Arama

Mimar Sinan’ın eserleri hakkında 33 ilginç bilgi

Mimarlık tarihinin mihenk taşı olan Mimar Sinan, eserlerindeki ustalık, mühendislik, ince işçilik ve asırlardır çözülemeyen dehasıyla hayranlık uyandırır. Bir asırlık ömrüne 92 cami, 52 mescit, 55 medrese, 7 darülkurra, 20 türbe, 17 imaret, 3 darüşşifa hastane, 6 su yolu, 10 köprü, 20 kervansaray, 36 saray, 8 mahzen ve 48 de hamam olmak üzere 365 eser sığdırdı. Peki, günümüzde mimari ve estetik değeri bakımından aşılamayan eserlere imzasını atan Mimar Sinan'ın sırrı neydi?

  • 3
  • 32
HER COĞRAFYANIN MİMARİ ESERLERİNİ İNCELEDİ
HER COĞRAFYANIN MİMARİ ESERLERİNİ İNCELEDİ

25 yaşından 50 yaşına kadar hayatı savaş meydanlarında geçti. Mimari kişiliğinin yanında asker olan Sinan, doğuda Tebriz'den batıda Almanya'dan, güneyde Mısır'dan kuzeyde Moskova'ya kadar geniş bir coğrafyayı karış karış gezerek mimari açıdan inceledi.

  • 4
  • 32
15 GÜNDE 3 KADIRGA YAPTI
15 GÜNDE 3 KADIRGA YAPTI

1521 yılındaki Belgrad Seferi'nde Acemi Oğlanlar birliğinin komutanlığını yaptı. Şehrin fethinden sonra Kanuni Sultan Süleyman'ın savaş otağına konuk oldu, onunla ilk kez tanıştı. Asıl hünerini ise Bağdat Seferi'nde gösterdi.

Ordu Van gölüne geldiğinde Lütfü Paşa Sinan'dan 3 tane kadırga yapmasını istedi. 15 günde kadırgaları bitirdi. Bunun neticesinde 'mimar' olarak anılmaya başlandı.

  • 5
  • 32
ON ÜÇ GÜNDE KÖPRÜ İNŞA ETTİ
ON ÜÇ GÜNDE KÖPRÜ İNŞA ETTİ

Onun ustalığını gözler önen seren ise Prut nehri üzerine inşa ettiği köprü ile oldu. Mimar Sinan gökten boşalırcasına yağmur yağdığı bir ortamda Prut nehrinin çamurlu yüzeyine köprü döşeyerek orduyu karşıya geçirdi.

Ahşap inşaat teknolojisindeki ustalığını gözler önüne seren Sinan, bu köprüsünü on üç günde inşa etti. Bu inşaatın ardından köprüyü korumak için bir kule yapılması teklifine karşı çıktı, hatta bu sebeple Lutfi Paşa ile tartıştı, bundan dolayı başına bir iş geleceği hususunda endişe içine dahi düştü. Fakat umduğunun aksine Lutfi Paşa onu takdir etti, "Acem Alisi" adıyla tanınan mimarbaşının ölümünden sonra Sinan'ı bu göreve getirdi.

  • 6
  • 32
SÜLEYMANİYE CAMİ'NİN İNŞA EDİLME NEDENİ
SÜLEYMANİYE CAMİ’NİN İNŞA EDİLME NEDENİ

Rivayete göre, Kanuni Sultan Süleyman bir gece rüyasında Resul-i Ekrem Efendimizi gördü. İkisi, Haliç'i ve Boğaz'ı gören bir tepedeydi. Peygamber Efendimiz, Sultan'a oraya bir cami yaptırmasından bahsediyordu ve mihrabı ile minberinin yerini tarif ediyordu.

Ertesi gün, Kanuni hemen Mimar Sinan'ı çağırdı. Onu rüyasındaki tepeye götürdü ve tam rüyasını anlatırken Sinan "Sultanım, mihrabı burada, minberi burada olsun…" deyince Kanuni şaşırdı. Sinan sakince, "Dün geceki kutlu ziyaretinizde ben de iki adım arkanızdaydım" diyecekti.

  • 7
  • 32
AKUSTİK İÇİN 65 TURŞU KÜPÜ KULLANDI
AKUSTİK İÇİN 65 TURŞU KÜPÜ KULLANDI

Mimar Sinan, Süleymaniye Camii'nde verilen vaazın duyulması için, akustik sistemi üzerinde detaylı bir şekilde çalıştı. Sesin bir noktadan çıkarak caminin tüm köşelerine eşit şekilde dağılması için yoğun çaba gösterdi.

Usta mimar, bu gayeyle Anadolu'da kullanılan turşu küplerinden 65 tanesini, ağızları aşağıya bakar vaziyette içi boş olarak ana kubbenin etrafındaki duvarlara yerleştirdi. Küplerin aralarını da yumurtanın akıyla sıvadı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN