Anne Babalar Buraya

BİLGE'CE BİLDİRMECE: BELKİ ÜSTÜMÜZDEN BİR KUŞ GEÇER!

Merhaba sayın ve sevgili okuyucularım!

Bugün sizleree Bursa'dan bildiriyorum!

Şu anda, Türkiye'nin ilk ve tek leylek köyü olan Eskikaraağaç köyündeyim.

Buraya, Yaren Leylek ve Âdem Amca ile tanışmak ve sizi de tanıştırmak için geldim.

"Yaren Leylek ve Âdem Amca da kim?" mi diyorsunuz?

O zaman Bilge'ce Bildirmece Bülteni başlasıın!

Bugünkü haberim bir röportaj!

Yani, ben sorular soracağım, cevapları ise Âdem Amca'dan dinleyeceğiz.

Merhaba Âdem Amca. Ben Bilge, Fikriyat Çocuk'tan geliyorum. Yaren Leylek ile aranızdaki meşhur dostluğu değerli okuyucularıma bizzat seninle bir röportaj yaparak aktarmak istedim.

🎤Âdem Amca, öncelikle bize biraz kendinden bahseder misin?

"Ben Âdem Yılmaz, Avrupa Leylek Köyleri Ağı'nın Türkiye'deki tek temsilcisi olan Eskikaraağaç Leylek Köyü'nde yaşıyorum. 15 yılı aşkın zamandır geçimimi balıkçılık yaparak sağlıyorum. Her gün sabahın erken saatlerinde evimin önündeki Uluabat Gölü'ne açılıyor, balık tutuyorum."

🎤Yaren Leylek ile dostluğunuz nasıl başladı Âdem Amca?

"Bundan 10 yıl önce bir bahar günü, yine sabah erkenden balık tutmak için göle açılmıştım. İşte hikâyemiz o zaman başladı. O sabah kayığıma bir leylek kondu. Bu durum beni şaşırttı çünkü leyleklerin insanlara bu kadar fazla yaklaşması pek alışıldık bir durum değil. Bana bu kadar yakın duran leyleğin karnının aç olduğunu düşündüm ve onu, tuttuğum balıklarla besledim."

"Ertesi gün, yine balığa çıktığımda bu leylek tekrar geldi, kayığıma kondu. Sonraki gün, bir sonraki ay hatta sonraki yıl da geldi. Bu yaşanan hadiseyi zamanla tüm köy duydu ve Yaren Leylek, köyün göz bebeği oluverdi. O zamandan beri, "Yaren" adını verdiğim bu leyleği her yıl heyecanla bekliyorum. Yaren benim dostum oldu. Onu görmediğim zaman kaygılanıyorum."

🎤Bu sene Yaren Leylek'in gelişi için hepimiz çok heyecanlıydık! Peki sen neler hissettin Âdem Amca?

"Yaren artık iyice yaşlandığı için bu sene gelip gelmeyeceği konusunda çok meraklanmıştım. Bu yıl üç gün geç geldiği için de iyice tereddüt etmiştim.

Ama Allah'a şükür dün köye, bugün de kayığıma geldi. Yaren'in gelmesine evladım gelmiş gibi seviniyorum. Önümüzdeki altı ay boyunca günlerimizi birlikte geçirirken balık tutup ona yedireceğim. Umarım her yıl gelir ve Âdem amcasını sevindirir. Üç evladım vardı, dördüncüsü de Yaren oldu. Köyümüz de Yaren Leylek'i çok seviyor. Yaren'in bu sene özlemini çok çektik. Her sene olduğu gibi bu sene de köyümüze geldiği için artık huzurlu ve sevinçliyim."

🎤Âdem Amca, yaşadığın leylek köyüne her yıl çok sayıda leylek göç ediyor. Peki, sen Yaren Leylek'i diğer leyleklerden nasıl ayırt edebiliyorsun?

"30 tane leyleğin içinde olsa bile tanırım onu; çünkü hissediyorum, bir sevgi bağı var aramızda."

Yaren de her sene Âdem Amca'yı ve rengi değişse bile Âdem Amca'nın kayığını tanıyor. Asla şaşırıp başka yere gitmiyor.

Demek ki o da Âdem Amcayı çok seviyor!

Bilge'ce Bildirmece Bülteni neşeyle sundu!😊

(*Bu metin Âdem Yılmaz ve Yaren Leylek'in gerçek hayattaki dostluk hikâyesinden esinlenilmiştir.)

🖋Fulya Özdemir