Nurettin Topçu
Hareket felsefesinin mütefekkiri
- Doğum Tarihi 20 Kasım 1909
- Doğum Yeri İstanbul
- Ölüm Tarihi 10 Temmuz 1975
- Ölüm Yeri İstanbul
Anadolu ve İslam medeniyeti sentezi için çabalayan, "Hareket" dergisinin kurucusu, sosyolog, felsefeci, yazar ve öğretmen Nurettin Topçu, 1909'da İstanbul Süleymaniye'de dünyaya geldi.
Babası Ahmet Efendi, İstanbul'a ilk yerleşen kişiydi ve Çemberlitaş'ta bir kasap dükkânı işletti.

Eğitimi
Altı yaşında Bezmialem Valide Sultan Mektebi'nin ana kısmına yazıldı. Sonrasında Büyük Reşit Paşa Numune Mektebi'ne verilen Topçu, burayı birincilikle tamamladı. Başarılı bir öğrenci olan Topçu, kitap biriktirirdi
Bir süre Vefa Lisesi'nde okuyan ve 1928'de İstanbul Lisesi'ni bitiren Topçu, emek ve azmi ile Avrupa'da burslu eğitim aldı. Fransa'ya gitti ve hem Fransızca öğrenmek hem fark derslerini tamamlamak için Aix Lisesi'ne başladı. Buradan mezun olduktan sonra Strazburg Üniversitesi'ne geçerek felsefe öğrenimi gören Topçu, felsefe, ahlak, psikoloji, sanat felsefesi, tarih, mantık, sosyoloji, arkeoloji alanlarında eğitim aldı.
Strazburg Üniversitesi'nde felsefe okudu. Yetinmedi bununla ahlak, psikoloji, sosyoloji gibi birçok alanda ilerledi. Öyle ilerledi ki, Sorbonne'da felsefe doktorası veren ilk Türk oldu.
Cumhuriyet tarihinin önemli fikir adamlarından biri olan Topçu'nun verdiği doktora tezi "İsyan Ahlakı" adıyla Türkçe'ye çevrildi.

Aldığı Ödüller
Topçu, Fransa'da 1934'te, Türkiye'de ise 1990'da Kültür ve Turizm Bakanlığınca yayımlanan başarılı çalışmasından dolayı üniversiteden altın saat, Amerika ve Kuzey Amerika'ya seyahat gibi ödüller almaya hak kazansa da bu ödüllerin hiçbirini kabul etmedi.
Bu yükseliş zamanında bile aklında tek şey vardı: Vatanı! Hiçbir ısrara aldırmadı, vatanına geri döndü. O doğduğu topraklara sırt çevirmedi ama memleketindeki hiçbir fakülte ona kadro vermedi.
Ödüllerin yerine üniversitenin giriş ve çıkış kulelerinde 24 saat Türk bayrağının asılmasını isteyen Topçu'nun bu isteği üniversite yönetimi tarafından yerine getirildi.
Avrupa'daki hayatı okul, ev, kütüphane arasında geçen Topçu, bu sırada Sosyoloji Cemiyeti'ne girerek, derneğin yayın organında felsefi yazılar yayımladı.

Yazdığı Kitaplar
- İsyan Ahlakı
- Yarınki Türkiye
- İslam ve İnsan
- Ahlak Nizamı
- Ahlak
- Devlet ve Demokrasi
- Mevlana ve Tasavvuf
- Kültür ve Medeniyet
- Türkiye'nin Maarif Davası
- Taşralı
- Bergson
- Mehmet Akif
- Büyük Fetih
