Antalya'nın yaşayan tarihi 'Kaleiçi'

Yayınlanma Tarihi: Mart 09, 2018 00:00 Güncelleme Tarihi: Mart 09, 2018 18:42

Turizm başkenti Antalya’daki Kaleiçi, Rum, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan evleri, daracık sokakları ile ziyaretçilerini zaman yolculuğuna çıkarıyor.

Antalya’nın yaşayan tarihi ’Kaleiçi’

Anadolu'nun en eski yerleşimlerinden olan, sahip olduğu doğası ve tarihi yapısıyla ilgi çeken Antalya, her yıl 10 milyondan fazla turiste ev sahipliği yapıyor. Antik çağlardan itibaren tarihe tanıklık eden şehir, barındırdığı arkeolojik ve doğal güzellikleriyle öne çıkıyor. Antalya'nın en çok ilgi çeken yerleşimi ise Rum, Selçuklu ve Osmanlı mimarisinin izlerini taşıyan evleri, daracık sokakları ile ziyaretçilerini tarih yolculuğuna çıkaran Kaleiçi.


ANTALYA'NIN PARLAYAN YILDIZI OLDU

Kaleiçi'ne, yat limanını hilal gibi saran kale kapısından giren turistler, Yivli Minare'yi görerek başladıkları turda, 650 yıllık mevlevihane, kentteki ilk cami olan Kesik Minare Camii, surlar, Hadrianus Kapısı ile büyüleniyor.

Korunması gereken 127 sur duvarı, burç, cami, mescit ve kuyu, 356 sivil mimarlık örneği ev, 93 bahçe ve 25 tabiat varlığının bulunduğu Kaleiçi, son yıllardaki çevre düzenleme ve yenileme çalışmalarıyla Antalya'nın parlayan yıldızı oldu.


ZAMAN TÜNELİNE YOLCULUK

Yerleşmenin M.Ö. 4. yüzyılda başlayan Kaleiçi'nde mahalle hayatını neredeyse bitti ve burası tamamen turistik bir merkez haline geldi. Akdeniz Üniversitesi Edebiyat Fakültesi Arkeoloji Bölümü Öğretim Üyesi Prof. Dr. Nevzat Çevik:

"Türkiye şartlarında çok iyi korunan bir bölge. Son yıllarda Kaleiçi'ne yapılan yatırımlar bölgeli temiz ve güvenli hale getirdi. Kaleiçi, bizim için bir bilgi rezervi. Geçmiş bin yılların hepsini toplayan bir bilgi deposu. Burada nerede bir temel açsanız altında Roma'sı, Helenistik'i, öncesi karşımıza çıkıyor. Kaleiçi, özel bir yer. Burada bir star ışığı var. Bunu her şehre söylemeyiz. Doğası, tarihi ve kültüründen bu ışığı alıyor. Müthiş bir mücevhere sahipmişiz gibi davranmamız gerekiyor. Kaleiçi'ne herhangi bir yerden girdiğinizde 15 dakikalık yürüyüşte adeta zaman tüneline giriyorsunuz. Bir sokaktaki kısa bir yürüyüşe binlerce yılı sığdırabiliyorsunuz. Kaleiçi adeta bir zaman makinesi gibi. Bunun değerini çok iyi bilmemiz gerekiyor. Bu bizim için bir emanettir, geçmiş bin yıllardan aldık, gelecek bin yıllara aktarmamız gerekiyor." şeklinde konuştu.

Ortak medeniyetlerin oluşturduğu bir mozaik olan Kaleiçi, 3 bine yakın mimarlık örneğiyle yaşayan tarih haline geldi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
>