Arama

Makaleler

Kızıldeniz’de bir Türk adası: Sevâkin

Kızıldeniz’de bir Türk adası: Sevâkin

Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan'ın Sudan ziyareti ile yeniden gündeme geldi Sevâkin adası. İslam’ın ilk döneminde Sevâkin’e yerleşen Müslümanlar, bölge halkı ile evlenerek zaman içinde adada mukim kabilelerin Müslüman olmasını sağladılar. Ancak adanın tamamıyla Müslümanlaşması ise, Osmanlılardan evvel Ortadoğu’nun en büyük devleti olan Türk Memlûkler eliyle oldu. Dolayısıyla Sevâkin’deki Türk hâkimiyetini Osmanlılarla değil, 1264 yılından itibaren Memlûklerle başlatmak gerekiyor.

Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un gerçekleşmeyen projeleri

Millî şairimiz Mehmet Âkif Ersoy’un gerçekleşmeyen projeleri

Hem Osmanlı devletinin son dönemlerinde, hem de Türkiye Cumhuriyeti’nin kuruluş sürecinde Mehmet Âkif’in sadece diliyle değil; eliyle de ıslâha çalıştığı, bilinen bir gerçek. Ülkenin tekrar eski, parlak günlerine kavuşmasını sağlamak, hizmet üretemeyen atıl durumdaki kurumların ıslâhını gerçekleştirmek, vatandaşların İslâmî hassasiyetlere sahip olmasını temin etmek, vatan şairi Mehmet Âkif Ersoy’un en büyük gayesiydi.

DEAŞ sonrası Suriye’yi bekleyen meydan okumalar

DEAŞ sonrası Suriye'yi bekleyen meydan okumalar

Ülkedeki büyük yıkım dikkate alındığında Suriye’de hayatın normale dönmesi için on yıllara ihtiyaç duyulduğu rahatlıkla söylenebilir. Enkaz halindeki ülkenin imarı ve hayatın normalleşmesi uzun yıllar alacak. DEAŞ sonrası aktörler, üniter bir devlet kurulmasının imkanı, devlet-dışı silahlı aktörlerin ülkenin siyasal sistemine dâhil edilmesi konuları, yeni dönemde Suriye'nin yüzleşmek zorunda olduğu en önemli sorun alanları. Bu sorunlara gerçekçi ve geniş kesimlerin mutabakatına dayanan çözümler bulunamaması halinde Suriye radikal örgütlerin ortaya çıkabileceği verimli bir alan olmaya devam edecek.

Yazmak ve yaşamak arasında: William Faulkner

Yazmak ve yaşamak arasında: William Faulkner

1949'da Nobel Edebiyat Ödülü'nü kazanan ABD'li romancı ve öykü yazarı, William Cuthbert Faulkner, düzyazıyı şiirselleştirmekte sıradışı yeteneğinin olmasına rağmen, her yazar gibi yazmak ve yaşamak arasındaki ince köprüde takılı kaldı. William Faulkner'ın ölüm yıl dönümünde yaşamından detayları derledik.

Küresel güç dengesi Rusya’ya doğru kayıyor

Küresel güç dengesi Rusya'ya doğru kayıyor

Yeni binyılın başlangıcında, dünyayı anlama ve onun düzenini sağlama konusunda herhangi bir yetenek emaresi göstermeyen üç Amerikan başkanının ardışık iktidarına tanıklık ettik. Amerikalı uzmanlar liderlerinin bu konudaki zafiyetini anlatabilmek için "Yeni Dünya Düzensizliği", "Trump'ın 19. Yüzyıl Dünya Düzeni" gibi yeni tabirler kullanmaya başladılar. Trump ABD'nin yarattığı ve 70 yıldır sürdürdüğü dünya düzeninin parçalandığından bihaber görünürken, Putin parçaları toplayarak kendi tacını oluşturuyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN