Arama

İslam Dünyası

Dünyada En Çok Ziyaret Edilen Camiler

Dünyada En Çok Ziyaret Edilen Camiler

Dünyanın dört bir yanındaki Müslümanlar, tarih boyunca mabedlerini çeşitli coğrafi bölgelere inşa etmişlerdir. Kimi camiler dağların zirvelerine, kimi göl kenarlarına, kimi ise dünyanın en kuzeyine kadar uzanan noktalara yerleştirilmiştir. Bazı camiler, mimari yapıları, büyüklükleri, kapasiteleri ve tarihi önemleri nedeniyle diğerlerinden daha fazla dikkat çekmektedir. İşte sizler için dünyanın en çok ziyaret edilen camileri listesi.

İsrail’in Gazze’deki insani ve kültürel soykırım planı

İsrail’in Gazze’deki insani ve kültürel soykırım planı

Filistin toprakları, yüzyıllar boyunca pek çok medeniyete ve kültüre ev sahipliği yapmış kadim bir coğrafyadır. Bu bakımdan içerisinde birçok dini ve kültürel eser barındırır. Filistin topraklarında Yahudi bir İsrail Devleti kurma fikri ilk kez II. Dünya Savaşı sonrasında ortaya çıktı. İsrail Devleti'nin kurulma aşamasındaki fikir babası Theodor Herzl, ilk defa İsviçre'de düzenlenen Siyonizm kongresinde bu fikri dile getirdi. Böylece Filistin topraklarında yaklaşık bir asırdır süren Filistinlilere yönelik soykırım başlamış oldu. İşgalci İsrail'in sistematik olarak uyguladığı insani ve kültürel soykırımın geri planını sizler için yazdık.

Kur’an ve hadis ışığında Müslümanların özellikleri

Kur’an ve hadis ışığında Müslümanların özellikleri

Dünya, bir imtihan yurdudur. İslam'ın iki temel kaynağı olan Kur'an-ı Kerim ve Peygamber Efendimizin hadislerinde, müminlerin hidayete ermesi için yol gösterilir. İnananlara düşen görev ise attığı her adımda Rabbini düşünerek hareket etmesidir. Ancak böyle kulluk şuuru kazanılır. Peki, bir müminin özellikleri nelerdir? Kur'an-ı Kerim'den ayetler ve Peygamberimizden hadis-i şeriflerle müminlerin olmazsa olmazlarını daha detaylı inceleyelim.

Münferit gayretlerden müşterek hedeflere

Münferit gayretlerden müşterek hedeflere

Yaşamak, başlı başına bir sanattır. Birlikte yaşamak ve dünyayı daha yaşanılır bir yer haline getirmek için yapılması gerekenleri birlikte yapmak; daha büyük bir sanat olarak tanımlanır.

İslam şehrinde çıkmaz sokak ne ifade eder?

İslam şehrinde "çıkmaz sokak" ne ifade eder?

Müslümanlar, yaşamları, örf ve adetleri doğrultusunda yeni şehirler kurmuşlar; İslam ile tanışmış şehirleri de yeniden planlamışlardır. Şehircilik anlamında ilk düzenlemeleri Peygamber Efendimiz (sav) Medine'de yapmıştır. Peki, başta Medine olmak üzere Kurtuba, Bağdat, Şam, İstanbul gibi pek çok İslam şehrinde karşılaştığımız 'çıkmaz sokak'lar neyi ifade ediyordu ve hangi amaçlar doğrultusunda şehir dokusuna yerleştiriliyordu?

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN