Arama

2018 yılına adını veren destan “Troia”

Kültür ve Turizm Bakanlığı, 2018 yılını resmi olarak Troia yılı ilan etti. Aynı zamanda 2018 yılı, Troia'nın UNESCO Dünya Kültür Mirası Listesine girişinin yirminci yıl dönümü. Bu sebeple Troia adına sene içerisinde çeşitli aktiviteler gerçekleştirildi.

2018 yılına adını veren destan “Troia”

Troia'yı özgün kılan, savaş ve mücadele ile barış ve hoşgörü kültürünün eşsiz bir bileşimi olmasıdır.
Anadolu'nun en kadim değerlerinden olan Troia Destanı'nın beslediği kolektif ruh, Çanakkale Savaşı'nda ve milli bağımsızlık mücadelesinde olduğu gibi Anadolu tarihinin farklı dönemlerinde tekrar tekrar karşımıza çıkıyor.
Dünya üzerinde tüm kıtalara yayılarak kültürlere ilham vermiş çok az destandan biridir Troia. Troia'yı ete kemiğe büründüren, düşü gerçeğe çeviren arkeolojik çalışmalar ise; bugün arkeoloji bilimi açısından çok önemli bir referans noktası olarak kabul edilir.

2018 yılına adını veren destan “Troia”

2018 Troia Yılı için İspanya'dan Hindistan'a, Avustralya'dan Ukrayna'ya, Kanada'dan Katar'a dünyanın 90 ülkesindeki fuarlarda yapılan tanıtım etkinlikleriyle başlayan ve devam eden çalışmalar dışında, Kültür ve Turizm Bakanlığı, Birleşmiş Milletler Kalkınma Programı (UNDP) ve Anadolu Efes ortaklığıyla yürütülen "Gelecek Turizmde" kapsamında Ocak 2018'de "Troia Kültür Rotası" projesi başlatıldı. Bu kapsamda; Ezine ve Ayvacık ilçelerine bağlı köylerde yürüyüş ve bisiklet yolları düzenlenecek. Troia'dan Assos'a kadar uzanacak 120 km'lik "Troya Kültür Rotası"nın bölgenin farklı arkeolojik, tarihi, kültürel ve doğal değerlerini içeren uluslararası standartlarda bir kültür rotası olarak tescillenmesi planlanıyor. Ayrıca proje kapsamında yürüyüş yolu üzerinde bulunan köylerde ziyaretçilere dinlenme ve konaklama hizmeti sunulması sağlanacak.

2018 yılına adını veren destan “Troia”

İÇDAŞ, Çanakkale'deki; Troya, Assos, Parion, Alexandria Troas antik kentleri ile Apollon Smitheion Kutsal Alanı kazılarına destek veriyor. Şubat ayında İstanbul'da bir araya gelen Troia Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Rüstem Aslan, Alexandria Troas Antik Kenti Kazı Başkanı Doç. Dr. Erhan Öztepe, Parion Antik Kenti Kazı Başkanı Prof. Dr. Vedat Keleş, Assos Antik Kenti Kazı Başkan Yardımcısı Caner Bakan, Apollon Smintheus Kutsal Alanı Kazı Başkanı Prof. Dr. Coşkun Özgünel, İÇDAŞ'ın verdiği destek için teşekkür ederek, Türkiye'de ilk kez beş antik kent merkezindeki faaliyetlere bir özel sektör kuruluşunun destek olduğunu vurguladılar.

2018 yılına adını veren destan “Troia”

2018 Troya Yılı'nda Kale Çanakkale Bisiklet Festivali adıyla düzenlenen "Troya'dan Anadolu'ya Tarihin İzinde Sürüyoruz" temasıyla Mart sonunda yapılan Türkiye'nin en büyük bisiklet festivaline ülkenin çeşitli ilerinden gelen beş bine yakın bisikletçi katıldı.

2018 yılına adını veren destan “Troia”

Su altında en uzun süre kalarak Guinness Rekorlar Kitabı'na giren ilk ve tek Türk Sualtı Sporcusu Cem Karabay, 2018 Troya Yılı için sembolik Troya Atı'nın da yer aldığı bir rekor denemesi gerçekleştirdi. beşinci Dünya rekorunu 2018 Troya Yılı'nın tüm dünyada duyulması için kıran Karabay, 23 Nisan Pazartesi Ulusal Egemenlik ve Çocuk Bayramı'nda suya girdi, Çanakkale Kara Savaşları'nın 103. yıl dönümü olan 24 Nisan'da su üstüne çıktı. Cem Karabay, 6 metre derinlikte, 2 metrelik sembolik Troya Atı'nda yaşadı ve yeme, içme, uyuma gibi ihtiyaçlarını suyun altında giderdi.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN