Tarım Teknolojileri: 40 Yapay Zekalı Çiftlik Eylülde Hazır
Türkiye'de tarım sektöründe devrim niteliğinde bir proje hayata geçiyor. TEKNOFEST 2025'te tanıtılan TÜME projesi kapsamında, Eylül ayı sonuna kadar 40 yapay zeka destekli otonom çiftlik kurulacak. YÖK ve üniversitelerle işbirliğiyle gerçekleştirilecek projede, 20 çiftlik üniversitelere hibe edilecek, 20 genç ise kendi bölgelerinde modern çiftlik sahibi olacak. "Gıdada Tam Bağımsız Türkiye" vizyonuyla yola çıkan TÜME, gençleri üretimin merkezine taşımayı hedefliyor. Proje kapsamında gençler, yapay zeka teknolojileriyle donatılmış çiftliklerde eğitim alacak ve desteklenecek. 2026 TEKNOFEST'e kadar 40, sonraki yıl ise 400 gence ulaşmayı planlayan TÜME, tarımda teknoloji devriminin öncüsü olmaya hazırlanıyor. İlgilenen gençler tume.org.tr üzerinden başvurabilir.
TÜME Genel Sekreteri Sinan Yavuz, AA muhabirine, 2025 TEKNOFEST'te gençlerden çok talep gördüklerini söyledi.
Gençleri yeniden üretimin merkezine taşıma amacıyla hayata geçirmeyi planladıkları yapay zeka destekli otonom çiftlik projesi hakkında bilgi veren Yavuz, "YÖK, üniversitelerimiz ve TÜME işbirliğiyle yapay zekaya dayalı 20 otonom çiftlik projemizi hibe olarak üniversitelerimize sağlayacağız. Ayrıca 20 gencimize kendi köylerinde, bölgelerinde yapay zekaya dayalı otonom çiftlik kuracağız. Gençlerimizi belirledik. İnşallah eylül ayının sonuna kadar üniversitelerimizde yapacağımız eğitim ve AR-GE çiftliklerimizi tamamlıyor olacağız." diye konuştu.
Yavuz, 2026 TEKNOFEST'e kadar 40 genci bu alanda desteklemiş olacaklarını ifade etti.
- "Bu sektöre gönlünü verecek heyecanlı gençlerimizi davet ediyoruz"
Yavuz, bu projede ilk yıl hedefin 40 genç olduğunu, daha sonraki yıl bu sayıyı 400'e çıkarmayı amaçladıklarını vurguladı.
Gençlere üretim çağrısında bulunan Yavuz, şöyle konuştu:
"Gıdada Tam Bağımsız Türkiye' mottosuyla yapay zekaya dayalı, dijitalin ve teknolojinin ciddi manada yer aldığı bu yeni modelle gençlerimizi üretime davet ediyoruz. TÜME olarak bu gençlerimizi tespit etmek, eğitmek, donatmak, desteklemek ve yatırımcılarla buluşmak üzere gençlerimize bu konuda yardım sağlamaya, onların yanında olmaya çalışıyoruz. Bu alanda çalışmalar yapan, tecrübe sahibi ve tecrübe edinmek isteyen gençler olmasını istiyoruz. Bu sektöre gönlünü verecek, teknolojiye, yapay zekaya dayalı bu yeni modelle tarımsal üretim yapacak heyecanlı gençlerimizi davet ediyoruz."
Yavuz, gençlerin "tume.org.tr" üzerinden kendilerine ulaşabileceğini ve başvuru yapabileceğini kaydetti.