Arama

Doğu'dan Batı'ya medeniyet köprüsü

Tarihi İpek Yolu, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu’yla yeniden hayat buldu. Halklar, kültürler ve coğrafyalar karayolunun ardından asrın projesiyle ikinci kez kucaklaştı.

Doğu’dan Batı’ya medeniyet köprüsü
Yayınlanma Tarihi: 31.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 31.10.2017 10:41

Dünyanın en büyük ulaşım projesi olan Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu hattı törenle açıldı. Bakü'den yaklaşık 90 kilometre mesafedeki Alat Limanı'nda düzenlenen "Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı"nın açılış törenine Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan ve eşi Emine Erdoğan'ın yanı sıra Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev ve eşi Mihriban Aliyeva, Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev, Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov ve Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili katıldı.


ALİYEV'E TEŞEKKÜRLER

Törende bir konuşma yapan Cumhurbaşkanı Erdoğan, sözlerine "Öncelikle aziz dostum Aliyev ile bu önemli etkinliğe ev sahipliği yapan Azerbaycan makamlarına misafirperverlikleri için teşekkür ediyorum. Kazakistan, Gürcistan ve Özbekistan başbakanlarına da bugün bu heyecanımıza ortak oldukları için özellikle teşekkür ediyorum" diyerek başladı. Star'ın haberine göre, Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun açılışı nedeniyle bu törende bulunmaktan büyük bir memnuniyet duyduğunu vurgulayan Erdoğan, şunları söyledi:

ÇOK ÖNEMLİ BİR ADIM

"Bugün içinde bulunduğumuz dönemin ötesinde istikbalimiz bakımından çok önemli bir adım atıyoruz. Bu törenle de Asya'yı, Avrupa'yı ve Afrika'yı birbirine bağlama hedefiyle başlatılan yeni İpek Yolu girişiminin halkalarından birini hizmete alıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolunun ilk seferinin gerçekleşmesiyle orta koridor projesinin en önemli ayağı tamamlanmış oluyor. Böylece Londra'dan Çin'e kesintisiz demiryolu bağlantısı kurulduğunu da ilan ediyoruz. Kararlılığımızın ve vizyonumuzun eseri olan bu proje hepimizin ortak başarısıdır."


HAYIRLARA VESİLE OLSUN

Azerbaycanlıların "Zehmetle yeyilen acı soğan, minnetle yeyilen baldan şirindir" sözünü hatırlatan Erdoğan şunları kaydetti: "İşte bu proje zahmetle, özveriyle, alın teriyle hayata geçirildiği için gerçekten çok kıymetlidir. Ülkem ve milletim adına projenin tüm bölgemiz için tüm halklarımız için hayırlara vesile olmasını Allah'tan temenni ediyorum." "Dünyanın kalbi olan son derece stratejik bir coğrafyada bulunuyoruz. Bölge ulaşımdan ticarete, turizmden enerjiye muazzam bir potansiyele sahiptir. Türkiye olarak özellikle son 15 yıldır yapılan yatırımlarla bu potansiyeli hayata geçirmenin mücadelesini veriyoruz" diyen Cumhurbaşkanı, şöyle devam etti:

6.5 MİLYON TON YÜK

"Bugüne kadar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin tamamlayıcısı niteliğinde birçok hizmeti halka sunduk. Marmaray hızlı tren hatlarının inşası, mevcut tren hatlarının yenilenmesi, İstanbul'a inşa ettiğimiz ve üzerinde raylı sistem geçişi de yer alan üçüncü köprü bunlardan bazılarıdır. Gerçekleştirdiğimiz bu yatırımlar Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesinin etkinlik ve cazibesini daha da arttırır. Azerbaycan'ın Alat limanıyla da sadece 3 ülkeyi değil tüm Orta Asya Cumhuriyetlerini, Batı ulaştırma güzergahlarına bağlamış oluyoruz. Aynı şekilde Türkmenistan'ı Türkmenbaşı Limanı üzerinden, Kazakistan'ı da Aktau Limanı üzerinden Avrupa'ya bağlıyoruz. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi 1 milyon yolcu ve 6,5 milyon ton yük taşıma kapasitesine sahip olacaktır."


15 GÜNDE AVRUPA'YA

Hattın kapasitesinin 2034'te 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke ulaşacağını, bunun da yük taşımacılığında maliyetleri ciddi manada düşüreceğine dikkat çeken Erdoğan, projenin, tarihi İpek Yolu üzerinde zaman ve mesafe olarak nakliyatçılar için en avantajlı imkanları sunacağını kaydetti. Hızlı tren hatlarının tamamının devreye girmesinin ardından Çin'den gelen yükün Bakü-Tiflis-Kars demiryolu projesi sayesinde orta koridor üzerinden 12-15 gün arasında Avrupa Birliği ülkelerine ulaşacağını ifade eden Erdoğan, "Şu anda Çin üzerinden Avrupa'ya giden yük miktarı 240 milyon tonun üzerindedir. Ülkelerimizden geçen orta koridordan bu yükün yüzde 10'nun taşınması halinde bile 24 milyon ton ilave yük taşınmış olacaktır" değerlendirmesinde bulundu.

KADİM DEVLETLER

Erdoğan, elbette böyle bir hattın bölgeye getirisinin sadece ekonomik olmayacağına dikkati çekerek, şunları vurguladı: "Proje siyasi olarak, barış, güvenlik ve istikrar, sosyal olarak refah getirecek, yük ve insan hareketliliği yanında bilgi hareketliliğiyle de ülkelerimizin beşeri gelişimine de katkı sağlayacaktır. Bölgenin kadim devletleri olarak bizler dayanışma ve iş birliği içinde hareket ettiğimiz sürece çok daha büyük projelere imza atabiliriz. Bugüne kadar hayata geçirdiğimiz Bakü-Tiflis-Kars, Bakü-Tiflis-Ceyhan, Bakü-Tiflis-Erzurum ve TABAP gibi projeler bundan sonra da yapacaklarımızın birer teminatıdır."

İLK YOLCULUK ERDOĞAN'DAN

Liderler temsili çivi çakıp makas değiştirdikten sonra Kazakistan'dan getirilen tahılları taşıyan trenle 12 dakika mesafedeki Alat İstasyonu'na yolculuk yaptı. Cumhurbaşkanı Erdoğan, yolculuk sırasında törene katılanları selamladı. İlk tren yolculuğuna Emine Erdoğan ve Mihriban Aliyeva da katıldı. Hattan ilk trenin 30 Ekim Kars'ın Düşman işgalinden kurtuluşunun 97'inci yıldönümünde yola çıkması heyecana neden oldu.

'ASYA İLE AVRUPA ARASINDA KÖPRÜ'

Bakü'nün Alat limanındaki açılış töreninde Azerbaycan Cumhurbaşkanı İlham Aliyev de konuşma yaptı. BTK anlaşmasının Gürcistan'da yapıldığını, temelinin Türkiye'de atıldığını, açılışın ise Bakü'de gerçekleştirildiğini dile getiren Aliyev, konuşmasını şöyle sürdürdü: " BTK, Avrupa'yı Asya'ya bağlayan en kısa ve güvenilir yoldur. BTK, Avrasya ulaşım haritasının önemli bir parçasına dönüşecek. Bazı yabancı çevreler BTK'nın yapımına inanmıyordu. Fakat üç ülke güçlü irade ve güven olduğu zaman tüm işlerin yapılabileceğini gösterdi. Üç ülke bundan sonra da birlikte olacak ve birbirini destekleyecek. Bu proje ekonomik olanaklarımızı artıracak. Büyük gelir elde edeceğiz. Bu proje üç ülkenin çabaları sayesinde gerçekleşti. Kimseden yardım, kredi almadık. Kendi olanaklarımızla yaptık. BTK'nın yolunun her zaman açık olacağına eminim." Gürcistan Başbakanı Giorgi Kvirikaşvili şunları vurguladı: "Hattın açılması üç ülke ve bölge için önemli bir olaydır. BTK, Asya ile Avrupa arasında köprü oluşturdu. Bu proje ile yeni Avrasya köprüsünün temeli atıldı. Bu hat hem ekonomileri hem de vatandaşları birbirine bağlayacak. Ticaretimizin artmasına katkı sağlayacak. BTK bölgenin gelişmesine ve güvenliğine büyük katkı sağlayacak." Kazakistan Başbakanı Bakıtcan Sagintayev ve Özbekistan Başbakanı Abdulla Aripov da törende bir konuşma yaptı.


BAKÜ-TİFLİS-KARS DEMİRYOLU HİZMETE GİRDİ

- Pekin'den kalkan bir tren kesintisiz olarak Londra'ya ulaşacak. Londra'ya ulaşımın en önemli durağı olan İstanbul'da ulaşım Marmaray üzerinden sağlanacak. Anadolu'dan Avrupa'ya geçen tren buradan kesintisiz olarak Londra'ya kadar gidebilecek.

- Toplam uzunluğu 838 kilometre olan demiryolunun, 76 kilometresi Türkiye'den, 259 kilometresi Gürcistan'dan ve 503 kilometresi Azerbaycan'dan geçiyor.

- Projenin Türkiye bölümünde 4 istasyon, 3 köprü ile 76 kilometrelik demiryolu inşa edildi. Türkiye ile Gürcistan sınır geçişi tünelle sağlandı. Tünelin 2 bin 375 metresi Türkiye, 2 bin 70 metresi ise Gürcistan topraklarında bulunuyor.

- İlk etapta hattan yıllık 1 milyon yolcu ve 6.5 milyon ton yük taşınabilecek. Kapasitenin 2034 yılına kadar 3 milyon yolcu ve 17 milyon ton yüke çıkartılması planlanıyor. Türkiye ile Asya, Kafkasya ve Avrupa ülkeleri arasında, Bakü-Tiflis-Kars demiryolu bağlantısıyla yıllık 50 milyon tona ulaşacak uluslararası taşıma potansiyeli ortaya çıkacak.

- Yıllık 1 milyar dolar gelir elde edilecek.

- Rusya ve Hazar üzerinden yapılan Avrupa-Asya taşımacılığının Asya -Avrupa hattına taşınması ile 2 aylık seyahat süresi 15 güne inecek, 7 bin kilometre kısalacak.

PEKİN LONDRA ARASI KESİNTİSİZ ULAŞIM

YILDIRIM: TARİHİ BİR GÜN YAŞANIYOR

Törende, Başbakan Binali Yıldırım'ın mesajı okundu. Mesajında, tarihi bir gün yaşandığını belirten Yıldırım, Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Hattı'nın hayırlı olmasını diledi. Projenin, sadece ülkeler arasındaki işbirliğini yansıtmadığını, aynı zamanda Çin'den başlayıp Kırgızistan, Özbekistan, Kazakistan, Türkmenistan, Azerbaycan, Gürcistan ve Türkiye üzerinden Avrupa'ya uzanan tarihi İpek Yolu'nun da önemli bir bölümünü teşkil ettiğini kaydeden Yıldırım, şunları kaydetti: "Orta koridor' olarak adlandırılan 'Bir Yol Bir Kuşak Projesi'nin ana güzergahındaki bu demiryolu aynı zamanda Avrasya coğrafyasında medeniyetleri de birleştiren ve buluşturan bir görev ifa edecek. Birçok zorluklar ve olumsuzlar yaşanmasına rağmen her 3 ülke liderinin desteği hiçbir zaman eksik olmamış ve nihayet mutlu sona ulaşılmıştır. Bölge ve Avrasya coğrafyasının barış, kardeşlik ve refahına önemli katkı sağlayacağına inandığım Bakü-Tiflis-Kars Demiryolu Projesi'nin hayrlı olmasını diliyorum."


LONDRA'DAN PEKİN'E NASIL GİDİLECEK?

Tarihi İpek Yolu, Asrın Projesi'yle yeniden hayat buldu. Bakü-Tiflis-Kars demiryolu hattı sayesinde Londra'dan kalkan bir tren Pekin'e kadar kesintisiz gidecek. Çin'in Pekin kentinden hareket edecek bir tren, sırasıyla Kazakistan, Özbekistan, Türkmenistan, Azerbaycan ve Gürcistan'daki mevcut hatlardan geçerek Türkiye'ye girecek. Anadolu'yu mevcut ve yenilenmiş hatlardan geçecek olan tren, boğazın altından geçen Marmaray'ı kullanıp Trakya üzerinden Yunanistan'a girecek. Tren, önce İtalya ardından Fransa hattını kullanarak, Manş Deniz Tüneli'nden İngiltere'ye ulaşacak.

İKİLİ GÖRÜŞME YAPACAK

Cumhurbaşkanı Erdoğan'a Bakü ziyaretinde eşi Emine Erdoğan, Ekonomi Bakanı Nihat Zeybekci, Enerji ve Tabii Kaynaklar Bakanı Berat Albayrak, Milli Eğitim Bakanı İsmet Yılmaz, Milli Savunma Bakanı Nurettin Canikli ile Ulaştırma Denizcilik ve Haberleşme Bakanı Ahmet Arslan eşlik ediyor. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın ikili görüşmelerini bugün gerçekleştirmesi bekleniyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN