Arama

  • Anasayfa
  • Sağlık
  • Egzamaya ne iyi gelir? Egzama tedavisi nasıl olur? Bebeklerde egzama görülür mü?

Egzamaya ne iyi gelir? Egzama tedavisi nasıl olur? Bebeklerde egzama görülür mü?

Egzamaya ne iyi gelir soruları sık sık soruluyor. Egzama, vücudun dış koruyucusu deri üzerinde meydana gelen bir hastalıktır. Son dönemde özellikle corona virüs nedeniyle ellerin sık yıkanması nedeniyle ellerdeki cilt kuruluğunun egzamaya yol açıp açmadığı merak ediliyor. Deri üzerinde görülen kuruluk, kızarıklık ve pullanma egzamanın önemli belirtileri olabiliyor. Çoğunlukla kronik bir cilt rahatsızlığı olarak bilinen egzama, kimi zaman hastaya büyük rahatsızlık verebiliyor. Peki, egzama nedir? Egzamaya ne iyi gelir? Egzama neden olur? Egzama nasıl geçer? Egzama tedavisi nasıl olur? Bebeklerde egzama görülür mü? Egzama ile ilgili merak edilen bilgileri derledik.

Egzamaya ne iyi gelir? Egzama tedavisi nasıl olur? Bebeklerde egzama görülür mü?
Yayınlanma Tarihi: 27.3.2020 23:28:26 Güncelleme Tarihi: 27.03.2020 23:31

EGZAMA NEDİR?

Egzamaya ne iyi gelir sorusunun cevabı en çok merak edilen konulardan biri. Vücudumuzun koruyucusu olan derimizde meydana gelen kimi rahatsızlıklar hep kimi zaman büyük sorun oluşturuyor. Deri üzerinde oluşan kızarıklık, kaşıntı ve pullanma egzamanın başlıca belirtileridir.

Egzama hastalığı, deri üzerinde meydana gelen iltihap kaynaklı hastalıklardan birisidir. Cilt üzerinde kurulukla birlikte seyreden kaşıntı ve kabarcıklar en önemli belirtileridir.

Kuruyarak pullanma evresine gelen bu kabarcıklar üzerinde zaman geçmesiyle birlikte çatlama göstererek çeşitli mikroorganizmaların tehdidine açık hale gelir. Bundan ötürü egzama hastalığı bulunan kimselerde enfeksiyon hastalıkları sıklıkla görülür.

EGZAMA NEDEN OLUR?

Egzama rahatsızlığı türüne bağlı olarak, alerji, stres, tahriş ile dolaşım sisteminde meydana gelen rahatsızlıklardan dolayı oluşabilir. Alerjiden dolayı gelişen egzama rahatsızlığı astım, alerjik rinit ve diğer farklı immünolojik rahatsızlıklarla ilgili olarak da görülebilir.

Egzamaya neden olan etkenler, içten yahut dıştan kaynaklı olabilir. Sabun, deterjan ve parfüm gibi kimyasal madde ihtiva eden ürünler ile lastik maddeden üretilmiş ayakkabı ile terlikler egzama oluşumuna sebep verebilir. Alerjik nedenli egzamalar, uyaran etkili bazı besinlerin alınması sonucu oluşabilir. Tüm bunların dışında ise dolaşım sistemi sorunları ve stres, egzama rahatsızlığının en bilinen nedenlerindendir.

EGZAMA BELİRTİLERİ NELERDİR?

Oldukça yaygın olarak görülen ve pek çok farklı nedene bağlı olarak gelişen egzama hastalığı genelde görülen hastalarda anı türde belirtilerle ortaya çıkar, belirtileri ise şöyledir:

Cilt üzerinde kuruluk
Kaşıntı hissi
Kabarcıklar
Deri üzerinde pullanma, döküntü ve kabuklanma
İltihap
Saç derisi üzerinde kepeklenme
Deri üzerinde çatlamalar

EGZAMAYA NE İYİ GELİR?

Egzamaya iyi gelen yöntemler şu şekilde sıralanabilir:

Egzamalı hasta deri kaşınmamalı ve tahriş edilmemeli
Gün aşırı banyo yapmaya özen gösterilmeli
Aşırı sıcak suyla banyo yapılmamalı ve sert lifler tercih edilmemeli
Nötr nitelikteki sabunlar kullanılmalı
Eller ılık suyla yıkanmalı ve kâğıt havluya kurulanmalı
Temizlik eldiven takılarak yapılmalı
Yünlü, polar halı ve battaniye türünde toz yaratabilecek eşyalardan uzak durulmalı
Stresli ortam ve durumlardan uzak durulmalıdır
Günlük olarak yeterli miktarlarda su içilmeli
Hekim tarafından önerilen diyete riayet edilmelidir.

EGZAMA TEDAVİSİ NASIL OLUR?

Egzamanın kesin çözüme ulaştıran bir tedavisi yoktur. Egzama, kronik türden bir hastalık olduğundan dolayı tıp açısından bilinen kesin bir tedavisi bulunmamaktadır. Hastalara uygulanan tedavi yöntemleri tamamen ortaya çıkan semptomları hafifletme ve engellemeye yöneliktir.

Herhangi bir dış etkene bağlı ortaya çıkan egzamalar ise o uyaranla ilgili teması engellemek ya da bütünüyle ilişkiyi kesmektir.

BEBEKLERDE EGZAMA GÖRÜLÜR MÜ?

Alerjik yatkınlık ve çevreden kaynaklı faktörler sebebiyle egzama rahatsızlığı bebek ve çocuklarda da görülebilmektedir. Bebek ve çocuklarda genellikle görülen Atopik egzama türü erişkinlik döneminde hafifleyerek sona erebilir ancak, tekrarlayıcı niteliktedir. Çocukların geneline bakıldığında yüzde 5 ila 20'si bu rahatsızlıktan etkilenir.

EGZAMA ÇEŞİTLERİ NELERDİR?

Atopik egzama: Bu egzama türünün temelinde alerjik, genetik ve çevre faktörlerinin toplamının büyük rolünün olduğu bilinir. Bebek egzaması olarak da bilinir.

Seboreik dermatit: Hastalığın nedeni tam olarak bilinmemekle beraber kronik olarak ortaya çıkan seboreik dermatit egzaması ciltte yağlı olan bölgelerde yüzde, kaşlar, yanaklar, burun kenarları, sakal dipleri, göğüs ortası, saçlı deri ve kulak bölgelerinde ortaya çıkar.

Asteatotik egzama: Bu egzama çeşitleri yaşlı kimselerde daha sıklıkla görülür. Sık olarak banyo yapılması ve derinin üst yüzeyinde bulunan yağ seviyesinin azalmasıyla birlikte görülebilir.

Kontakt egzama: Vücudun ve cildin duyarlılığının bulunduğu maddelere karşı meydana gelen akut yada kronik etkilerdir. Ciltteki koruyucu yağları engelleyen maddelre devamlı olarak maruz kalınması sonucu kontakt egzama ortaya çıkar.

Numuler egzama: Diğer bölgelere görece bacak, kol ve ellerde görülen egzama türüdür. Madeni para büyüklüğünde yuvarlak ve kaşıntılı lezyonlar şeklinde ortaya çıkabilir.

Gravitasyonel egzama: Ayakta çalışan kişilerde ve yaşlı kimselerde sıklıkla görülen egzama çeşididir. Kan dolaşımı bozuklukları ve varis oluşumuyla birlikte seyreder.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN