Arama

  • Anasayfa
  • İlahiyat
  • Fitre Ramazan ayından önce verilir mi? Kimler fıtır sadakası vermesi gerekir?

Fitre Ramazan ayından önce verilir mi? Kimler fıtır sadakası vermesi gerekir?

Fitre olarak zikrettiğimiz fıtır sadakası, insan olarak yaratılmış olmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama kavuşmanın şükür vesilesidir. Dini açıdan zengin olup Ramazan-ı Şerif'in sonuna yetişen her Müslüman'ın vermesi gereken bir sadakadır. Peki, fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi caiz midir? Kimler fıtır sadakası vermesi gerekir? 2023 fitre kaç TL?

Fitre Ramazan ayından önce verilir mi? Kimler fıtır sadakası vermesi gerekir?
Yayınlanma Tarihi: 26.2.2023 16:50:36 Güncelleme Tarihi: 26.02.2023 16:50

Fıtır sadakası, insan olarak yaratılmanın ve Ramazan orucunu tutup bayrama ulaşmanın bir şükrü olarak; dinen zengin olup Ramazan ayının sonuna yetişen Müslümanın, belirli kimselere vermesi vacip olan bir sadakadır.

▪ Ramazan ayının sonuna yetişen ve temel ihtiyaçlarından başka en az nisap miktarı (80.18 gr. altın veya bu değerde) artıcı olsun veya olmasın bir mala sahip bulunan her Müslümanın yerine getirmesi gereken mali bir ibadettir.

▪ Kişi, kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmayan çocuklarının fitrelerini vermekle yükümlüdür. Hz. Peygamber, büyük-küçük, kadın-erkek her Müslümana fitrenin gerektiğini ifade etmiştir (Ebu Davud, Zekat, 20).

▪ Fıtır sadakasının Ramazan ayı içerisinde verilmesi müstehab görülmüştür. Bununla birlikte Hanefi mezhebine göre fıtır sadakasının Ramazan ayından önce verilmesi de caizdir (Molla Hüsrev, Düreru'l-Hükkâm, 1/195; İbn Abidin Reddü'l-Muhtar, 2/367).

Dolayısıyla fitre vermesi gereken kimseler, doğal afet vb. durumlarda fitrelerini Ramazan ayından önce de verebilirler.

KİMLER FITIR SADAKASI VERMESİ GEREKİR?

▪ Ancak fıtır sadakası ile yükümlü olmak için bulunması gereken nisap miktarı malın, "artıcı" özellikte olması ve üzerinden "bir kameri yıl" geçmiş olması gerekmez.

Kişi kendisinin ve ergenlik çağına ulaşmamış çocuklarının fitresini vermekle yükümlüdür (Kâsânî, Bedâî', II, 70). Buna karşılık kişinin ana-babası, büyük çocukları, karısı, kardeşleri ve diğer yakınları için fitre ödeme zorunluluğu yoktur. (Kâsânî, Bedâî', II, 70, 72). Fakat vekâletleri olmadığı hâlde bu kişiler için ödeme yapsa geçerli olur.

Şâfiî mezhebine göre ise fıtır sadakası vermek "farz"dır ve bununla yükümlü olmak için nisap miktarı mala sahip olmak şart değildir (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 594). Buna göre temel ihtiyaçlarının yanı sıra bayram günü ve gecesine yetecek kadar azığa sahip zengin-fakir her Müslüman fitre ile yükümlüdür (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 594). Ayrıca varlıklı kimsenin müslüman olan eşi, çocukları, ana-babası ve diğer yakınları için de sadaka-i fıtır vermesi gerekir. (Şirbînî, Muğni'l-muhtâc, I, 595; İbn Rüşd, Bidâye, I, 279-280).

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN