Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ağustos 20, 2018

Sabahın ilk ışıklarını yatağında, uyuyarak karşılayan kişi o günden oldukça büyük şeyler kaçırmış, günün en önemli bölümüne gözlerini yummuş demektir.

Sabahın erken saatlerinde, güneş yeni doğarken, caddeler bir ölü sessizliği içindedir. Bomboş, sakin... Arada sırada, pek seyrek olarak bir araba sabahın sessizliği içinde yankılar yaparak gelir, geçer. Çıkardığı gürültü oldukça büyüktür, sessizliği yırtar, uzaklaşır. Aslında tekerleklerin çıkardığı ses son derece hafiftir. Bu kadar gürültü koparmasının sebebi çevresinin tamamen sessiz oluşudur.

Bu saatlerde ağaçların, çalıların, çiçeklerin üzerindeki buğu artık sis olmaktan çıkmıştır. Yalnız sisin nefesi, sisten kalan son izlerdir. Güneş hafifçe yükselmeye başlayınca bu iz de kaybolup gider.

Güneş doğarken, sabahın erken saatlerinde yapılan kısa bir yürüyüşün bile insan sağlığı üzerinde son derece olumlu etkileri vardır. Tertemiz, henüz fabrika dumanlarıyla veya araç egzozlarıyla kirlenmemiş hava, ciğerlerimiz için bulunmaz bir nimettir. Ayrıca bu gezintilerin ruh sağlığı üzerindeki etkileri de inkâr edilemez. Moralimizi yükseltir; kendimizi daha iyi, daha zinde, daha uyanık hissetmemizi sağlar. Aslında bu sadece moralimizi yükselten bir his de değildir. Gerçekten canlanmış, zindeleşmiş, enerji dolu bir hale gelmişizdir.

Her yerde hazırlık göze çarpar. Hayvanlar sabahın bu saatlerini hiç bir zaman kaçırmazlar. Aralarında büyük bir telaş hüküm sürer, oraya buraya koşuşarak yeni güne hazırlanırlar. Onların güneşin doğuşunu uyuyarak karşıladıkları hiç bir zaman görülmemiştir.

Sabah gezintinizi caddede, şehrin göbeğinde de yapsanız, karlara çıkmış kadar açılacaksınız, buna hiç şüpheniz olmasın. Bu gezintiden sonra evinize dönüp, rahat koltuğunuza gömülerek ve çayınızı yudumlayarak güzel bir kitap okuma zevki pek az şeyle kıyaslanabilir.

Ama unutmamalı ki, bu "ilk sabahı" kaçırmak da çok kolaydır. Çünkü başladıktan bir saat, en geç bir buçuk saat sonra sona erer. Güneş yükselir, hava ısınır, insanlar sokaklara dökülürler.

Sizse büyük bir avantaj sağlamış olduğunuz bu sabahı çoktan kaçırmış insanlara bakar, onların yorgun yorgun işlerinin başına gittiklerini görürsünüz.

Sizin onlardan bir saat kadar önce başlamış olan gününüz çok daha sağlıklı ve rahat geçeceği gibi zamanın nasıl bereketlendiğine şaşacaksınızdır.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN