Arama

Corona virüsü telefonda ve yüzeylerde ne kadar yaşar?

Tüm dünyayı etkisi altına alan koronavirüs yayılmaya devam ediyor. Birçok kişi corona virüsün yüzeylerde yaşayıp yaşamadığını merak ediyor. Yapılan araştırmalara göre koronavirüsün belli yüzeylerde ve havada yaşamını sürdürdüğü ortaya çıktı. Peki corona virüs hangi yüzeylerde, ne kadar yaşıyor? İşte corona virüsün yaşam süreleri...

Corona virüsü telefonda ve yüzeylerde ne kadar yaşar?
Yayınlanma Tarihi: 25.3.2020 17:15:40 Güncelleme Tarihi: 25.03.2020 17:15

NASIL BULAŞIYOR?

Bulaşma, hastalığın başlangıcındaki ilk kaynak olarak Huanan Deniz Ürünleri Toptan Satış Pazarında yasadışı satılan vahşi hayvanlar düşünülmekle birlikte, insandan insana ve sağlık merkezlerinde bulaşma olduğu yönünde bilgiler yer alıyor.

Karton yüzeylerde ortalama 24-26 saate kadar,

Plastik yüzeylerde ortalama 2-3 güne kadar,

Bakır yüzeylerde ortalama 4-5 saate kadar

Cam yüzeylerde 3-4 güne kadar,

Paslanmaz çelik yüzeylerde ortalama 2,5-3 gün kadar yaşayabiliyor.

Bu sayılar virüsün boyutuna, nem oranına ve hava şartlarına göre değişiklik gösterebilir. Bu nedenle sıklıkla temizlik yapılmalıdır.

KARTONDA 24 SAAT, PLASTİK YÜZEYDE İKİ-ÜÇ GÜN TEHLİKE SAÇIYOR

Koronavirüsün ortaya çıkmasıyla beraber birçok kişi virüsten korunmanın yollarını araştırıyor. Merak edilen bir başka soru da corona virüsün hangi yüzeylerde, ne kadar süre yaşadığı... Dünyayı kasıp kavuran yeni tip koronavirüsün yapıştığı yüzeye göre ömrünün değiştiği, ayrıca havada da birkaç saat yaşadığı ortaya çıktı. Hapşırıkla birlikte yayılan damlacıklar üç saate kadar havada asılı kalıyor. Kartonda 24 saat, plastik yüzeyde iki-üç gün tehlike saçıyor.

BAKIR YÜZEYLERDE 4 SAAT

Corona virüs bakır yüzeyde dört saate kadar dayanıklılık gösterebiliyor. Virüs karton yüzeyde 24 saate, plastik ya da paslanmaz çelik yüzeylerde ise üç güne kadar kalabiliyor. Uzmanlar söz konusu testlerde virüsün kaldığı süre içinde enfeksiyon etkisinin belirgin biçimde azaldığını belirtti.

ÜÇ SAATE KADAR HAVADA

İnsan hapşırdığında aerosol gibi havaya yayılan damlacıklar da üç saate kadar havada kalabiliyor.

Bu da hastalığın niye bu kadar bulaşıcı olduğuna işaret ediyor. ABD'de yapılan kapsamlı araştırma, Ulusal Sağlık Enstitüleri, Hastalık Kontrol ve Korunma Merkezleri, UCLA ile Princeton Üniversitesi uzmanları tarafından yürütüldü. Uzmanlar, enfekte olmuş bir kişiden aldıkları COVID-19 virüsünü gündelik hayatta kullanılan çeşitli yüzeylere aktararak dayanma süresini ölçtü.

PET ŞİŞELERİ TEMİZLEYİN

Kovid-19, en sık hasta kişilerin öksürmesi sırasında havaya karışan damlacıklar içinde taşınarak diğer insanların solunum yoluna ulaşır ve enfeksiyonu başlatır. Bazen, hastaların solunum damlacıklarıyla kirlenmiş yüzeylere dokunduktan sonra da ellerin ağız, burun ve göze götürülmesiyle de bulaşabilir. Bu virüs dışkıda bulunmakla birlikte su ve sindirim sistemimizden bulaşmamaktadır. Ancak size damacana ya da pet şişeyi veren satıcı bu malzemelerin yüzeyini kontamine etmişse sizin eliniz de kirleneceği için ağız, burun ve gözünüze dokunursanız virüs bulaşabilir. Bu nedenle, bu ürünleri aldığınız kişide enfeksiyon bulguları varsa, damacana ve pet şişeleri eve getirdiğinizde dezenfektanla silmek bulaşmayı önleyebilir.

AYAKKABILARA DİKKAT!

Ayakkabılar eve virüs getirebilir. Ama bu virüs evde kendiliğinden bulaşmaz. Diyelim ki eve girdiniz, ayakkabılarınızı çıkarıp, evde çocuk varsa, onun ulaşamayacağı bir yere koymanız gerekir. Sonrasında el yıkamak temel kural. Ayakkabı ile temas edilmediği sürece onun üzerinde virüs varsa da havaya karışıp dolaşıma girmez.

MARKET ÜRÜNLERİ

Marketten aldığımız her şeyi dezenfekte etmeye gerek yok. Satan kişide üst veya alt solunum yolu sorunu varsa dezenfektanla paketlerin yüzeylerini silebiliriz.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN