Arama

İsrail'in Filistin'i işgal kronolojisi

ABD Başkanı Trump'ın Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıyacağını ilan edecek olması Küdüs'ü bir kez daha dünya gündemine getirdi ve bugün Cumhurbaşkanı Recep Tayyip Erdoğan’ın dönem başkanlığında İİT zirvesi olağanüstü toplandı. Filistin toprakları üzerinde İsrail ‘in kurulmasına yüz yıl önce Balfour Deklarasyonu zemin hazırladı. İsrail devleti, Filistinlilerin yaşadığı bölgelere hâlâ "halksız vatan" muamelesi yapıyor.

İsrail’in Filistin’i işgal kronolojisi
Yayınlanma Tarihi: 13.12.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 13.12.2017 13:23

1917

Balfour deklarasyonu: Filistin toprakları üzerinde Yahudilere ait bir devletin kurulmasına izin verildi. O tarihten itibaren Filistin'e Yahudi göçü hız kazandı. Yahudiler için "milli yuva" kurulmasına destek verileceği açıklandı.

1922

Milletler Cemiyeti, Filistin'de bir İngiliz manda yönetimi kurulmasını onayladı.

1931

Kudüs Müftüsü Hacı Emin el Hüseyni'nin girişimleriyle Kudüs'te Batılı devletlerin ve Milletler Cemiyeti'nin almış olduğu kararlara karşı 22 Müslüman ülkeden 153 temsilcinin katıldığı "İslam Genel Kongresi" düzenlendi.


1947

BM Genel Kurulu'nda, Filistin topraklarının biri Arap diğeri Yahudi olmak üzere ikiye bölmeye yönelik "Taksim Planı" kabul edildi.

1948

14 Mayıs'ta tarihi Filistin toprakları üzerinde İsrail bağımsızlığını ilan etti. Filistin İsrail'in bağımsızlığı sonrası 15 Mayıs'ı Nakba (Felaket) günü ilan etti.

Arap devletleri ile arasındaki savaşta İsrail, sınırlarını genişletti. Batı Kudüs İsrail yönetimine, Doğu Kudüs Ürdün'ün yönetimine geçti.

1967

Doğu Kudüs ve Batı Şeria, 6 gün savaşında İsrail tarafından işgal edildi ve İsrail bölgede yerleşimci programını başlattı.

1969

Kıble Mescidi, Denis Michael Rohan adlı Avustralyalı fanatik bir Yahudi'nin saldırısına maruz kaldı. Çıkan yangında "Selahaddin Minberi" ile güney duvarı tamamen yandı.

1977

Mısır Devlet Başkanı Enver Sedat, İsrail'in ve Kudüs'teki hakimiyetini kabul eden ilk Arap lider oldu.


1980

İsrail Kudüs'ü başkent ilan etti. BMGK, 478 no'lu kararı gereğince Kudüs'ün İsrail'in başkenti olarak ilan edilişini tanımadı.

1987

İsrail işgaline karşı Birinci İntifada, Gazze Şeridi'nde başladı. İsrail, Filistinlilerin protestolarına göz yaşartıcı gazlar, plastik ve gerçek mermilerle karşılık verdi.

1993

FKÖ lideri Yaser Arafat ve İsrail Başbakanı Oslo Anlaşması'nı imzalayarak karşılıklı olarak birbirlerini tanıma konusunda anlaştılar.

1995

ABD Kongresi, büyükelçiliğin Kudüs'e taşınması yönünde karar aldı. Daha sonra kararın uygulanması ertelendi.

1996

İsrail'in Mescid-i Aksa muhitinde yaptığı kazı çalışmaları çerçevesinde Burak Duvarı'na (Ağlama Duvarı) çıkan bir tünel açması, Filistin'de halkın tepkisine neden oldu ve birkaç gün süren olaylarda 63 Filistinli öldürüldü, bin 600 kişi ise yaralandı.

2000

Dönemin İsrail Başbakanı Ariel Şaron'un, Mescid-i Aksa'ya baskın düzenlemesi, ikinci intifadanın ilk kıvılcımı oldu.

2002

İsrail, Batı Şeria'yı Doğu Kudüs'ten ayıran 760 kilometrelik "Utanç Duvarı" inşasına başladı.

2003

İsrail, 2003'ten itibaren Yahudi yerleşimcileri, Mescid-i Aksa'nın avlusuna almaya ve zaman zaman Müslümanların girişlerine yaş sınırlaması getirmeye başladı.


2006

Gazze, İsrail tarafından hava, kara ve deniz ablukasına alındı. Gazze dünyanın en büyük "açık hava hapishanesi" haline getirildi.

2016

BMGK 23 Aralık'ta İsrail'in işgali altındaki Doğu Kudüs ve diğer Filistin topraklarında yasa dışı tüm yerleşim faaliyetlerini derhal durdurmasını talep etti.

2017

ABD Başkanı Trump, Kudüs'ü İsrail'in başkenti olarak tanıdığını ve Tel Aviv'deki ABD Büyükelçiliğinin Kudüs'e taşınacağını açıkladı.

#IslamicUnityforQuds

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN