Çinkonun faydaları nelerdir? Çinko eksikliği nedir? Çinko hangi besinlerde bulunur?
Vücudumuzdaki bütün dokularda yer alan çinko, sağlığımız için hayati öneme sahip minerallerden biridir. Vücudunuz kendi kendine çinko üretmediği için, çinko besini yiyecek veya gıda takviyeleri yoluyla alınması gerekir. Peki, çinkonun faydaları nelerdir? Çinko eksikliği nedir? Çinko hangi besinlerde bulunur?
Çinko esansiyel bir mineraldir. Günlük tükettiğimiz gıdalar üzerinden düzenli olarak almak zorundayız. Çünkü, çinko vücudumuzda depolanmaz. İnsan vücudunun ortalama günlük ihtiyacı 15mg' dır.
ÇİNKONUN FAYDALARI
Bağışıklığı artırır ve Soğuk algınlığı ile savaşır
Çinko, soğuk algınlığı ve hastalığın semptomlarıyla mücadele için genellikle reçetesiz satılan doğal bir ilaç olarak kullanılır. En az beş ay boyunca alındığında çinko, soğuk algınlığı ile hasta olma riskinizi azaltabilir, ayrıca hasta hissettiğinizde takviye etmek iyileşme sürecini hızlandırabilir.
KANSERLE MÜCADELEYE YARDIMCI OLABİLECEK GÜÇLÜ BİR ANTİOKSİDANDIR
Çinko, oksidatif stres ile mücadeleye yardımcı olan ve doğal kanser tedavisi de dahil olmak üzere hastalığın ortaya çıkma şansını azaltan etkili bir anti-enflamatuar ve antioksidan ajandır. Özellikle yaşlı hastalarda çinkonun faydaları arasında, sağlıklı hücre bölünmesini destekleme, kanserli hücre mutasyonunu önleme ve tümör büyümesini engelleme gibi özellikleri sayabiliriz.
HORMONLARI DENGELER
Çinko hormonal sağlığa faydalıdır ve doğurganlığı artırır, çünkü hem erkeklerde hem de kadınlarda çok yaygın rolleri olan doğal olarak testosteronun arttırılması dahil olmak üzere hormon üretiminde önemli bir rol oynar. Çinko aynı zamanda kadın cinsiyet hormonlarını da etkiler ve yumurtalıkların içinde bulunan yumurtaların üretilmesi ve salınması evresine bile katılır.
ÇİNKONUN BULUNDUĞU GIDALAR
• Ispanak: Bir bireyin günlük çinko ihtiyacının %4'ü 100 gram ıspanakta bulunur. Ispanak ayrıca C vitamini, E vitamini ve kalsiyum açısından da zengin bir besin maddesidir.
• Mantar: 1 adet orta boy beyaz mantar yaklaşık 0.1 miligram çinko içerir. Manter içerisinde selenyum, magnezyum, fosfor ve potasyum mineralleri de bulunur.
• Kabak çekirdeği: 1 avuç kabak çekirdeği bir yetişkinin günlük çinko ihtiyacının %20'sini karşılar. Fosfor, demir, manganez, potasyum, magnezyum mineralleri de kabak çekirdeğinde bulunur.
• Yoğurt: 100 gram yoğurtta 1 miligram çinko bulunur.
• ET, BALIK VE DENİZ ÜRÜNLERİ
• TAHIL ÜRÜNLER,
• FINDIK VE CEVİZ
• YUMURTA VE SÜT
Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.