Arama

Uzaydan nasıl geri dönecek?

Yayınlanma Tarihi: 22.01.2024 15:52 Güncelleme Tarihi: 09.02.2024 15:36

Alper Gezeravcı'nın 19 Ocak'ta başlayan uzay yolculuğu, bugün planlanan Dünya'ya inişle tamamlanmış olacak. Uluslararası Uzay İstasyonu'nda (ISS) geçirdiği sürede 13 bilimsel deneye imza atan Gezeravcı, Türkiye'nin uzay serüveninde farkındalık da oluşturdu. 7 Şubat Çarşamba günü ISS'den ayrılan mürettebatı taşıyan Dragon kapsülünün, bugün ABD yerel saatiyle 08.30'dan sonra (TSİ 16.30 civarı) Florida'da Daytona Beach bölgesinde okyanusa iniş yapması bekleniyor.

Uzayda ne kadar kalacaklar?

⚪ Uzayda toplamda 14 gün kalması planlanan Alper Gezeravcı ve ekibinin, bu süre içerisinde çeşitli araştırmalar yaparak bilimsel literatüre katkı sağlaması amaçlanmaktadır.

Uzaydan nasıl geri dönecekler?

⚪ Uzay görevlerinde en merak edilen konulardan biri, astronotların roketle fırlatıldıkları yerden nasıl dönecekleri. Uzay aracı, fırlatma sırasında alt katmandaki roketlerle belirli bir irtifaya ulaşarak atmosfere geçer. Roketler, yer çekiminin etkisi azaldığında ayrılarak dünyaya geri döner. Ardından uzay aracı, kapsül modülü olarak atmosfer dışında varış noktasına yönlendirilir. Uzay istasyonuna bağlı olan astronotların bulunduğu kapsül, astronotların görev süresi bittiğinde ISS'den ayrılarak dünyaya doğru hareket eder. Astronotların bulunduğu, kapsül paraşütle okyanusa iner ve yer ekibi tarafından karaya getirilerek misyon tamamlanır.

Uzayda hangi deneyler gerçekleştirilecek?

⚪ 14 gün boyunca Uluslararası Uzay İstasyonu'nda görev yapacak olan Alper Gezeravcı, Tübitak ve çeşitli üniversiteler tarafından hazırlanan 13 farklı deneyi gerçekleştirecek. Bu deneyler arasında kanserden bağışıklık hücrelerine, alglerden propolise kadar geniş bir yelpazeden seçilen deneyler, bilim literatürene önemli katkı sağlayacak.

Alper Gezeravcı yanında ne götürdü?

Gezeravcı, uzaya çıkarken yanında ailesinin fotoğrafını, Türk bayrağı, yörük kültürüne ait objeler ve bu uzay görevi için özel geliştirilen armayı yanına götürmüştür.

Bu uzay yolculuğunun Türkiye açısından gelecekteki önemi nedir?

⚪ Uzayın keşfedilmeye başlandığı yaklaşık 80-90 yıl içerisinde, çeşitli uzay görevleri gerçekleştiren ülkeler, oradaki araştırmaları sayesinde bilimsel ve teknolojik anlamdan birçok yeniliğe imza attılar. Türkiye, bu uzay misyonunda gerçekleştireceği 13 farklı deneyde birçok alanda çeşitli araştırmalara yaparak bilim, teknoloji, mühendislik ve tıp alanında yeni araştırmalara fayda sağlayacak pek çok yeniliğin önünü aralamış olacak.

💠💠💠

FİKRİYAT.COM SOSYAL MEDYADA!

Fikriyat'ı aşağıdaki sosyal medya adreslerinden takip edebilirsiniz;

👉 TWITTER

👉 INSTAGRAM

👉 FACEBOOK

👉 YOUTUBE 🔔

👉 Fikriyat.com mobil uygulamasını ise buradan indirebilirsiniz.

Görüş ve önerileriniz için bizlere ulaşabileceğiniz e-posta adresimiz:

fikriyat@fikriyat.com.tr

Haberin Devamı

kalan karakter 1000

ÖNEMLİ NOT: Bu sayfalarda yayınlanan okur yorumları okuyucuların kendilerine ait görüşlerdir. Yazılan yorumlardan FİKRİYAT veya fikriyat.com hiçbir şekilde sorumlu tutulamaz.


Turkuvaz olarak kişisel verilerinizi işliyor, aynı zamanda kanunlarda öngörülen teknik ve idari tedbirleri alarak bu verilerinizin korunması için elimizden gelen tüm çabayı gösteriyoruz. İşlenen kişisel verilerinize ilişkin aydınlatma metnine veri politikası sayfasını ziyaret ederek ulaşabilirsiniz.
Hasidik Yahudi Gizemi

"Hasidik Yahudi Gizemi"

Gizli tüneller, kanlı yataklar, insanlık dışı görüntüler… Yakın zamanda New York’un Brooklyn...

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN