Arama

Yunanistan'daki Osmanlı mirası bugün ne durumda?

Geçmişte, Osmanlı sınırları içinde yer alan Yunanistan'da, 10 binden fazla Osmanlı eseri bulunuyordu. Ancak yıllar içinde Yunan makamları, bu yapıların bazılarını yıllar içerisinde yıktı ya da dönüştürdü. Yunanistan'da yer alan Osmanlı'dan kalma birçok caminin mahiyeti ise Müslümanların tehcir edilmesi ile değişti. Türk-İslam mimarisine ait çok sayıda cami, bugün yapılış amacından uzak bir şekilde kullanılıyor. Bu camilerin birçoğu ya harabe halinde ya da ahır, otopark, AVM gibi başka bir yapıya çevrilmiş durumda. Ayasofya'nın cami olmasına karşı çıkanlar ise Yunanistan'daki camilerin mahiyetinden ne yazık ki habersiz...

  • 3
  • 30
SÜLEYMANİYE CAMİİ (RODOS)
SÜLEYMANİYE CAMİİ RODOS

Rodos'ta bulunan Süleymaniye Camii, Kanuni'nin emriyle 1522'de inşa edilmişti ancak daha sonra yapısı yıkıldı. 1808 tekrar inşa edilen yapı, günümüzde müze olarak kullanılıyor.

  • 4
  • 30
YENİ CAMİİ
YENİ CAMİİ

1825 yılında II. Mahmut döneminde, Midilli'de inşa edilen cami bugün ne yazık ki boş.

  • 5
  • 30
ALACA İMARET CAMİİ
ALACA İMARET CAMİİ

Alaca İmaret Camii, Selanik'te yer alan 15'inci yüzyılda yapılan Osmanlı dönemi camilerinden biri.

Fatih Sultan Mehmet döneminin Sadrazamlarından İshak Paşa'nın, Sultan II. Bayezid döneminde Selanik sancak beyi olarak görev yaptığı sırada, 1484 yılında yaptırıldı. Adından anlaşılacağı gibi cami, bir de imaret yapısına sahip oldu. Osmanlı İmparatorluğu'nun büyük ve önemli şehirlerinden Selanik'te İmparatorluğun son dönemine kadar ayakta kalan ve kullanılan bu dinî yapının, Balkan Savaşları sonrasında, 1912 yılından sonra minaresi yeni Yunanistan yönetimi tarafından yok edildi.

Evliya Çelebi Seyahatnâme'de, Alaca İmaret Camii'nin minaresi alaca olduğu için bu adı aldığını belirtir. Kurşun örtülü bir cami olarak Sultan Hortaç Camii'nden sonra ruhaniyetli mübarek caminin bu cami olduğunu söyler. Sultan Hortaç Camii, Selanik'te eski bir Roma yapısının camiye çevrilip geliştirilmesiyle kurulmuş bir dinî yapı.

1978 yılındaki Selanik depreminde hasar gören cami, Yunanistan Kültür ve Turizm Bakanlığı tarafından restore edildi. 1986 yılından bu yana Selanik Belediyesi tarafından sergi, konser ve benzeri kültürel etkinliklerde kullanılıyor. Selanik'in 1997 Avrupa Kültür Başkenti etkinliklerinin mekânları arasında yer aldı.

  • 6
  • 30
FETHİYE CAMİİ
FETHİYE CAMİİ

1670 yılında Atina'da inşa edilen cami, mimari açıdan oldukça önemli. Atina'nın en eski camisi olarak kabul edilen Fethiye Camii, kentin Osmanlı idaresinden ayrılmasının ardından fırından depoya kadar birçok farklı amaçla kullanıldı. Kentin simgesi Akropolis'in eteklerinde, arkeolojik bölge içindeki Roma Agorası'nda yer alan camide 2010 yılına kadar tarihi eserler depolandı. Camide daha sonra restorasyon çalışmaları başlatıldı.

  • 7
  • 30
FETHİYE CAMİİ
FETHİYE CAMİİ

Yunanistan'ın Yanya şehrinde 1611 yılında inşa edilen cami, günümüzde müze olarak kullanılıyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN