Arama

ABD ve PKK'ya karşı ortak operasyon hazırlığı

ABD ve PKK’nın, el-Kaide’yi bahane ederek İdlib’i işgal hazırlığına karşı Ankara’da 'Türkiye-Rusya-İran ortak operasyonu' görüşüldü. Türkiye, Tahran'ın sunduğu teklifi değerlendirirken bölgedeki siviller için çekincelerini dile getirdi.

ABD ve PKK’ya karşı ortak operasyon hazırlığı
Yayınlanma Tarihi: 18.8.2017 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 18.08.2017 12:13

ABD'nin el-Kaide bahanesiyle işgale hazırlandığı İdlib'e ilişkin gelişmeler baş döndürücü bir hızda ilerliyor. Pentagon ve PKK'nın bölgeyi işgal etmesini önlemek için olası bir harekâtın detayları Ankara'da masaya yatırıldı.

İran Genelkurmay Başkanı Tümgeneral Muhammed Bakıri başkanlığındaki heyetin önceki günkü temaslarında masada görüşülen en kapsamlı konu İdlib oldu. Bir ABD işgaline karşı Türkiye-Rusya-İran ortak operasyonu düşünülüyor. Edinilen bilgiye göre konuk Genelkurmay Başkanı, İdlib'in 'çatışmasızlık bölgesi' olarak tesisine ilişkin önerilerle masaya geldi. Planlama, Rusya ve İran askerlerinin güneyden, Türkiye'nin ise kuzeyden ilerleyerek İdlib'in 'yabancı' unsurlardan arındırılarak kontrol altına alınmasını içeriyor. Rusya'nın da İdlib'in güneyindeki Muradah ve Halfaya bölgesine askerlerini yerleştirmeye başladığı, yine Hama'da üs haline getirilen havaalanının da Rusya tarafından güçlendirildiği belirtiliyor.



TÜRKİYE SİVİLLER İÇİN ÇEKİNCELİ
Askeri konuları kapsayan görüşmelerde varılan mutabakat, Genelkurmay Başkanı Hulusi Akar ile muhatabı Bakıri tarafından Beştepe'de Cumhurbaşkanı Erdoğan'a sunuldu. Ancak Türkiye, bu plana karşı mesafeli. Çoğunluğu sığınmacı 2 milyonu aşkın Suriyelinin yaşadığı İdlib'e yönelik böyle bir operasyonun çok sayıda sivilin ölümüyle sonuçlanabileceğini düşünen Ankara, muhaliflerin yoğun olarak bulunduğu bölgeye Esed yanlısı güçlerin girmesinin de bölgeyi daha gergin bir hale sokacağına işaret ediyor.

TÜRKİYE ÇATIŞMASIZLIK BÖLGESİ İSTİYOR
Ayrıca bölgedeki grupların 'terörist' veya 'muhalif' olarak ayrıştırılması da mevcut şartlarda hayli zor görünüyor. Bununla birlikte Türkiye, ABD'nin el-Kaide bahanesiyle operasyon çabalarının artmasından hareketle İdlib'in bir an önce 'çatışmasızlık bölgesi' haline getirilmesi, kontrol noktaları, güvenli hatların tesisine başlanması gerektiğini vurguluyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN