Arama

Osmanlı Uleması aynı hazirede

Çoklu organ yetmezliği nedeniyle geçtiğimiz gün yaşamını yitiren İstanbul âşığı tarihçi Semavi Eyice, hocaların hocası Halil İnalcık'ın Fatih Haziresi'ndeki kabrinin yanı başına defnedilecek. Ulemanın bir arada defnedildiği Fatih Haziresi, tarihimizin en büyük âlimlerinden birçoğunun da ebedi istirahatgâhı.

Osmanlı Uleması aynı hazirede

Geçtiğimiz gün çoklu organ yetmezliğinden hayatını kaybeden Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü sahibi, sanat ve kültür tarihçisi Prof. Dr. Semavi Eyice için, Fatih Camii'nde öğle ezanı sonrası cenaze töreni düzenlenecek. Eyice'nin naaşı, kılınacak cenaze namazının ardından Fatih Camii Haziresi'ne defnedilecek.

Osmanlı Uleması aynı hazirede

Semavi Eyice'nin, 25 Temmuz 2016 yılında 100 yaşında vefat eden "hocaların hocası", "tarihçilerin kutbu" olarak bilinen Halil İnalcık'ın hemen yanı başında defnedileceği öğrenildi.

Osmanlı Uleması aynı hazirede

2011 yılında sanat tarihi dalında Cumhurbaşkanlığı Kültür ve Sanat Büyük Ödülü'ne layık görülen Eyice, aynı zamanda Türkiye Bilimler Akademisi Bilim Ödülü'nün sahibi. Osmanlı ve Bizans tarihi uzmanı olan Eyice'nin 400'ü aşkın bilimsel makalesi ve çok sayıda kitabı bulunuyor.

Bir "İstanbul âşığı" olarak da tanınan Eyice, Anıtlar Kurulu'nda görev yapması dolayısıyla birçok tarihi yapının yok olmaktan kurtarılmasına olanak sağladı. Eyice'nin ayrıca İstanbul'un tarihi eserleri konusundaki çalışmalarının dışında Toroslar'daki arkeolojik alanlar ve Balkan ülkelerindeki Osmanlı eserleri hakkında araştırmaları da bulunuyor.

  • 4
  • 16
"BUGÜN FIKIH HAZİNESİNİ BURAYA DEFNEDİYORUZ"
BUGÜN FIKIH HAZİNESİNİ BURAYA DEFNEDİYORUZ

Hazirenin tarihi pek uzağa gitmiyor. Buraya ilk defnedilen kişi, 1871'de vefat eden Şeyhülislam Mehmed Refik Efendi. Öyle düşünceli bir zat imiş ki, Yusuf Kâmil Paşa onu gördüğünde "Efendi hazretleri vahiy bekliyor!" diye latife edermiş. Cenazesine İstanbul'un bütün uleması ve devlet adamları katılmış ve Ahmed Cevdet Paşa o gün "Bugün fıkıh hazinesini buraya defnediyoruz…" cümlesini söylemiş.

Fotoğrafta görülen, hazirenin giriş hizasında bulunan bu örfî destarlı sade kitabe, ömrünü bir ilimden diğerine koşmakla geçirmiş büyük bir âlime, Çarşambalı Hacı Ahmed Hamdi Efendi'ye ait.

Hayatının ilk yılları ve ilim tahsili devresini Osmanlı'nın son döneminde geçiren ama erken cumhuriyet devrine de yetişen Ahmed Hamdi Efendi, aynı zamanda Ahıskalı Ali Haydar Efendi'nin üstadı olarak biliniyor. Yani bugün ülkemizin en büyük cemaatlerinden birinin doğuşunda imzası olan ve nice insana hidayet olmuş bir silsilenin başında.

  • 5
  • 16
FATİH'İN YANI BAŞINDA DİNLENMEK
FATİH’İN YANI BAŞINDA DİNLENMEK

Ahmed Hamdi Efendi'nin yakınında bir seyyid dinleniyor. Aynı zamanda Halvetî tarikatı şeylerinden Abdülvehhab Efendi, gelip geçenlerden bir Fatiha rica ediyor ve kitabesinde Sultan Mehmed'in yanı başında dinleniyor olmaktan mutluluğunu saklayamıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN