Arama

Siyasetin hızına yetiştiren kitaplar

Türkiye-ABD ilişkilerinin geldiği nokta, ekonomik saldırılar ve bölgede devam eden mücadele milletin 24 Haziran’da tecrübe ve istikrardan yana reyini kullanmasının önemini gösterdi. Beş sene sürecek rahat bir döneme girilmedi elbette ama en azından yaz mevsiminin biraz daha sakin geçmesi bekleniyordu. Ancak hem içeride AK Parti’deki kongre heyecanı ve muhalefet partilerindeki liderlik krizi hem de dışarıdaki gelişmeler gündemi yoğun bir şekilde meşgul etti.

Siyasetin hızına yetiştiren kitaplar
Yayınlanma Tarihi: 11.9.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 11.09.2018 11:26

SETA, AK Parti'nin doğum günü olan 14 Ağustos'ta önemli bir etkinliğin ev sahibiydi. "Kuruluşundan Bugüne AK Parti" başlığını taşıyan sempozyumun takdim konuşmasını SETA Genel Koordinatörü Burhanettin Duran yaptı. Sempozyumun açılış konuşmasını Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan gerçekleştirdi. "AK Parti'yi ve AK Parti dönemini anlamanın, bugünlerde çok daha önemli olduğunu düşünüyorum. Bunun için siyasetten dış politikaya, ekonomiden toplumsal hayata kadar her alanda AK Parti'nin Türkiye'de gerçekleştirdiği büyük dönüşümün konuşulacak, tartışılacak, değerlendirilecek olmasını önemli görüyorum" ifadelerini kullanan Erdoğan, SETA'nın yayımladığı dört kitaptan oluşan Kuruluşundan Bugüne AK Parti serisine dikkat çekti.

D&R'dan satın almak için tıklayınız.

Dört oturumdan oluşan sempozyumda Hazine ve Maliye Bakanı Berat Albayrak, Cumhurbaşkanlığı İletişim Başkanı Fahrettin Altın, Ak Parti Genel Başkan Yardımcısı Mahir Ünal, Dışişleri Bakanı Mevlüt Çavuşoğlu, Adalet Bakanı Ahmet Gül'ün yanı sıra SETA uzmanları işe yerli ve yabancı birçok önemli isim konuşma yaptı.

Kamuya ve medyanın sempozyuma ilgisi büyüktü. Bunda sempozyumun AK Parti'nin 6. Büyük Olağan Kongesi'nden hemen önce yapılması ve ABD ile yaşanan gerilimin getirdiği dövizdeki spekülatif hareketler etkiliydi.

ABD'NİN BİR GRAND STRATEJİSİ VAR MI?

ABD'nin ne yapmaya çalıştığı uzunca bir süredir tartışılıyor. Peki, ABD bir savrulma içerisinde mi yoksa belirli bir strateji çerçevesinde mi hareket ediyor? İran ve Çin bir yana neden Türkiye ve hatta Kanada gibi geleneksel olarak müttefiki kabul edilen ülkelerde problemler yaşıyor?

ABD ile Türkiye arasında azımsanmayacak bir gerilim olduğu ortada. Ancak Washington'un sadece Ankara ile ilişkilerinde problem yaşandığını söylemek doğru olmaz. Beyaz Saray birçok müttefikiyle ilişkilerinde zor günler geçiriyor. Gün geçmiyor ki yeni bir ülke ABD Baaşkanı Trump'ın tweetlerine konu olmasın. Bu noktada Trump'ın seçilmesiyle birlikte Amerikan politikalarında zikzaklar görünür hale geldiyse de aslında Obama döneminde de ABD tutarlı politikalar izlemiyordu. Defalarca çiğnenen kırmızı çizgiler, yerine getirilmeyen sözler, sonuçsuz operasyonlar adeta bir özetiydi. Cumhurbaşkanı Erdoğan'ın sempozyumda ifade ettiği gibi eskiden daha sofistike bir biçimde yapılan operasyonlar şimdi bodoslama gerçekleştiriliyor.

ABD'nin birbiriyle çelişkili görünen politikalarına odaklanan yeni bir kitap raflarda yerini aldı. Amerikan Grand Stratejisi: Obama'nın Ortadoğu Mirası. Çağatay Özdemir'in kaleme aldığı çalışma yazarın doktora tezini elden geçirerek ortaya çıkardığı kapsamlı bir kitap. Kitapta ABD'nin Arap Baharı sürecinde başta Libya, Mısır ve Suriye örneklerinde olduğu gibi çelişkili politik pozisyonları ve bu politikaları "yeniden mevzilenme" grand stratejisi çerçevesinde nasıl en az maliyetle uyguladığı ele alınıyor.

İşlenen konular arasında sadece Arap Baharı değil Afganistan ve ırak krizleri, İran'la yapılan nükleer müzakereler ve Filistin-İsrail meselesi bulunuyor.

Türkiye'de ABD hakkında az sayıda çalışmanın bulunduğu dikkate alındığında önemli bir boşluğu dolduran kitap aynı zamanda "grand strateji" kavramını tanımını ve Obama'nın grand stratejisinin selefleriyle karşılaştırmasını da yapıyor.

D&R'dan satın almak için tıklayınız.

ABD'NİN BÖLGE SİYASETİNE ORTADOĞU NASIL CEVAP VERİYOR?

ABD'nin son yıllarda takip ettiği grand strateden şüphesiz en çok etkilenen bölgelerden biri Ortadoğu. Özellikle Arap Baharı sonrası ABD'nin izlediği politikalar bölge ülkelerinde iç savaş ve terör tehdidi olarak yansıdı. Buna karşılık olarak her bir bölge ülkesi de kendi güvenlik algısı çerçevesinde çeşitli politikalar izliyor. Bu alanla ilgili yeni çıkan Ortadoğu'da Ulusal Güvenlik Stratejisi başlığını taşıyan kitabın editörü Veysel Kurt. Kurt'un Ortadoğu'da dönüşen güvenlik algısı ilk makalenin ardından alanında uzman isimler İran, İsrail, Suudi Arabistan, Birleşik Arap Emirlikleri, Katar, Irak ve Lübnan'a odaklanıyor. Ülkelerinde güvenlik kavramsallaştırması, güvenlik tehdidi tanımlaması ve bu tehditle baş etme yöntem ve araçları kapsamlı bir şekilde inceleniyor. Güvenlik tehdidi tanımlaması uzun bir süreci kapsadığı için kitap Ortadoğu tarihi çalışanları içinde önemli bir kaynak.

D&R'dan satın almak için tıklayınız.

Yukarıda bahsi geçen Kuruluşundan Bugüne AK Parti serisi, Amerikan Grand Stratejisi: Obama'nın Ortadoğu Mirası ve Ortadoğu'da Ulusal Güvenlik Stratejisi kitapları SETA tarafından yayımlandı.

Kriter dergi, 27. sayı

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN