Arama

Ömrünü evrenin gizemini çözmekle tüketti

Dünyaca ünlü İngiliz fizikçi Stephen Hawking, geçtiğimiz yıl 76 yaşında hayatını kaybetti. Hawking bir röportajında 75 yaşına kadar yaşayacağını hiç düşünmediğini, birikimini halen yansıtabildiği için kendisini şanslı hissettiğini dile getirmişti. Hawking'e insan bilincinin öldükten sonra var olmayı sürdürüp sürdüremeyeceği sorulduğunda; "ölümsüzlüğün mümkün olduğu, ancak şu anki imkânların bunu gerçekleştirmek için yetersiz kaldığı" cevabını vermişti. 1942 yılında dünyaya gelen Hawking'in yaşam öyküsünü sizlerle buluşturuyoruz...

  • 2
  • 19
21 YAŞINDA MOTOR-NÖRON TEŞHİSİ KONDU
21 YAŞINDA MOTOR-NÖRON TEŞHİSİ KONDU

21 yaşında motor-nöron hastalığı teşhisi konulan ve sadece 3 yıl ömür biçilen Hawking, ''Bütün hayatımı erken ölüm tehdidi altında geçirdim, dolasıyla zamanı boşa harcamaktan nefret ederim'' demişti.

İngiltere'nin Oxford kentinde 8 Ocak 1942 doğumlu olan ve 1964'te henüz 22 yaşındayken sadece birkaç yıl ömrü kaldığı söylenen Hawking, tıp dünyasında da "mucize adam" olarak tanınıyordu.

  • 3
  • 19
ÖLÜMSÜZLÜK 'MÜMKÜN' DEMİŞTİ
ÖLÜMSÜZLÜK ’MÜMKÜN’ DEMİŞTİ

Dünyaca ünlü astrofizikçi Stephen Hawking'in hayatının beyaz perdeye aktarıldığı belgeselin prömiyerinde, gösterim sonrası ünlü astrofizikçiye, 'bilincinin öldükten sonra var olmayı sürdürüp sürdüremeyeceği' sorulmuştu. Hawking bu soruyu "Bence beyin bilgisayar gibi bir program. Dolayısıyla teoride beyni bilgisayara kopyalamak mümkün. Bu sayede bedenen öldükten sonra bile bir yaşam formu oluşturulabilir. Ancak şu anki imkânlarla bunu gerçekleştirmemiz mümkün değil" diye yanıtlamıştı.

YAŞAM ENERJİSİNİ MİZAH DUYGUSUNA BORÇLUYDU

Hawking, "bir süper kahraman olmayı seçecek olsam Süperman olurdum. Süperman'de bende olmayan her şey var" diyerek, yaşam öyküsünün diğer insanlara ilham kaynağı olmasını umduğunu dile getirmişti.

  • 4
  • 19
"KARA DELİKLER" VE "İZAFİYET TEORİSİ"
KARA DELİKLER VE İZAFİYET TEORİSİ

Modern dünyanın en parlak ve ünlü bilim adamlarından biri kabul edilen Hawking, "kara delikler" ve "izafiyet teorisi" üzerine çalışmalarıyla tanınıyordu. ALS nedeniyle tamamen tekerlekli sandalyeye bağımlı hale gelen ve konuşamayan Hawking, düşüncelerini kendisi için özel olarak tasarlanan bir bilgisayar aracılığıyla ifade ediyordu.

Popüler kültüre yakınlığıyla da tanınan Hawking, ünlü animasyon The Simpsons ve uzay serisi Star Trek'te seyirci karşısına çıkmış, hatta British Telecom filmine kendisiyle özdeşleşen bilgisayar sesiyle katılmıştı.

Hawking'in tüm olanaksızlıklara rağmen bilime adanmış hayatı, 2014'te beyazperdeye de aktarıldı. Türkiye'de "Her Şeyin Teorisi" adıyla gösterime giren "The Theory of Everyting" filmi, ünlü fizikçiyi canlandıran İngiliz oyuncu Eddie Redmayne'a En İyi Erkek Oyuncu Oscar'ı getirdi.

  • 5
  • 19
BURSLULUK SINAVINA, HASTA OLMASI NEDENİYLE KATILAMADI
BURSLULUK SINAVINA, HASTA OLMASI NEDENİYLE KATILAMADI

Eğitim hayatına Londra'daki Byron House School'da başlayan Hawking, daha sonra ailesinin Londra'nın kuzeyindeki St. Albans'a taşınması nedeniyle okula burada devam etti.

Hawking'in babası, St. Albans'daki okuldan mezun olan oğlunu sonra daha iyi eğitim alması için Westminster üniversitesine göndermek istedi. Hawking, Westminster'in bursluluk sınavına, hasta olması nedeniyle katılamadı. Hawking, istediği matematik bölümü olmamasına rağmen fizik bölümü tercihiyle Oxford Üniversitesine girdi.

  • 6
  • 19
EN PRESTİJLİ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ
EN PRESTİJLİ ÖDÜLE LAYIK GÖRÜLDÜ

Oxford Üniversitesi tarafından Hawking'e doğa bilimlerinde birinci sınıf onur madalyası verildi.

Hawking, üniversite eğitimini tamamladıktan sonra 20 yaşında kozmoloji üzerine araştırmalar yapmak üzere Cambridge Üniversitesinde yüksek lisansa başladı. Hawking, "Genişleyen Evrenin Özellikleri" adlı teziyle 1965 yılında yüksek lisansını tamamladı ve aynı yıl üniversitede araştırma görevlisi olarak işe başladı.

Hawking, 1966'da "Teklilik ve Uzay Zaman Geometrisi" isimli araştırmasıyla Cambridge Üniversitesi tarafından verilen en prestijli ödüllerden biri olan Adams Prize'e layık görüldü.

Hawking 1979'da Cambridge Üniversitesinde Lucas kürsüsünün başına gelerek profesör unvanını aldı.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN