Gerçekleri Amerikan kamuoyuna duyurabilmeliyiz

Yayınlanma Tarihi: Temmuz 28, 2017 00:00 Güncelleme Tarihi: Temmuz 28, 2017 12:06

Türkiye-Amerika ilişkilerinde son dönemde yaşananları anlatan Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, “Türkiye'nin akademik kadrolarca FETÖ ve YPG konusunda çalışmalar yapması gerekiyor. FETÖ ve YPG konusunda elle tutulur kaynaklar yok. Makale eksiklikleri var. Bu manada yetişmiş kadrolara ihtiyaç var” dedi

Gerçekleri Amerikan kamuoyuna duyurabilmeliyiz

Turkish Heritage Organization (THO) Başkanı Ali Çınar, Amerika Birleşik Devletleri'nde yapılan lobi faaliyetlerindeki eksikliklere ilişkin, "Türkiye'nin akademik kadrolarca FETÖ ve YPG konusunda çalışmalar yapması gerekiyor. FETÖ ve YPG konusunda elle tutulur kaynaklar yok. Makale eksiklikleri var. Bu manada yetişmiş kadrolara ihtiyaç var. Amerikalı gazeteci ve kongre üyelerinin Türkiye'ye getirilmeleri gerekiyor." dedi.

Çınar, Türkiye-Amerika ilişkilerinde son dönemde yaşanan gelişmeleri AA muhabirine değerlendirdi.

Başta Türkiye'de olmak üzere Avrupa'da da yükselen ABD karşıtlığına işaret eden Çınar, iki hafta önce yapılan bir ankette Türkiye'deki ABD karşıtlığının yüzde 60'ın üzerinde çıktığını söyledi.

Çınar, dünyada ABD karşıtlığının giderek yükseldiğine vurgu yaparak, "Bu konuda bir şeyler yapmaya gayret ediyorlar. Kültürel programlar, öğrenci değişimiyle alakalı belirli çalışmaları var ama yeterli değil. Hem Türkiye'deki Amerika hem de Amerika'daki Türkiye karşıtlığına ilişkin bir şeyler yapılmalı. Bu gelişmeler kaygıyla izleniyor. Buna rağmen onların Türkiye'ye gelerek yaptıkları bir çalışma yok. Ortada köprü görevi yapan bir kurum olarak biz iki tarafa da durumu anlatmaya çalışıyoruz. 'Karşıtlık olması kötü ama sizler de adımlarınız atın. YPG ve FETÖ konusunda halk bunu tolere etmiyor.' diyoruz. Amerikalılar bunu biliyorlar ama bunun için attıkları bir adım yok." ifadelerin kullandı.

THO Başkanı Çınar, Amerika'nın Türkiye'deki imajını düzeltmek için sistematik bir çalışma yürütmediğini yineleyerek, bunda ABD'de başkanlık seçimleri sonrasında kadroların doldurulamamasının etkili olduğunu vurguladı.

Özellikle ABD Dışişleri Bakanlığında birçok kadronun boş olduğunu belirten Çınar, "Kendi içlerinde ciddi dertleri var. Bu nedenle Türkiye'deki Amerikan karşıtlığına ilişkin bir çalışmaları ajandalarında mevcut değil. Kendi bakanlıklarında sorunları var. Bundan dolayı yakın zamanda bir çalışmaları olacağını zannetmiyorum." diye konuştu.

"YPG, AMERİKA İÇİN BİR MAŞA"

Çınar, Türkiye'nin en önemli rahatsızlıklarından birinin de YPG konusu olduğunu dile getirerek, Amerikalıların YPG'ye bakışına ilişkin bazı tespitlerde bulundu.

YPG'nin Amerika için ne ifade ettiğinin asıl sorun olduğuna dikkati çeken Çınar şöyle konuştu:

"YPG'yi hedefe ulaşana kadar maşa olarak kullanıyoruz.' diyorlar. Bu sonuca varma ne zaman bitecek bunu bilemiyoruz. Türkiye'nin kurulan koalisyon güçlerine ilişkin ciddi soruları var. Fakat bu sorulara verecek cevapları yok. Ciddi boşluklar var. YPG'nin ne kadar bu kadar aktif kullanıldığı konusu Pentagon'la alakalı. Arkasında neler olduğu konusunun cevaplarını biz de alamıyoruz." dedi.

FETÖ ve S 400

Türk halkının FETÖ'nün darbe girişiminde ABD ile NATO'nun konumu ve tepkileri hususundaki düşüncelerini de değerlendiren Çınar, şunları söyledi:

"Amerika, biz bunu arkasında değiliz.' diye çok kereler açıklama yaptı. Şu açık ki dünyanın en güçlü istihbarat ağına sahip Amerika'nın bu konuda bilgisi olmaması ne kadar doğru, bunu sorgulamak lazım. Bunu ABD'ye davet ettiğimiz konuklar da söyledi. FETÖ mağduru olarak gelen konuklar bunu dile getirdi. ABD, demokrasiye inandığını tekrarlıyor ama Fetullah Gülen'in orada olması Türk halkı nezdinde tepkiyle karşılandı. Kısa dönemde FETÖ konusunda pek bir sonuç alınmayacak gibi görünüyor. Hatta vatandaşlığa geçerse bu konu onlar için tamamen gündemden kalkabilir."

Çınar, Türkiye'nin Rusya'dan tedarik etmesi gündemde olan S-400'lerin başta ABD olmak üzere NATO nezdinde rahatsızlığa neden olduğunu anımsatarak, Türkiye'nin bu konudaki söylemlerinin ve tercihlerinin haklı gerekçelere dayandığını kaydetti.

Türkiye'nin müttefiklerinden gereken desteği alamaması üzerine alternatifleri değerlendirmesinin gayet normal olduğunu aktaran Çınar, "ABD'nin buna karşı bir cevabı yok. 'Almasın' diyor. Türkiye bu haklı davasında devam ederse bunu kabul etmek zorundalar. Bunu aldığı için NATO'dan ayrılması söz konusu olamaz. Bazı tepkiler olacaktır." dedi.

Çınar, Türkiye'nin Rusya ile yakınlaşmasının ABD'de tedirginliğe neden olduğunu belirterek, enerji anlaşmalarının bunun başka bir aşaması olduğunu dile getirdi.

"TÜRKİYE DÜŞMANLARI BOŞ DURMUYOR"

Türkiye karşıtı lobilerin Amerika'da yoğun bir propaganda yaptığını anımsatan Çınar, şunları söyledi:

"FETÖ, Ermeni lobisi, YPG ve PKK, Amerikan kongresinde Türkiye aleyhine gelecek veya hali hazırdaki yasa tasarıları için kampanya yapıyor. Belli PR firmalarına ciddi miktarda para vererek, ABD medyasında Türkiye'nin karalanması için uğraşıyorlar. Başta Washington olmak üzere belli eyaletlerde Türkiye'yi karalayıcı panel ve etkinlikler düzenliyorlar. Bu gruplar, üniversitelerde kendi yayınlarını hazırlatarak Türkiye'yi karalamaya da devam ediyor. Yaptıkları sadece bununla da sınırlı değil. Türkiye lehine çalışan kurum, temsilci ve akademisyenlere dolaylı tehdit ve başka kanallardan baskı uyguluyorlar. Söz konusu gruplar özellikle yerel yöneticilerle iş birliği yapmaya gayret ediyor."

- Türkiye'nin yapması gerekenler

Çınar, Türkiye aleyhine karalama kampanyalarının çok sayıda grup tarafından ve organize şekilde sürdürüldüğüne dikkati çekerek, Türkiye'nin yapması gerekenler hakkında şu tespitlerde bulundu:

"Türkiye'nin ciddi manada PR ve lobicilik eksiği var. Bu konu sadece maddi kaynakların büyüklüğüyle de alakalı değil. Türkiye'nin akademik kadrolarca FETÖ ve YPG konusunda çalışmalar yapması gerekiyor. FETÖ ve YPG konusunda elle tutulur kaynaklar yok. Makale eksiklikleri var. Bu manada yetişmiş kadrolara ihtiyaç var. Amerikalı gazeteci ve kongre üyelerinin Türkiye'ye getirilmeleri gerekiyor. Yapılacak çok iş var. Türkiye resmi olarak PR çalışmalarına 1,5 milyon dolar harcarken, FETÖ'nün görünürdeki harcaması 8-9 milyon dolar. Biz, sürekli Türkiye-Amerika ilişkilerinin bu grupların çıkarları uğruna feda edilmemesi uyarısında bulunuyoruz. Bu süreçte sert demeçlerin iki tarafa da faydası yok."

Türkiye'den siyasilerin ve askeri temsilcilerin sıkça ziyarette bulunması gerektiğini belirten Çınar, bu konuda daha aktif olunması çağrısı yaptı.

Çınar, Amerika'da Türkiye'yi daha net bir şekilde anlatacak sivil toplum kuruluşlarına ihtiyaç olduğunu dile getirerek ve bunlara destek olunması hususunda dikkati çekti.

PR firmalarının daha disiplinli ve sonuç odaklı çalışmasının önemine işaret eden Çınar, "Türk-Amerikan toplumunun birlik ve beraberlik duygusu ile kenetlenmesi lazım. Kongre ve senato ziyaretlerine önem verilmeli. Akademisyenlere destek verilmeli ve kaynak sıkıntısı giderilmeli." dedi.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu'na aittir. Kaynak gösterilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı özel izin alınmadan kullanılamaz.
Ancak alıntılanan köşe yazısı/haberin bir bölümü, alıntılanan habere aktif link verilerek kullanılabilir. Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
>