Arama

Hurmanın bilmediğimiz faydaları

Hurmanın bilmediğimiz faydaları
Yayınlanma Tarihi: 7.6.2017 11:11:00
Ramazan sofralarının vazgeçilmezi olan hurma genellikle iftar atıştırmalığı olarak tüketilen bir besin. Aslında hurma sadece Ramazan’da değil, yılın her ayında sofralarımızda bulunması gereken besinler arasında yer alıyor. Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş, 100 gr hurmanın ortalama 277 kalori içerdiğini belirterek, "4 adet hurma 1 porsiyon meyve miktarına denk geliyor ve ortalama 60 kalori içeriyor. Dolayısıyla, vitamin ve minerallerden zengin bu lezzetli besini yine de kontrollü tüketmekte fayda var" diyor. Beslenme ve Diyet uzmanı Güneş, hurmayı düzenli olarak tüketmeniz için 10 önemli nedeni anlattı.

Kalp sağlığını koruyor

Kan basıncını (tansiyon) dengeleyen ve kalp ritmini düzenleyen yaşamsal minerallerden biri olan potasyumdan zengin olan hurma, hiç kolesterol içermemesi nedeniyle kalp dostu besinler arasında yer alıyor. Güçlü bir antioksidan olması sayesinde kalbi zararlı bakterilerden ve mikroplardan koruyarak, damar tıkanıklıkları riskini düşürüyor.

Zayıflamaya yardımcı oluyor

Lif oranın yüksek olması, midede uzun süre kalarak sindiriminin yavaş olmasını sağlıyor. Böylece kendimizi daha uzun süre tok hissederek, besin tüketimini azaltmış oluyoruz. Güneş, içerdiği yüksek orandaki potasyum ve demir minerallerinin de metabolizmayı hızlandırıcı etkileriyle kilo verme sürecinde yardımcı olduklarına dikkat çekiyor. Güneş, "Ancak unutmamak gerekir ki 4 adet hurma bir porsiyon meyveyle eşdeğer olup, ortalama 60 kalori içeriyor. Dolayısıyla özellikle zayıflama sürecinde miktarına dikkat ederek tüketilmesi gerekiyor" diyor.

Enfeksiyon riskini düşürüyor

Hurma içeriğindeki A ve C vitamini sayesinde vücudu zararlı bakterilerden ve mikroplardan temizleyen güçlü bir antioksidan. Yüksek besin değerinin yanında, bağışıklık sistemini güçlendiren selenyumdan da zengin olması antioksidan etkisini arttırıyor. Ayrıca içerdiği yüksek orandaki magnezyum sayesinde vücutta oluşabilecek enfeksiyonların riskini düşürüyor.

Kansızlığa karşı etkili oluyor

Beslenme ve Diyet Uzmanı Özge Güneş hurmanın düzenli tüketiminin kansızlık riskini de düşürdüğüne işaret ederek şunları söylüyor: "İçeriğindeki demir, kan hücrelerinde bulunan hemoglobin sentezini artırıyor. Bu sayede kansızlık riskini düşüyor ve demir eksikliğiyle ilgili tedavi gören kişilerde de tedavi sürecini hızlandırıyor. İçerdiği demirin yanı sıra kırmızı kan hücrelerinin üretimini arttıran B2 ve B3 vitaminleri hurmada bolca bulunuyor. Demir eksikliği yaşayan kişilerin günlük 4 adet hurma tüketmeleri öneriliyor."

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN