Arama

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Haziran 16, 2017
Karanfil Bitkisi

Latince adı : Syzygium aromaticum
İngilizce adı : Clove
Özellikleri : Kronik ishale karşı ● şiddetli ishale karşı ● zihin yorgunluğuna karşı ● kronik yorgunluğa karşı ● vücut direncini arttırıcı ● Chron ve ülseratif kolite karşı ● iltihaplı romatizmaya bağlı ağrısı olanlar için ● sık sık baş ağrısı çekenler için

Karanfil ağız temizliğinde güçlü bir antiseptiktir. Diş etlerini güçlendirir ve paratondoza karşı önleyicidir.

Karaciğer kanserine neden olan ve besinler üzerinden aldığımız aflatoxininin bertaraf edilmesinde mükemmel etkilidir. Eğer ishal olduysanız, hiç çekinmeden karanfil kürünü birkaç gün uygulayabilirsiniz. İshale bağlı karın sancılarını, bağırsak hareketliliğini kısa zamanda (uyguladıktan birkaç saat sonra) nasıl ortadan kaldırdığını hayretle gözleyebilirsiniz. Prostaglandin sentezini inhibe etme özelliğinden dolayı romatizmaya bağlı ağrıların alınmasının ve iltihaplı romatizma hastalarının da yardımcısıdır.

Karanfil, karaciğer dostudur. Heyecana bağlı veya sinirsel bağırsak ishali şikâyetlerinde oldukça etkilidir.

Sperm sayısını artırıcı özelliği hiç de yabana atılmayacak kadar güçlüdür. Karanfil kürü, zehirlenmelerde mucize çözüm yaratır. Karanfil güçlü bir antiseptik ve antimikrobiyel özelliğe sahiptir.

Bağırsaklardaki gazın alınmasında etkilidir. Sindirim şikâyetleri olanlara yardımcıdır. İltihaplı romatizmaya bağlı ağrısı olanlar veya sık sık baş ağrısı çekenler sıcak çaylarına altı-yedi adet karanfil ilave edip içebilirler. İşinizden evinize yorgun mu geldiniz? Zihin yorgunluğunuz da mı mevcut? Başınızda veya üzerinizde bir ağırlık mı hissediyorsunuz? Veya gergin misiniz? Bir bardak su kaynatınız ve hemen sıcakken üzerine dokuz-on adet karanfil tanelerinden ilave ediniz. Beş-altı dakika bekledikten sonra karanfilleri içerisinden çıkarmadan yudum yudum içiniz. En geç on dakika sonra yorgunluğunuzun gittiğini, vücut direncinizin arttığını gözlemleyebilirsiniz. Çok daha önemlisi, günün yorgunluğuna bağlı zihin yorgunluğunuzun ortadan kalktığını, daha dinamik düşünsel güce sahip olduğunuzu hayretle hissedebileceksiniz. Varsa üzerinizdeki gerginliğin de yavaş yavaş ortadan kalktığını göreceksiniz. Bu işlemi bir su bardağı sıcak su yerine, bir bardak çayla da yapabilirsiniz. Bir bardak sıcak çayın içerisine altı-yedi adet karanfil atınız. Beş dakika bekledikten sonra karanfilleri çıkarmadan yudum yudum çayınızı içiniz. Yukarıda belirtmiş olduğum özellikleri aynen yaşayabileceksiniz. Her iki durumda da sıcak suyunuzu veya çayınızı yudumlarken, ağzınıza gelen karanfilleri dişlerinizin arasında biraz ezerek daha güçlü aromasının tadını çıkartınız.

Değerli okuyucu, hiçbir bitkisel kürü alışkanlık haline getirmeyiniz. Trombozit (platelet) düşüklüğü sorunu yaşayan hastaların karanfil kürünü uygulamamalarını öneririm. Özellikle bazı ilaçlar, yan tesir olarak trombozit düşüklüğüne neden olabilmektedir. Bu türden ilaçları kullanan hastaların karanfilden uzak durmaları gerekir.

Ülseratif kolit (ÜK) ve Chron hastaları (CH), kuru karanfili sıcak veya ılık suyla kesinlikle uygulamayınız. Daha etkili olsun diye kesinlikle demlemeyiniz. Sıcak veya ılık suyla uyguladığınız takdirde bağırsak hareketliliğiniz ve karın bölgesindeki sancılarınız artar. Kısaca, ters etki yapma riski yüksektir. İçerdiği etkin maddelerin kompleks ve karmaşık sistematiğinden dolayı kürünün mutlaka birkaç yudum soğuk veya oda sıcaklığındaki suyla uygulanması gerekir. Ancak, bazı kanser türlerinin tedavisinde sıcak suyla demlenmesi mutlaka gereklidir ve de belirtilmiş olan demleme süresine uyulması da şarttır. Kronik kabızlık veya sık sık kabızlık şikâyeti çekiyorsanız, karanfil kürünü uygulamayınız.

Düşük tansiyon şikâyeti olanların karanfil kürünü uygulamamalarını öneririm.

Karanfil kürünü on günden fazla uygulamayınız. En erken tekrar bir ay sonra yedi günü geçmemek şartıyla kürü uygulanabilir. Kemoterapi veya radyoterapiye bağlı olarak gelişen ishal durumlarında da güçlü bir yardımcıdır. Kür amaçlı kullanılacak karanfillerin bir yıldan daha fazla raf ömrünü geçmemesi gerektiğini unutmayınız. Kuru karanfili iki parmağınızın arasında ezmeye çalışınız, eğer kolayca kırılıp ufalanıyorsa, kullanmayınız. Raf ömrünü doldurmuş demektir. Oniki yaş altı çocukların herhangi bir kürü hekimlerine danışmadan uygulamalarını kesinlikle önermiyorum.

Aksi belirtilmedikçe aynı anda birden fazla kür uygulanmamalıdır. Herhangi bir kürün uygulama süresi tamamlanmadan da başka bir bitki çayı ( yeşil çay, papatya, ıhlamur, adaçayı, gibi…) içilmemelidir.

Tüm kürlerin çelik veya emaye kaplarda hazırlanması gerekmektedir. Kullanacağınız bitkinin raf ömrünün bir yılı geçmemiş olmasına dikkat ediniz.

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN