Anne Babalar Buraya

HİPERMERAK ARİF'İN RAMAZAN GÜNLÜĞÜ 2

Tekne Orucu Da Ne Demek?

Sevgili Günlük,

"Ben de oruç tutacağım!" diyerek sahura uyandığım bir gece, gözlerim uykulu tam da ayılamamışken, babam "Elbette Arifciğim, sen de tekne orucu tutarsın!" dedi. Benim gözlerimde uykudan eser kalmadı tabii.
O kadar heyecanlandım ki, bana özel teknede oruç tutacaktım.
"Yaşasınnn!" dedim içimden ve sahuru iştahla yaptım.
Ama keşke içimden değil de dışımdan "Yaşasınnn!" deseydim ve tekne orucunun teknede tutulan bir oruç olduğunu hayal ettiğimi, annem ve babamla paylaşsaydım da gerçekleri o an öğrenseydim.

Evet sevgili günlük, yine bir şeyleri yanlış anladım.😉

Peki, yanlış anladığımı nasıl mı anladım? Çok değil, aynı gün anladım bunu.


O gece, sahurumu yapıp annem babamla namaz kılıp uyudum. Uyandığımda annemle babamın beni orucumu tutmam için özel tekneme götürmelerini bekledim. Doğrusu çok heyecanlanmıştım. Tekneleri de denizi de çok severim çünkü. Bu heyecanla daha fazla dayanamayıp sordum:
"Baba, şimdi ben bugün tekne orucu tutacağım ya, e haydi, ne zaman gidiyoruz tekneme?"
Bu sorudan sonra kahkahalar koptu tabii. Ama ben şaşkın şaşkın annemle babama bakınca, yine bir şeyleri yanlış anladığımı görüp kahkaha atmayı bırakıp benimle ilgilendiler.Babam ciddi olmaya çalışarak bir iki defa "öhö öhö" diye öksürdükten sonra, başladı anlatmaya:

"Arifciğim, sen yanlış anlamışsın. Tekne orucu sandığın gibi teknede tutulan bir oruç değil."

Babam bunu der demez açıkçası biraz hayal kırıklığına uğradım ve hemen karşılık verdim sitemle:

"Gülmenizden anladım babacığım. 'Tekne orucu da ne?' o zaman anlat da bileyim ve daha fazla rezil olmayayım."

Babam biraz utanmış ve halime üzülmüş bir halde, "Haklısın Arifciğim, sahurda uyku mahmurluğu ile sana anlatamadık." diyerek önce özür diledi, sonra da bir güzel anlattı.

Sevgili günlük,

Babam anlatınca ben de kendime çok güldüm. Meğer tekne orucu çocukların öğle vakitlerine kadar bir şeyler yiyip içmeyerek, iftarlarını bu vakitlerde yaptıkları oruca deniyormuş. Bu oruca "tekne orucu" denmesinin sebebi de şuymuş:
Anadolu'da eskiden Ramazan ayında oruç tutan yaşlılar ve çocuklar, zorlandıkları durumlarda, mutfaklardaki büyük ekmek teknesinin arkasına geçerek yemek yiyip sonra da oruçlarına kaldıkları yerden devam ederlermiş. Tekne orucu derken kastettikleri tekne, ekmek teknesiymiş yani.😀

Neyse sevgili günlük, önce gerçek teknede oruçlu olup denizlere açılacağım sanıp, öyle olmadığını öğrenince üzüldüm, ama sonra, gerçek tekne orucum için annemin bütün arkadaşlarımı iftara davet ettiğini görünce, üzüntüm falan kalmadı.

Havalara uçtum adeta! 😀

Meğer bu da bir gelenekmiş, tekne orucu tutan çocuklar toplanıp birlikte iftar yaparmış!

Sevgili günlük ne güzel geleneklerimiz varmış değil mi?

Neyse, haydi, şimdilik hoşça kal!😎

Zozan Demirci🖋
Feyzanur Can 🎨