Arama

"Boğaz'ın Müzesi" zamanda yolculuğa çıkaracak

Binlerce yıla dayanan oluşumundan bugüne insanlık tarihinin en önemli olaylarına ev sahipliği yapan İstanbul Boğazı'nın öyküsü, Sarıyer'de kurulacak müzede ziyaretçilerle buluşturulacak. Yaklaşık bir buçuk yıl içinde hayata geçmesi planlanan müzede, tıpkı Boğaz'da olduğu gibi farklı yoğunluktaki iki sıvının birbirine karışmadan nasıl ters yönlerde hareket ettiği, kurulacak simülatörle ziyaretçilere anlatılacak.

Boğaz’ın Müzesi zamanda yolculuğa çıkaracak
Yayınlanma Tarihi: 1.11.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 01.11.2017 16:30

Denizleri ayırırken kıtaları buluşturan İstanbul Boğazı'nın öyküsü, Sarıyer Belediyesi tarafından hayata geçirilecek "Boğaz'ın Müzesi"nde anlatılacak.

Antik çağlarda Poseidon ile Zeus tarafından korunduğu sanılan İstanbul Boğazı, binlerce yıla dayanan oluşumundan bugüne kutsal kitaplar ve efsanelere konu oldu, insanlık tarihinin en önemli olaylarına tanıklık etti. İstanbul Boğazı'nın 7 bin 500 yıl önce ortaya çıkan zikzaklı topoğrafyası, farklı medeniyetlere de ev sahipliği yaptı.

Sarıyer Belediyesi de İstanbul Boğazı'nı her yönüyle tanıtacak bir müze kurmak üzere çalışmalara başladı. Kuruluş çalışmaları süren müze ile sadece Türkiye'de değil, insanlık tarihinde belirleyici bir rol oynayan bu coğrafi oluşumun farklı disiplinlerin dilinden tanıtılması hedefleniyor.

BİRBİRİNE KARIŞMADAN AKAN BOĞAZ SULARI SİMÜLATÖRDE

Sarıyer Belediyesi'nin yeni hizmet binasının üçüncü blokunda hayata geçirilecek müzede, konukları ilk olarak sinevizyon salonu karşılayacak. Ziyaretçiler burada son buzul çağının ardından deniz seviyesinin yükselmesiyle Ege Denizi'nin sularının Karadeniz'e doğru akmaya başlamasının öyküsünü, efsaneler eşliğinde uzmanlarından dinleyecek.

Müzede kurulacak "akıntı simülatörü"nde ziyaretçilere, tıpkı Boğaz'ın sularında olduğu gibi farklı yoğunluktaki iki sıvının birbirine karışmadan nasıl ters yönlerde hareket ettiği gösterilecek. Boğaz'ın gözle görülmeyen coğrafyasının tıpkı bir su altı aracılığıyla yolculuğa çıkılmış gibi anlatılacağı bölümün ardından ziyaretçiler, bölgenin balık popülasyonunu da tanıma imkanı bulacak.

İstanbul Boğazı'nın bitkilerinin, herbaryum tekniğiyle ziyaretçilere tanıtılacağı müzede, kentin vazgeçilmezi kuşlar için de bir bölüm ayrılacak.

Müzede "Arkeoloji" alanı ise "Boğaz'ın ilk sakinleri" bölümüyle başlayacak. Bu alanda ilk çağlardan günümüze Boğaz'ın ilk sakinleri konusunda kronolojik olarak bilgi verilecek. Boğaz'ın yalıları, kaleleri, ünlü yüzleri, mutfağı, gemi, kayık ve vapurları da müze ziyaretçilerini bekliyor olacak.

Vapur simülatörüne girenler, kendilerini Boğaz'da vapur kullanan bir kaptan gibi hissedebilecek.

YAKLAŞIK 5 BİN METREKARE ALANDA KURULACAK

Boğaz'ın Müzesi ile ilgili soruları yanıtlayan Sarıyer Belediye Başkanı Şükrü Genç, müzenin "tarihin eksik bir halkasını tamamlayacağını" söyledi.

İstanbul Teknik Üniversitesi akademisyenlerinin de destekleriyle yürütülen projeyle İstanbul Boğazı'nın bu kadar geniş kapsamlı tanıtıldığı Türkiye'deki ilk müzeyi hayata geçireceklerini belirten Genç, müzenin altyapı çalışmalarını tamamladıklarını ifade etti. Müzenin, yeni belediye binasının üçüncü blokunda bulunacağını ve yaklaşık 5 bin metrekare alan üzerine kurulacağını kaydeden Genç, "Bütün verileri toplamaya başladık. Müzeyle ilgili vakfımızı da kurduk. Bu çok önemliydi. Çünkü devamında bu işin kurumsal olarak devam etmesi gerekiyordu. O kurumsallaşmayı da tamamladık. Bu işin içinde direkt görev alacaklar belirlendi." dedi.

Genç, sergilenecek materyallerin depolama çalışmalarının sürdüğünü, tahminen bir buçuk yıl içinde müzenin hayata geçirilmesini hedeflediklerini aktardı. Burada sergilenecek materyallerin Boğaz'ın tarihine ışık tutacağını ve akademisyenlerin de önünü açacağını belirten Başkan Genç, şunları söyledi:

"Burası dünyanın en önemli müzelerinden birisi olacak. Çünkü sadece denizi ve deniz canlılarını anlatan bir müze olmayacak, tarihe ışık tutacak. Araştırmacılar açısından da bilgi kaynağı olacak. İçine girdikçe bugüne kadar Boğaz ile ilgili hiçbir şey bilmediğimiz ortaya çıktı. Bu kadar güzel bir yerin bugüne kadar yeterince değerlendirilemediği de ortaya çıktı. Şu anda depolamalar sürüyor. Daha sonra toplanan materyaller sınıflandırılacak. Müzenin kaba inşaatı bitti. Bundan sonra bilim adamlarının bize verdiği bilgiler doğrultusunda sınıflandırma yapılacak, eldeki materyallerin hacimleri tespit edilecek."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN