Arama

Avrupa’da harita değişiyor mu?

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalan parlamentosunun Pazartesi günü yapacağı oturumu iptal etti. Katalan parlamentosunun pazartesi günü yapılacak oturumda bağımsızlık ilan etmesi bekleniyordu.

Avrupa’da harita değişiyor mu?
Yayınlanma Tarihi: 5.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 05.10.2017 17:26

İspanya Anayasa Mahkemesi, Katalan parlamentosunun tek taraflı olarak İspanya'dan bağımsızlık ilan etmesi beklenen Pazartesi günü yapılacak oturumu askıya aldı.

İspanyol El Pais gazetesi kararın bağımsızlığa karşı çıkan Katalan Sosyalist Partisi'nin başlattığı girişim sonrası alındığını bildirdi.

Katalan parlamentosunun pazartesi günü yapılacak oturumda bağımsızlık ilan etmesi bekleniyordu.

Avrupa basını Katalonya'nın bağımsızlığı ilan etmesi üzerine yeni devletin ordusu ve yasalarının nasıl olacağı üzerine tahminler yürütüyor. Buna göre; ayrılık sürecinin başlamasıyla İspanya ordusunun Katalonya üzerinde bir hâkimiyeti kalmayacak. Ancak bu yasaya göre Katalonya'da ilk aşamada yeni silahlı güçlerin kurulması öngörülmüyor. AB ise daha önce ayrılığa karşı İspanya'ya tam destek çıkmıştı. Son olarak Katalonya Özerk Yönetimi Başkanı Carles Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlığı ilan edeceklerini açıkladı.

BİRKAÇ GÜN İÇİNDE İLAN EDECEKLER

Katalonya Başkanı Puigdemont, birkaç gün içinde bağımsızlık ilan edeceklerini söyledi. İspanya Kral 6. Felipe, Katalonya özerk yönetiminin Katalan halkını böldüğünü belirterek, "İspanya'nın birliğini ve ulusal egemenliğini parçalamaya çalıştı, anayasayı, demokrasiyi ve İspanyol devletinin güçlerini sistematik bir şekilde çiğnediler" demişti.

Katalonya parlamentosunda yer alan Junts pel Sí (Evet için Birlikte) oluşumu ile Halk Birliği Adaylığı Partisi (CUP) beraber "yasal geçiş ve cumhuriyetin kurulması yasası"nı hazırlamıştı. Ağustos ayının sonunda Katalan Parlamentosu'na sunulan tasarı 6 Eylül'de kabul edildi.

Böylece 89 madde ve üç düzenlemeden oluşan tasarının onaylanmasıyla birlikte 1 Ekim'de gerçekleştirilen referandumun kararı alındı. Bu yasa aynı zamanda Katalonya'nın İspanya devletinden nasıl ayrılacağını ve yeni devletin nasıl kurulacağını içeriyor. Yasaya göre, resmi sonuçların açıklanmasının ardından 48 saat içinde İspanya'dan ayrılık kararının açıklanması gerekiyor. Yasada, bağımsızlık kararının alınabilmesi için referandumda asgari bir katılım oranı ise yer almıyor.

VATANDAŞLIK DÜZENLEMESİ YER ALMIYOR

Yasada, bu bölgede yaşayanların mevcut vatandaşlıklarının iptal edilmesine dair herhangi bir düzenleme yer almıyor. Bu da, burada yaşayanların hem Katalonya hem de İspanya pasaportu taşımalarının önünü açıyor.

31 Ekim 2016 tarihinden itibaren iki yıl boyunca Katalonya'da yaşayan bütün İspanya vatandaşlarının yeni devletin vatandaşı olabileceği belirtiliyor. Katalan hükümetinin İspanya devleti ile vatandaşlık meselesinin çözülmesi için masaya oturması öngörülüyor.

HÜKÜM GİYEN HER SİYASİ…

Geçiş dönemi süresince Kurucu Meclis oluşturulana kadar şimdiki resmi diller olan İspanyolca, Katalanca ve Aranca'nın statülerini korumaları bekleniyor.

Katalonya'nın eski başkanı Artur Mas gibi Katalonya bağımsızlığı adına yaptığı eylemlerden dolayı hüküm giyen her siyasinin affedileceği aktarılıyor.

İSPANYA ORDUSUNUN HÂKİMİYETİ KALMAYACAK

Ayrılık sürecinin başlamasıyla İspanya ordusunun Katalonya üzerinde bir hakimiyeti kalmayacak. Ancak bu yasaya göre ilk aşamada yeni silahlı güçlerin kurulması öngörülmüyor.

Ayrılıkla beraber Katalonya'nın sınırlarının Katalan hükümetinin kontrolüne geçmesi düşünülüyor.

GÜÇLER AYRILIĞI KORUNACAK

Ayrılık ilan edilmesiyle İspanyol vergi kurumlarının Katalonya ile bir ilişiği kalmayacak.

Vergi yönetiminden sadece Katalonya ve yerel idare birimleri sorumlu olacak.

Katalonya hükümetinin altında yer alan mali işlerden sorumlu kurum, Maliye Bakanlığı'na dönüştürülecek.

Katalonya'daki en yüksek yetkili mahkeme kurulacak devletin Yüksek Mahkemesi'ne dönüştürülecek.

Yasama, yürütme ve yargı olarak güçler ayrılığının korunacağı aktarılırken, direkt olarak yeni kurumlar oluşturmak yerine zaten Katalonya'da var olan kurumların niteliğinin değiştirileceği ifade ediliyor.

KATALAN LİDER: TUTUKLANMAKTAN KORKMUYORUM

Katalonya bölgesi lideri Carles Puigdemont Alman gazete Bild'e "Tutuklanmaktan korkmuyorum" dedi.

Geçen Pazar İspanya hükümetinin yasadışı bulmasına rağmen polis müdahaleleriyle gerçekleşen Katalonya bölgesi bağımsızlık referandumunun ardından konuşan Carles Puigdemont Madrid polisini aşırı güç kullanmakla suçladığı röportajda "Yasadışı bir referandum gerçekleştirme gerekçesiyle tutuklanmaktan korkmuyorum" dedi. Artık İspanya hükümetinin yaptığı hiçbir şeyin onu şaşırtamayacağını söyleyen Katalan lider "Benim tutuklanmam da – ki bu çok barbarca bir hamle olur – mümkündür" dedi.

İspanya Anayasa Mahkemesi Pazartesi günü gerçekleşecek parlamento toplantısını iptal etti. Geçen pazar gerçekleşen ve Katalan seçmenlerin yüzde 90'ının bağımsızlık lehinde oy verdiği referandumun ardından Katalonya lideri Carles Puigdemont'un hükümeti pazartesi günü merkezi Madrid hükümetinden bağımsızlık ilan etmeyi planlıyordu.

Ekonomisinin beşte birini oluşturan Katalonya bölgesindeki politik kriz yatırımcılar nezdinde de endişe yaratırken, uzun yıllardır kendi dili ve kültürü olan Katalonya bölgesi Madrid merkezi hükümetinden aldığı fonlardan daha fazla vergi ödüyor olmaktan şikayetçi. Euro Bölgesi'nin en büyük dördüncü ekonomisindeki bu kriz İspanyol tahvil ve hisse piyasalarını da olumsuz etkiledi. Ülkenin borçlanma maliyetleri yatırımcı güvenini test edecek bir devlet tahvili ihalesi öncesinde yedi ayın en yüksek seviyesine çıktı. Madrid hükümeti Mariano Rajoy Katalonya'ya bağımsızlıktan vazgeçmeleri karşılığında daha iyi bir vergi ve anayasa anlaşması için çok taraflı diyalog öneriyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN