Arama

Tarih

Abdülhamid Han’ın İstanbul’a miras bıraktığı üniversiteler

Abdülhamid Han'ın İstanbul'a miras bıraktığı üniversiteler

Şartlar ne olursa olsun eğitim meselesini asla ihmal etmeyen Sultan II. Abdülhamid, açtırdığı mekteplerle eğitim alanında zihinlerin dönüşümünü sağladı. Günümüzdeki köklü birçok üniversite onun döneminde inşa edildi. Bunlardan bazıları İstanbul Üniversitesi, Marmara Üniversitesi ve Sabahattin Zaim Üniversitesi'ydi. Sizler için bu okulların masalsı öyküsünü derledik.

Kabe’nin içinde ne var? Kabe hakkında 20 ilginç bilgi

Kabe'nin içinde ne var? Kabe hakkında 20 ilginç bilgi

Kabe, İslam'a ve mukaddes kitabımız Kur'an-ı Kerim'e göre yeryüzünde inşa edilen ilk mabeddir. Müslümanların kıblesi olan Kabe-i Muazzama, Kur'an-ı Kerim'de, "Secde et ve yaklaş" buyruğu ile müminin miracı namaz ibadetinin ikamesi olarak emredilmiştir. Her yıl umre ve hac maksadıyla ziyaret edilen Kabe, müminler için dünyanın merkezini temsil eder.

Aliya İzzetbegoviç’in hatıralarından alıntılar

Aliya İzzetbegoviç'in hatıralarından alıntılar

Etrafı zulümle çevrili bir coğrafyada çabaları ile Müslümanlara ferah bir ortam oluşturmak ve İslam'ı savunmak adına sayısız fedakarlıklarda bulunan Aliya İzzetbegoviç, "Bilge Kral" olarak anılır. İkinci Dünya Savaşı'nın bitişi ile başlayan Müslüman karşıtlığını fark eden ve Batı'nın o soğuk maskesini indirmek için yaşamı boyunca mücadele veren Aliya, aynı zamanda eserleri ile canlı bir tarihi kaynak hüviyetindedir.

10 Maddede Lale Devri

10 Maddede Lale Devri

Lale Devri, Osmanlı İmparatorluğu tarihi boyunca en çok ilgi uyandıran dönemlerden biri olmuştur. Bu dönemde imparatorluk sosyal ve kültürel alanda pek çok yeniliği, değişimi birlikte yaşamıştır. Bugün İstanbul'un simgelerinden biri olan Lale motifi, Lale devrinden günümüze uzanan uzun bir serüvenin sonucudur. Osmanlı, Avrupa ile daha yakın temaslar kurmuş, geçici elçilikler açarak kültürel değişimin de önünü açmıştır. Sizler için Lale Devri dönem özelliklerini 10 maddede sıraladık.

Sa’d bin Ebu Vakkas’ın kurduğu ilim şehri: Kufe

Sa'd bin Ebu Vakkas'ın kurduğu ilim şehri: Kufe

Hz. Ömer'in (RA) halifeliğinde Müslümanlar, Sasani İmparatorluğu'nun hakimiyetine son verecek büyük zaferler elde ederler. Devlet teşkilatlanmasında da önemli adımlar atılan dönemde, Sa'd b. Ebu Vakkas tarafından kurulan Kufe, sahip olduğu stratejik konumu ve verimli arazileri sayesinde bölgenin ekonomik ve kültürel bakımından gelişmesini sağlar. Ayrıca tarihi kent, Bağdat kuruluncaya dek Hz. Ali (RA) ve ilk Abbasi halifeleri tarafından başkent olarak tercih edilir. Kadim şehir, İslam dünyasında oluşan tasavvufun, İslami ilim ve kültürün merkezi olur.

Rumeli Kavağı Kalesi’nin Hikayesi

Rumeli Kavağı Kalesi'nin Hikayesi

İstanbul Boğazı'nı Karadeniz ile birleştiren Rumeli Kavağı Kalesi, 12. yüzyılda Bizans tarafından inşa edilir. Bulunduğu konum ve iklim şartları nedeniyle yıllar içinde hasar gören yapı, her dönem çeşitli yenileme çalışmaları geçirir. Osmanlı döneminde de onarımı yapılan kale, tarih sahnesinin önemli noktalarından, tanıklarından biridir. Sizin için asırlara meydan okuyan Rumeli Kavağı Kalesi'nin hikayesini araştırdık.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN