Arama

Zekeriya Erdim
Eylül 16, 2017
Eğitim günlüğü

İnsanlar; duyduklarının çoğunu unutur, gördüklerinin bir kısmını hatırlar, yaşadıklarının tamamını öğrenirler. Akıllılar, sadece kendi öğrendikleriyle yetinirler; dâhiler, başkalarının öğrendiklerinden de istifade etmeyi bilirler.

Aslında, her birimiz; beşikten mezara kadar devam eden hayat yolumuz ve yolculuğumuz sırasında, "kayda değer" kabul edilebilecek nice anlar ve anılar yaşarız. Ancak, maalesef pek azımız; elde ettiğimiz bu "altın kesitler"i, kişilere ve kurumlara, ülkelere ve toplumlara miras kalacak şekilde geçmişten geleceğe taşırız.

Oysa, hepimiz biliyoruz ki; "yaşamak" doğal hakkımız olduğu gibi, "taşımak" da yerine getirmemiz gereken temel görevlerimizden biridir. Nesilden nesile intikal edecek ortak kültür ve anlayış; ancak bu yolla oluşur ve gelişir.

Yeni Bir Fırsat Dönemi

Bu günlerde; yeni bir öğretim yılının başındayız. Yarınlarımıza yatırım açısından; çok iyi değerlendirerek, fırsata dönüştürmemiz gereken fevkalade önemli bir sürecin içindeyiz.

Bazı ülkelerin toplam nüfuslarından daha fazla öğrencimiz, toplam çalışanlarından daha çok öğretmenimiz var. Kimi hizmet alarak, kimi hizmet vererek; geçmişten geleceğe uzanan yollarımızı yapıyor, köprülerimizi kuruyorlar.

Bizim için, bu sürecin; her saniyesi, her dakikası, her saati, her günü, her haftası, her ayı çok önemli. O halde; önemine uygun düşecek şekilde ve derecede gündem olmalı, değer görmeli.

Bu cümleden olmak üzere; çocuklarımızın ve gençlerimizin, öğretmenlerimizin ve idarecilerimizin, okullarımızın ve diğer eğitim kurumlarımızın yanında, yakınında olmalıyız. İyi örnekleri ve öyküleri, kayda alıp öne çıkararak topluma mal etmeli; kötü örnekleri ve öyküleri, yerinde müdahale ederek zararsız hale getirmeli; dahili ve harici sorunlara, diyalog ve işbirliği içinde çözüm bulmalıyız.

Kişisel Ve Kurumsal Arşivler

Eskiler; "Söz uçar, yazı kalır" demişler. Hafıza kaybının önüne geçmek için; "hatırda kalmayanın satırda kalacağını" söylemişler.

Bizim için; hayallerimizin de, hatıralarımızın da paha biçilmez değeri var. Kişiler, kurumlar, toplumlar; aslında her ne yapmış olurlarsa olsunlar, ancak ve ancak, arkalarında bıraktıkları belgelerle ve bilgilerle kendi tarihlerini yazıyorlar.

İşte bu yüzden; eğitim süreci içinde yer alan tüm kişilerin ve kurumların, özel arşivleri olmalı. Tanımaya, bilmeye, değerlendirmeye, desteklemeye yardımcı olabilecek belgeler ve bilgiler; sistematik bir şekilde korunmalı.

Bir yazı, bir şekil, bir resim, bir söz, bir hareket, bir tavır, bir deney, bir gözlem, bir yorum; bakmasını bilenlere, nice mesajlar verir. Parçaları birleştirip bütünü görebilirsek; önümüze ışık tutar, yürümemiz gereken yolu gösterir.

Radyo Televizyon Programları

Radyoların ve televizyonların, eğitime tahsis edilmiş ihtisas programları; gazetelerin ve dergilerin, bu amaca adanmış özel sayfaları olmalı. Öğretmen ve idareci, öğrenci ve öğrenci velisi, memur ve hizmetli, sınıf ve okul, ilçe ve il bazında; iyi örnekler ve öyküler, toplumun bütününe sunulmalı.

Medya kadroları ve kurumları; bu konuda reytingin değil, toplumsal faydanın peşinde olmalılar. Karanlığa taş atmak yerine; aydınlığın alanını genişletecek mumlar yakma yahut şimşekler çakma tercihinde bulunmalılar.

Hep birlikte; eğitim sektörünün rol model olabilecek "kahramanlar"ını üretmeliyiz. "Marifet iltifata tabidir, müşterisiz meta zayidir" anlayışı ve işleyişi içinde; özel gayretler ve fedakarlıklar göstererek sıradışı sonuçlar elde eden kadroları ve kurumları, maddi ve manevi ödüllerle onore etmeliyiz.

Hikayeler, Romanlar, Filmler, Diziler

Gerek geçmiş zamanda yaşanmış, gerekse şimdiki zamanda yaşanmakta olan iyi örneklerin ve öykülerin; hikayeleri, romanları yazılmalı. Resimleri, karikatürleri çizilmeli.

Bu iyi örnekler ve öyküler; filmlere, dizilere konu olmalı. Yetişme çağındaki çocuklar ve gençler; onlara öykünecek ve özenecek hale gelmeli.

Üniversite sınavlarında en yüksek puanları alanlar; bilerek ve isteyerek, Eğitim Fakülteleri'ni tercih edebilmeliler. Sağlanacak sosyal ve ekonomik imkanlar sayesinde; en iyilerimiz, öğretmen olma yarışı içine girebilmeliler.

Hayatın bütün alanlarında ve konularında; eğitim ordusu sayesinde, yeni ve büyük zaferler kazanabilmeliyiz. Böylece, topyekün yükselme ileri gitme fırsatını, ganimetini elde ederek; siyasette ve ticarette, kültürde ve sanatta, bilimde ve teknolojide en yüksek tepelerdeki en yüce hedeflere uzanabilmeliyiz.

Yeni Sayfalar Ve Satırlar

Geliniz, hep birlikte, eğitim sahasında ve sektöründe; yeni ve temiz sayfalar açalım. Devlet, millet işbirliği içinde; dostlarımızın beğeneceği, düşmanlarımızın imreneceği satırlar yazalım.

Yeni öğretim yılı, ülkemiz ve toplumumuz için; kalite ve kariyer gelişimi açısından, yeni bir kalkınma dönemi olsun. Sadece okullarımız, örgün ve yaygın eğitim kurumlarımız değil; her yaş ve seviyedeki insanımız için, tüm zamanlarımız ve mekanlarımız, birer mektep ve medrese haline gelsin.

Şüphesiz önce evimizden, ailemizden, yani kendimizden başlayıp; sonra, yakından uzağa doğru çevreye yönelmeliyiz. Biz, kendi kapımızın önünü temizlemeden; sokağın, caddenin, mahallenin, meydanın, şehrin, ülkenin, dünyanın temiz olmayacağını bilmeliyiz.

Zekeriya Erdim

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN