Arama

Güncel Afrika Sineması’na Bir Bakış

Akbank Sanat, Mayıs ayında, İnstitut Français İstanbul işbirliğiyle güncel Afrika Sineması’ndan seçkin örnekleri filmseverlerle buluşturuyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Benin, Rwanda, Senegal ve Tunus, bu seçkide yer verilen ülkeler…

Güncel Afrika Sineması’na Bir Bakış
Yayınlanma Tarihi: 28.4.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 28.04.2018 15:30

GÜNCEL AFRİKA SİNEMASI'NA BİR BAKIŞ

Akbank Sanat, Mayıs ayında, İnstitut Français İstanbul işbirliğiyle güncel Afrika Sineması'ndan seçkin örnekleri filmseverlerle buluşturuyor. Demokratik Kongo Cumhuriyeti, Benin, Rwanda, Senegal ve Tunus, bu seçkide yer verilen ülkeler…

LUMUMBA

Tarih: 5 Mayıs 2018, Cumartesi saat: 15.00
Yönetmen: Raoul Peck
Oyuncular: Eriq Ebouaney, Alex Descas, Théophile Sowié
Yapım: Belçika, Almanya, Haiti, Fransa, 1999 / 116'/ Blue-ray

Film, 1960 yılında Belçika'dan bağımsızlığını kazandıktan sonra, Demokratik Kongo Cumhuriyeti'nin ilk başbakanı olan ve öldürülüşüne kadar iki ay görevde kalan Patrice Lumumba'nın hayatını konu ediyor. Yönetmen, "I Am Not Your Negro" filmiyle 2017'de Akademi Ödülleri'ne En İyi Belgesel kategorisinde adaylık kazanan ve ailesiyle göç etmesinden sonra 24 sene Kongo'da yaşamış olan Haitili yönetmen Raoul Peck.

Lumumba 30'lu yaşlarında sömürge olan Kongo'da Belçikalı'lar adına bira satmaktadır. Ardından siyasete girer.''Önce köle ticareti, sonra kauçuk ve fildişi için öldürdüler.80 yıl boyunca. Şimdi ise elmaslar, bakır vesaire için'' tarzında anti-emperyalist söylemleri olur.6 ay hapse atılır , işkence görür.1959'da serbest bırakılır, Kongo vekili olarak Brüksel'de ki toplantıya katılır. Toplantıda Belçikalı siyasetçiler ''Kongo'nun özgürlük ile deneye tabi tutulduğunu ya Avrupalılar gibi olurlar ya da ilkel köklerine dönerler. O zaman da ordumuz ile müdahale ederiz'' derler.

A PEINE J'OUVRE LES YEUX (TAM GÖZLERİMİ AÇARKEN)

Tarih: 29 Mayıs 2018, Salı saat: 19.00

Yönetmen: Leyla Bouzid

Oyuncular: Baya Medhaffer, Ghalia Benali, Montassar Ayari

Yapım: Tunus, Belçika, BAE, Fransa, 2015 / 102'/ Blue-ray

Tunus'ta Arap baharından birkaç ay öncesi 2010 yazıdır ve ailesinin şimdiden bir doktor olarak gördüğü 18 yaşındaki farah, okulundan yeni mezun olmuştur. Fakat o aynı düşüncede değildir. Politik müzik yapan bir rock grubunda şarkı söylemekte, sarhoş olmakta, aşkı keşfetmekte ve annesi hayet'in geceleri tunus'un çok tehlikeli bir şehir olduğu uyarılarını dikkate almamaktadır.

PIM-PIM TCHE

Tarih: 16 Mayıs 2018, Carsamba saat: 19.00
Yönetmen: Jean Adoutan
Oyuncular: Aïcha Ouattara, Jean Odoutan, Stéphane Soo-Mongo
Yapım: Benin, 2016 / 84'/ Blue-ray/

On yedi yaşındaki Pim Pim Tché, bir burs kazanmak ve kendi ayaklarının üstünde durabilmek için dördüncü sınıfa geçmenin hayalini kurmaktadır. Ailesinin ihtiyaçlarını karşılayabilmek için çeşitli küçük işlere girer ve üçkâğıtçılık yapar.

MATIÈRE GRISE (GRİ MADDE)

Tarih: 17 Mayıs 2018, Perşembe saat: 19.00
Yönetmen: Kivu Ruhorahoza
Oyuncular: Ramadhan Bizimana, Tamim Hakizimana, Kennedy Jones Mazimpaka
Yapım: Rwanda, 2010 / 110'/ Blue-ray

Rwanda'da yerleşik bir Rwandalı yönetmen tarafından çekilmiş olan ilk uzun metraj Rwanda filmi. Balthazar ilk projesini hayata geçirme aşamasında olan genç bir Afrikalı yönetmendir. Ancak konu olarak şiddete maruz kalmış bir kadının hikâyesini seçmesi filmin yapımcılarınca hoş karşılanmaz.

AUJOURD'HUI (BUGÜN)

Tarih: 22 Mayıs 2018, Salı saat: 19.00

Yönetmen: Alain Gomis

Oyuncular: Saul Williams, Djolof Mbengue, Anisia Uzeyman

Yapım: Senegal, Fransa, 2012 / 86'/ Blu-ray

Satché ölmek üzeredir. Dünya'daki son gününü, hayatının en güzel günü yapmaya karar verir.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN