobbitin güvenebileceği, her ejderhanın karşısında korkuyla sinebileceği ve her elfin arkadaş olarak kabul edebileceği bir adam o. Hiç çaba göstermeden, açık açık kendisine hayranlık duyduğu kadar -çekiciliği de burada yatıyor- sizi de ona hayranlık duymaya itiyor.

Tolkienciler çoğunlukla akademisyenlerden ve mürekkep yalayan kesimden oluşsa da hepsi öyle değil. Winnipeg'den ev hanımları, Woomera'dan roketbilimciler, Las Vegas'dan popçular ona mektup yolluyorlar. Reklamcılar Londra barlarında onu tartışıyor. Almanlar, İspanyollar, Portekizliler, Polonyalılar, Japonlar, İsrailliler, İsveçliler, Hollandalılar ve Danimarkalılar onu kendi dillerinde okuyorlar.

"Hiçbir zaman maddi anlamda bir başarı elde etmeyi beklemedim," dedi Tolkien. "Aslında, 30'larda Hobbit'i yazarken ticari bir baskı yapacağını bile hiç düşünmemiştim.

"Her şey biraz ek gelir için sınav kağıtları okurken başladı. Tam bir ızdıraptı. Düşük maaşla çalışan bir profesör olmanın en büyük trajedilerden biri de bayağı işler yapmak zorunda kalmasıdır. Kendisinden belirli bir konumu koruyup, çocuklarını iyi okullara göndermesi beklenir. Eh, ben de bir gün sınav kitabının içinde boş bir kağıda denk geldim ve 'Topraktaki bir kovukta bir hobbit yaşar,' diye çiziktirdim.

Tolkien'in arkadaşı ve kendisi gibi bir yazar olan merhum C.S. Lewis, Yüzüklerin Efendisi'nin gelişimine "büyük katkıda" bulunmuş ama her zaman sessizce takdir etmekle yetinmemiş. "Bölümleri bitirdiğimde yüksek sesle okumamda ısrar edip önerilerde bulunurdu. Kabul etmediğimdeyse sinirlenirdi. Bir keresinde, 'Seni etkilemeye çalışmak boşuna çünkü bu mümkün değil,' demişti. Ama bu pek doğru değildi. Ne zaman, 'Daha iyisini yapabilirsin. Daha iyisi Tolkien, lütfen!' dediğinde denerdim."

Profesör Tolkien, Yüzüklerin Efendisi'nin daktiloda yazılmış 4.200 sayfalık ilk kopyasını, Milwauke'nin Wisconsin kentindeki Marquette Üniversitesi'ne satmış: "Bu evi alabilmek için paraya fena halde ihtiyacım vardı."

J.R.R. TOLKİEN VE DİL BİLİM

Tolkien'in Elfçesi, Quenya ve Sindarin, dil bilgisi bütünlüğü ve yapay bir dil olmasına rağmen doğal dillerden biriymişçesine bir fonksiyona sahip olmasıyla bilinir. Yapay diller, literatürde Artificial Languages olarak geçmekte, Star Trek'in Klington'undan tutun da, Avatarlar'ın Na'vi diline ve Game of Thrones'un göçebe halkı Dothraki diline kadar birçok örnekle uzun yıllardır popülerliğini sürdürmekte. Her ne kadar Tolkien elfçesini yarattığında yapay diller yeni bir eğilim olmasa da Quenya ve Sindarin tarihteki en gelişmiş yapay diller olarak göze çarpıyor.

Quenya
Quenya dili özünde tüm elflerin dilidir. alnızca Latin alfabesiyle ifade edilebilen bir dil değil. Latin alfabesinin yanı sıra Tengwar, Cirth ve Sarati alfabeleriyle yazılıyor. Tolkien'in Quenya'nın en uzun kullanımı olarak yazdığı Namarie şiirinin ilk satırları Tengwar alfabesiyle yazılmış.

Khuzdul

Ortadünya'da cücelerin aralarında kullandıkları gizli dil Khuzdul'dur. Cirth alfabesi ile yazılmaktadır.

Baruk Khazâd! Khazâd ai-mênu! "Cücelerin Baltaları! Cüceler peşinizde!"

Kara lisan

Mordor'un dilidir. Sauron tarafından yaratıldığına inanılmaktadır. Quenya gibi Elf dillerinin aksine Kara Lisan'da yazılmış şarkı veya şiir bulunmamaktadır. Ancak yüzüğün yazıtı, Kara Lisan dilinde yazılmıştır.

"Ash nazg durbatulûk, ash nazg gimbatul,ash nazg thrakatulûk agh burzum-ishi krimpatul."

"Hepsine hükmedecek bir yüzük, hepsini o bulacak, Hepsini bir araya getirip karanlıkta birbirine bağlayacak."

TOLKİEN KİMLERDEN ETKİLENDİ

William Morris. Tekstil tasarımcısı, şair, roman yazarı, ve çevirmen kimliklerinin yanında siyasi makaleleriyle de İngiltere'de sosyalizmin yaygınlaşmasında önemli isimlerden biri. Genç yaşlarında Morris'in şiir ve hikayelerinden etkilenen Tolkien, olgunluk çağında da Orta Dünya'yı kurarken Morris'in eserlerine gönderme yapan isimleri tercih etmiş.

Edward Wyke Smith. İngiltere tarihinin en önemli maceraperest ve jeoloji bilimine katkısı büyük olan bir maden mühendisi. Bunun yanında yazarlık yeteneği olan bir kişi. Eserinde "masa bacağı kadar" benzetmesini yaptığı kahramanın, boy tasviriyle Hobbit'in ilhamı.

TOLKİEN VE MİTOLOJİ

Akademik araştırmalar yaparken Eski İngiliz ve erken dönem Alman el yazması eserlere hayranlık duyardı. Beowulf, Volsunga Destanı, Poetic Edda, Hervarar Destanı, Prose Edda ve Nibelungenlied bu destanlardan bazıları.

RESİM VE EDEBİYAT BERABERDİ

Yazarlık yaşamı her daim resimle paralel gitti. Küçük yaşlarda resim yeteneği fark edilince ailesi tarafından kurslara gönderildi. bazen figür bazlı olan resimler çoğunlukla manzara ve harita çizimi üzerineydi.

TOLKİEN'İN DÜNYAYA DOKUNUŞLARI

Astronomiden , seyahate , biyolojiden sokak isimlerine kadar birçok yerde hem Tolkien'in hem de Orta Dünya kahramanlarının isimlerini görmek mümkün. 2003 yılından beri dünyada 85 ülkede 25 Mart günü Tolkien Okuma Günü olarak kutlanıyor ve bu sayede Tolkien'in eserleri yaşı küçük öğrencilere benimsetiliyor.

Tolkien'in Türkçedeki eserleri
(Orta Dünya tarihine göre kronolojik sırayla)

Silmarillion – İthaki Yayınları

Hobbit – İthaki Yayınları (İlk Baskı Mitos/6.45'ten 1996)

Yüzüklerin Efendisi Kısım I: Yüzük Kardeşliği Yüzüklerin Efendisi Kısım II: İki Kule Yüzüklerin Efendisi Kısım III: Kralın Dönüşü – Metis Yayınları

Roverandom – İthaki Yayınları

Tehlikeli Diyardan Öyküler – İthaki Yayınları

Bitmemiş Öyküler – İthaki Yayınları

Hurin'in Çocukları – İthaki Yayınları

"Dünya gerçekten de tehlikelerle dolu ve içinde bir sürü karanlık yer var; lakin nice güzellik de hâlâ ayakta ve artık bütün topraklarda içine keder karışmış olsa da, belki daha bile çok serpiliyor sevgi."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN