Arama

"İdeolojik magandalık"

Adana Film Festivali’nde Meltem Cumbul’un usta yönetmen Semih Kaplanoğlu’na yaptığı saygısızlık sosyal medyada günün konusu oldu. Programın sunucusu Meltem Cumbul’un usta yönetmen Semih Kaplanoğlu’nun sadece ideolojik nedenlerle elini sıkmaması, dahası bu saygısızlığını sosyal medyada da sürdürmeye devam etmesi kültür-sanat çevrelerinde büyük tepki topladı.

İdeolojik magandalık
Yayınlanma Tarihi: 2.10.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 02.10.2017 13:53

Film Yönetmenleri Derneği üyesi Nazif Tunç, Meltem Cumbul'un Adana Film Festivali'nde yönetmen Semih Kaplanoğlu'na yaptığı saygısızlığa sert tepki gösterdi. İşte o açıklamadan bazı başlıklar:

YÖNETMEN NAZİF TUNÇ:

"YILLARDIR BİRİKTİRDİKLERİ NEFRETİN BİR GÖSTERGESİ"

Adana Film Festivali'nde Semih Kaplanoğlu'na verilen ödül benim de üyesi olduğum Film Yönetmenleri Derneği'nin seçimi sonucunda gerçekleşti. Dolayısıyla Meltem Cumbul'un yaptığı saygısızlık bütün yönetmenler açısından üzüntü vericidir.

BİR SANATÇI FARKLI DÜŞÜNENLERE BU KADAR SAYGISIZ OLAMAZ

Bu saygısızlık son yıllarda biriktirdikleri ideolojik nefretin de bir göstergesi. Daha hoşgörülü olması beklenen bir sanatçının, Semih Kaplanoğlu gibi uluslararası alanda kendini kanıtlamış bir yönetmene yaptığı bu hareket sadece saygısızlıkla açıklanamaz. Bu davranış Türkiye'deki bazı çevrelerin farklı düşünen insanlara karşı gösterdikleri tahammülsüzlüğü de ortaya koyması açısından önemli.

SEMİH KAPLANOĞLU 15 TEMMUZ ÖNCESİ VE SONRASINDA HALKIN YANINDA OLDU

Türkiye'de ve bölgemizde büyük bir oyun oynanıyor. Semih Kaplanoğlu halk düşmanlarına karşı hep doğduğu bu toprakların yanında oldu. 15 Temmuz darbe girişiminin öncesinde ve sonrasında gösterdiği duruş bunun göstergesi. Bence Semih Kaplanoğlu düşmanlığı ve itibarsızlaştırma girişimlerinin arkasında hep bu duruşa karşı tahammülsüzlük var.

ÖZGÜRLÜK VURGUSU YAPANLARIN GERÇEK YÜZÜNÜ GÖRDÜK

Sürekli özgürlük ve demokrasi vurgusu yapanlar Meltem Cumbul'un bu tutumunu görmezden geldi hatta destekledi. Bu açıdan da saygısızlık bazı gerçekleri de bir kez daha görmemizi sağladı.

MESLEK KURULUŞLARI İDEOLOJİK DAYATMA YAPIYOR

SİYAD ve Oyuncular sendikalarında ideolojik yapıların hâkim olduğunu geçmişten bu yana biliyoruz. Bir meslek kuruluşu temsil ettiği insanların menfaatleri çevresinde bir araya gelebilir. Bu olmalıdır da. Ancak belli menfaatler çevresinde bir araya gelen insanların bazı ideolojik dayatmalar içerisine girerse bunlar mesleğe zarar verir. Meslek kuruluşları halkının yanında olmalı. Terör örgütlerinin uzantıları bu kuruluşlarda boy göstermemeli.

Sinema yazarı Bedir Acar da Meltem Cumbul'un bu tavrını "ideolojik magandalık" olarak yorumladı ve sinema sektöründeki ideolojik kadrolaşmayı kaleme aldı.

SİNEMA YAZARI BEDİR ACAR:

MELTEM CUMBUL KABALIĞIN ZİRVESİNE ÇIKTI!

Öncelikle şu satırları, festivali izlemiş bir yönetmenin feryadı olarak okuyalım: 'Adana Film Festivali nasıl bir klanın elinde? İdeolojik husumetin geldiği noktaya bak! Deve kinli sunucu Meltem Cumbul ödülünü almak üzere sahneye çıkan 'Buğday' filminin yönetmeni Semih Kaplanoglu'nun elini havada bıraktı.'

Yönetmen Nazif Tunç'un sosyal medyada paylaştığı bu satırların öncesinde, dün gece geç saatlerde telefonuma bir mesaj geldi; Değerli yapımcı Ahmet Edebali'den… Edebali, 'Adana Film Festivali notlarım' diye gönderdiği mesajında şöyle diyor:

Bir: Meltem Cumbul ve Ayşe Arman profesyonellikten uzak, çiğ bir sunum gerçekleştirdi.

İki: Meltem Cumbul, Semih Kaplanoğlu'nun elini havada bırakarak kabalığın zirvesine yerleşti.

Üç: Festivalde her türlü kulis kokusu hissedildi. Kaplanoğlu'na verilen ödüller yaptığı filmle ölçülebilir ödüller değil. Kaplanoğlu'nun Buğday filmi başarılı bir iş.

KELEBEK'ÇİLER DE DİRİLİŞ ERTUĞRUL EKİBİNİ KONUŞTURMAMIŞTI!

Biz sinemaseverler, Edebali'nin bahsettiği bu 'fotoğrafa' hiç yabancı değiliz. İstanbul ve Antalya başta olmak üzere hemen her ödül töreni, 'kifayetsiz muhterislerin' kendilerince 'hasım' belledikleri kesimlere yaylım ateşi açılan platformlar haline dönüştürüldü.

Halkın oylarıyla birinci seçilen Diriliş Ertuğrul dizisi ekibini konuşturmayıp apar topar sahneden indiren 'Kelebek'çiler mi dersin, uluslararası çapta ün yapmış bir yönetmenin elini havada bırakan mı dersin, istemedikleri bir yönetmenin filmini festivale dahi sokmaksızın 'sıfır' puanla diskalifiye eden ön seçici kurullar mı dersin… Bu kifayetsiz muhterislerde yok yok. Zulümlerden zulüm beğen.

SABAH

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN