Arama

Dünyayı yöneten kadınlar

Bugün 8 Mart Dünya Kadınlar Günü. Bu önemli günde ister istemez akıllara; ülkelere yön vermiş, icatları ve icraatlarıyla dünyayı değiştirmiş ve önemli 'ilk'lerin altına imzasını atan kadınlar geliyor.

Dünyayı yöneten kadınlar
Yayınlanma Tarihi: 8.3.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 08.03.2018 15:34

Her yıl 8 Mart'ta kutlanan kadınlar gününün öyküsü aslında o kadar iç açıcı değil. Amerika Birleşik Devletleri'nin New York kentinde, bir fabrikada 8 Mart 1857'de çıkan yangında, 129 kadın işçi hayatını kaybediyor. Bu elim hadiseden sonra her 8 Mart günü, Birleşmiş Milletler (BM) nezdinde 'Kadınlar Günü' olarak kutlanıyor.

DEVLETLERİN MERKEZİNDEKİ KADINLAR:

HÜRREM SULTAN


İmparatorluğun 10'uncu Padişahı ve 89'uncu İslam halifesi olan Kanuni Sultan Süleyman'ın zevcesiydi. Saraydaki geniş nüfuzu ve etkin rolüyle varisi belirleyerek Osmanlı Devletinin geleceğine zekasıyla yön verdi.

SULTAN RAZİYE

1236 ve 1240 yılları arasında Delhi Sultanlığı yapan Sultan Raziye, ünvanı olan ve "Sultanın karısı" anlamına gelen "Sultana" lakabını reddedip Sultan unvanını kullanmış ve Hindistan'daki eril hegemonyaya karşı bir duruş sergilemiştir.

BÜYÜK KATERİNA


Tam 34 yıl boyunca Rusya'yı yönetti. Çariçe kendi döneminde yüzbinlerce kilometre alanı imparatorluk topraklarına dahil etti.

ELANOR ROOSEVELT

Uluslararası İnsan Hakları Bildirgesi'nin, Birleşmiş Milletler tarafından kabul edilmesine ön ayak olmuştur. Erkek egemenliği ve Kilise hegemonyasına karşı verdiği mücadele ile adından söz ettirmiştir.

​BENAZİR BUTTO

Pakistan'ı demokrasiye taşıyan kadındır Butto. Aynı zamanda ülkede seçilen ilk Müslüman kadın devlet başkanı olarak tarihe adını yazdırmayı başarmıştır. Erkek egemenliğini aşmak için sürdürdüğü yaşamı, 2007 yılında elim bir suikast ile sona ermiştir.

INDİRA GHANDİ

Hindistan'ın annesi olarak anılan Indira'nın Mahatma Ghandi ile doğrudan bir kan bağı bulunmamaktadır. Ülkesi Hindistan'ın bölünmemesi için çok çabalamış ancak öldürülünce tüm uğraşları yarım kalmış ve Pakistan, Hindistan ve Bangladeş birbirinden ayrılmıştır.

HATI ÇIRPAN

Türkiye'nin ilk kadın milletvekilidir. Kadınlara seçme ve seçilme hakkının tanınmasından sonra TBMM 5. Dönem genel seçimlerine aday olmuş ve Ankara Milletvekili olarak Meclise girmiştir.

BİLİM DÜNYASINDA ÇIĞIR AÇAN KADINLAR:

SAFİYE ALİ

Bir Osmanlı paşasının kızı olan Safiye Ali, Türkiye'nin ilk kadın doktorudur.

F. BARRE-SİNOUSSİ

Fransız bilim kadınıdır; HIV virüsünün AIDS hastalığına sebep olduğunu keşfeden insan olarak bilim tarihine geçmiştir.

MERYEM EL-İCLİYYE

"Meryem El Usturlâbî" olarak bilinen Meryem El-İcliyye'nin, Suriye'nin Halep şehrinde usturlab imal eden bir kadın olmasının yanı sıra, hakkında en ilginç olan şey; erken dönem İslam medeniyeti zamanında bilim için çalışan bir kadın olmasıdır. Bu arada bir not düşmekte fayda var; usturlab, gökcisimlerinin yüksekliklerini ölçüp zaman hesabı yapmaya yarayan çok eski bir gözlem aracıdır.

MARİE CURİE

İşte Nobel ödülü alan ilk kadın! Fransız kimyager ve fizikçi olan Curie aynı zamanda, Nobel ödülünü iki kez kazanan ilk bilim insanıdır. Radyoaktivite üzerine çalışmaları vardır ve iki atomu keşfederek adını kimya tarihine yazdırmıştır.

CANAN DAĞDEVİREN

28 yaşındaki Dağdeviren, "Giyilebilir kalp pili" buluşuyla Uluslararası Genç Liderler ve Girişimciler Derneği tarafından Dünya birincisi seçilmiştir.

FLORENCE NIGHTINAGALE

Hemşirelik mesleği ile özdeşleşen Nightingale'in doğum günü, 12 Mayıs Hemşirelik Günü olarak ilan edilmiştir. Kırım Savaşı esnasında İstanbul'da görev almış ve tıbbi hijyen konularında çokça çalışmada bulunmuştur.

ANOUSHEH ANSARI

2006 yılında uzaya giden ilk Müslüman kadın olmayı başarmış olan Ansari, açıklamasıyla kadınların isterse her engeli aşabileceği mesajını vermiştir; "umarım ki; erkelerle eşit fırsatlara sahip olmayan dünya üzerindeki tüm kadınlara, özellikle Ortadoğu coğrafyasındaki genç kızlara ilham kaynağı olurum. Hayallerinden ve onların peşinden koşmaktan vazgeçmesinler; bu çoğu zaman imkansız görünebilir ama ben inanıyorum ki, hayallerinin farkına vardıkları ve fırsatları kovaladıkları zaman, fırsatları gerçeğe dönüşür."

EDEBİYATIN KRALİÇELERİ:

AGATHA CHRISTIE

Yazdığı 80 dedektif romanıyla, kitapları dünyanın en çok satan kadın yazarı olarak ismini hafızalara kazımayı başardı.

JANE AUSTEN

Kadınların nadiren roman yazdığı İngiltere döneminde iddialı kalemiyle ve oluşturduğu güçlü kadın karakterleriyle dikkat çekerek birçok başyapıt verdi.

FİLOZOF KADINLAR:

SIMONE DE BEAUVOIR

Kadın-İkinci Cins adlı eserinde, kadınların gördüğü baskıların bilimsel incelemesini yaparak feminizmin temellerini atmış Fransız düşünür ve yazardır.

HANNAH ARENDT

"Başlangıç Felsefesi" teorisinin kurucusudur. Kurucusu olduğu teori; sürekli yenilenmeyi ve yeniden doğmayı, taze başlangıç yapma potansiyelini vurgular.

SİYAHİ HAREKETİN MİLADI ROSA PARKS İLE BAŞLADI

Irkçı yaklaşımın zirvede olduğu o dönem Amerika Birleşik Devletleri'nde Parks, bindiği otobüste bir beyaza yer vermeyi reddetti. Yerinden kalkmayı reddeden Parks tutuklandı ve siyahi vatandaşlar durumu protesto edip bir yıldan fazla bir süre otobüslere binmedi. 1 Aralık 1955 yılında yaşanan bu olay, Amerikan Federal Mahkemesine taşındı. Mahkeme, siyahilerin bu kararlı eylemi üzerine otobüslerdeki siyah beyaz ayrımı uygulamasını yasakladı. Rosa Parks, siyahlar ve kadınların haklarının korunması için simgesel bir hayat sürdü.

NOBEL ÖDÜLLÜ İNSAN HAKLARI SAVUNUCUSU ŞİRİN EBADİ

Kadın hakları ve çocuk haklarının savunulması alanında yaptığı çalışmalar sayesinde 2003 yılında ödüle layık görüldü ve bu sayede, Nobel'i alan ilk Müslüman ve ilk İranlı kadın olmayı başardı.

FİKRİYAT

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN