Arama

Mustafa Özcan
Ocak 13, 2018
Zabit Eşref’in marifetleri!

Mısır kaynaklı 'Mükemmilin Kanalı' ifşaatlara veya bugünkü yeni tabirle sızıntılara imza atan kanallardan birisidir. Mısır'daki darbeden sonra Sisi ve arkadaşlarının ipliğini pazara çıkardı. Hala da sızıntıları yayınlamaya devam ediyor. Son sıralarda CNN veya New York Times veya Washington Post gibi Trump'a muhalif çizgideki Amerikan basın yayın organları da bu sızıntı/ifşaat yayınlama kervanına katılıyor. New York Times ve Mükemmilin Kanalı yeni bir sızıntıya veya ifşaata imza attı. Bu mühim bir ifşaat. Bu ifşaata göre Mısır basını bir istihbarat subayı tarafından yönlendirilmektedir. Eski tabirle bu zabitin adı Eşref. Tek adıyla maruf, isminin kalanı, tamamı bilinmiyor. 12 Eylül gibi darbe dönemlerinde veya ara dönemlerde basın irtibat subayları tarafından işletilir, yönlendirilirdi. Mısırlı Eşref de Mısır İstihbaratının basınla temas için görevlendirilmiş irtibat subaylarından birisi. Eşref, kanallara ve gazetelere veya gazetecilere rica makamında emir buyuruyor. Ayar veriyor ve racon kesiyor. Dili gayet yumuşak lakin darbe dönemleri için söylendiği gibi eldivenler içinde çelikten kabzalar bulunmaktadır. Eşref'in görevi muayyen ve belirli konularda Mısır'ın duruşunu ve tutumunu gazetecilere aktarmak ve ona göre hareket etmelerini veya yorum yapmalarını sağlamaktır. Kısaca basını yönlendirmek ya da maniple etme.

New York Times gazetesinde yer alan dikkat çekici ayrıntılardan birisi Zabit Eşref'in (el Huli) görevinin sadece basın mensuplarını yönlendirmekle sınırlı olmamasıdır. Zabit Eşref sadece basın mensuplarını değil ilaveten aynı zamanda sanatçı tayfasını da yönlendirmektedir. Bu nasıl oluyor? İtimat Hurşid adlı eski sanatçının itiraflarında yer aldığı gibi Mısırlı istihbarat subaylarının görevleri arasında kimi yerli ve yabancı yani misafir devlet adamlarına resmi sıfatla eskort ayarlamak da bulunmaktadır.

*

Endonezya Cumhurbaşkanı Sukarno'nun Türkiye ile Mısır ziyaretleri sırasında bu yüzden başına gelenler skandal boyutu kazanarak dünya tarihine geçmiştir. İtimat Hurşid Nasır döneminde Eşref'in işini bizzat Salah Nasr'ın yaptığını anlatır. Mısır 1967 savaşını bu hafiflikler nedeniyle kaybetmiştir. Abdulhakim Amir Verde gibi sanatçılarla düşüp kalkmaktadır ve Nasır da aynı yolun yolcusudur. Hatta BAE'den Mısır'a dönüşünden sonra Ahmet Şefik Sisi karşısında aday olmaktan çekildiğini açıklamıştır. Bunu da Şefik'in ''gizli/mahrem' kasetlerine bağlayanlar var! Demek ki Eşref bu gibi kirli işleri deruhte ediyor. Mübarek döneminde Salah Nasr'ın işlerini bizzat Tanıtım Bakanı Safvet Şerif yürütüyordu.

Es Sebil gazetesinden Abdullah Mecali'nin belirttiği gibi, her Arap ülkesinin kendisine has Eşref'i ve Eşrefleri vardır. Belki BAE gibi ülkelerin birden fazla Eşrefi vardır. Dahi Halfan ne güne duruyor! Bunların görevleri sosyal medyayı, basın yayın organlarını ve kanalları merkez doğrultusunda harekete geçirmektir. Demek ki, Arap ülkelerinde gazeteciler ordusu (istisnalar vardır ve kaideyi bozmaz) talimatla hareket etmektedir. Hareketleri kendinden kaynaklı değildir. Buna dair somut bir örnek yine Mükemmilin Kanalı'nın yayınladığı ifşaat çerçevesinde yer almıştır. Mısırlı bir irtibat subayı bir basın mensubunu Kuveyt'e karşı doldurmakta ve kışkırtmaktadır. Katar krizinde Kuveyt meseleyi itidalli yaklaşmış ve taraf olmamıştır. Bu ise başta Mısır olmak üzere boykotçu ülkeleri son derece rahatsız etmiştir. Bu nedenle de şantajlarla Kuveyt'in tutumu esnetilmeye ve kendi cepheleriyle uyumlu hale getirilmeye çalışılmaktadırlar. Bu yolla Kuveyt ile Katar'ın arasının açılması ve bozulması murat edilmektedir. İfşaatta da görüldüğü gibi, Mısırlı Eşref veya arkadaşlarından birisi basın mensubu Azmi Mücahide Kuveyt aleyhinde telkinlerde bulunmaktadır. Adı bu defa mahfuz olan Mısırlı irtibat subay tarafından Azmi Mücahid'e Kuveyt'in istikametini ve eğilimini değiştirmemesi halinde Mısır basınının ateş menzilinde, çemberinde kalacağının hatırlatması istenmektedir. Telkin sonrası Mısırlı gazetecinin Katar ile Kuveyt'e veryansın ettiği gözlemlenmektedir.

Sisi de şantajla ulaştığı Körfez'in paralarını pirince benzetmişti. İstihbarat geçmişi olan Sisi gibi seviyesiz liderler de ister istemez dillerine özen gösteremiyorlar. Amiyane tabirler kullanıyorlar. Maalesef Mısır gibi ülkeleri istihbarat kurumları yönetiyor bunlar da statik güçler olarak muayyen bir üslup ve dil kullanıyorlar.

Maalesef Mükemmilin Kanalının ortaya koyduğu gibi Mısır gibi ülkeler kuralsız yönetiliyor ve şantaja dayalı politikalar geliştiriyorlar. Mısır istihbaratı bütün sektörlere hakim bir mevkide bulunmaktadır. Mürsi'ye karşı halk hareketini organize eden Temerrüt Hareketi de istihbarat tarafından devşirilmiş kurmaca bir harekettir. Ismarlama bir harekettir ve Mürsi'yi deviren Temerrüt Hareketinin Başı Mahmut Bedr de, Musaddık'ı sokak hareketleriyle deviren Beyinsiz Şaban'ın Mısır versiyonu ve kopyasıdır.

Mustafa Özcan

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN