Biyografi Öner Fikriyat Anasayfa

Osman Şevki Uludağ

Osman Şevki Uludağ

  • Doğum Tarihi 1889
  • Doğum Yeri Bursa
  • Ölüm Tarihi 1964
  • Ölüm Yeri İstanbul

Osman Şevki Uludağ, 1889 yılında Bulgar göçmeni bir ailenin çocuğu olarak Bursa'da dünyaya geldi. İlk ve orta eğitim hayatını Bursa'da tamamlayan sanatkar ve hekimin babası Mahmud Efendi, annesi Ayşe Hanım'dı. 1905'te girdiği İstanbul'daki Mekteb-i Tıbbiyye'den 1913'te yüzbaşı rütbesiyle mezun oldu. 

Osman Şevki Uludağ

Katıldığı Savaşlar

Askerî doktor olarak cephelerde görev alan Uludağ; Balkan, I. Dünya ve İstiklâl Savaşı'na katıldı. Birinci Dünya Savaşı'nda yer aldığı cephelerden biri de Çanakkale'ydi. Kısa zamanda birçok görev değişikliği gerçekleştiren Osman Şevki, genç yaşında önemli makamlarda bulundu. Kasım 1918'de İstanbul'da Harbiye Nezareti Askeri Sıhhiye Dairesi IV. Şube istihbarat ve istatistik şefliğine tayin edildi.1921'de Târîh-i Harb-i Sıhhî Encümeni umumi kâtipliğinin ardından Ankara'da Millî Müdafaa Vekâleti Sıhhiye Dairesi reis muavinliğine, aynı zamanda Sahra Sıhhiye Dairesi IV. Şube müdür muavinliğine getirildi.

Osman Şevki Uludağ

Cumhuriyet'in ilk tırmanışı

Coğrafya Encümeni üyesi iken ilmî araştırma için Millî Müdafaa Vekâleti adına Keşiş dağına ilk tırmanışı gerçekleştirdi. Döneminde Keşiş Dağı olarak bilinen, bugünse tırmanışıyla isim babası olduğu Uludağ'ın zirvesine çıktı. Bu dağın yüksekliği 2454 metreydi. Bu faaliyet Cumhuriyet tarihimizin ilk tırmanışı olarak kayda geçti. Zirveye çıktığındaysa "Ne ulu dağ!'' ifadelerini kullandı. Dağın büyüklüğünden çok etkilenen Osman Şevki, İstanbul'a dönünce de Keşiş Dağı'nın adının Uludağ olarak değiştirilmesini talep etti. 1934'te Soyadı Kanunu çıktığı zaman da Uludağ soyadını aldı.

 

Osman Şevki Uludağ

İlk radyolog

Osman Şevki, ülkenin ilk radyologlarından biri olup Türk Tıp Tarihi Kurumu'nun da kurucularındandı. Osmanlı Tababet Tarihi (1918) ve Beş Buçuk Asırlık Türk Tababet Tarihi (1925) eserleriyle Türkiye'de tıp tarihiyle alakalı yazılar yazan ilk kişi olarak bilinir.

Osman Şevki Uludağ

Vefatı

Osman Şevki Uludağ, profesyonel hekimliği sırasında Batı ülkelerinden de teklif alan ama bunları reddederek ülkesinde kalmayı yeğleyen bir isimdi. Yaptığı hizmetler ve çok yönlü şahsiyetiyle tarihimizde önemli izler bıraktı. 1964'te ise arkasında bıraktığı güzel işlerle bu dünyadan göçüp gitti.

Osman Şevki Uludağ

Musikişinaslığı

Tıp mektebinde öğrenciyken arkadaşlarıyla kurduğu küçük bir grupla başlayan fasıl meşkleri, onun mûsiki çalışmalarının başlangıcını teşkil etti. Mûsiki çalışmalarını öğrenimiyle birlikte sürdürmüş, bir süre Mekteb-i Tıbbiyye'deki mûsiki topluluğunu yönetti. Kendisi tıbbiyeden mezun olduğunda yirmi dört faslı ezbere bildiğini söyler.

İstiklâl Marşı'nın günümüzde icra edilen Osman Zeki Üngör'e ait bestesinin "Carmen Silva" adlı bir şarkıdan, Cemal Reşit Rey'in bestelediği Cumhuriyet Onuncu Yıl Marşı'nın Jean Jacques Rousseau'nun "Le Devin du Village" adlı operasından alındığını, dolayısıyla bu marşların millî olmadığını öne sürdü. Müzikte de üretken ve meraklı olan Uludağ Aydın yöresinden derlediği "Genç Osman" adlı türkü haricinde bir kısmının güftesi kendisine ait 120'ye yakın eser besteledi

Osman Şevki Uludağ

Resim yeteneği

Çok yönlü bir şahsiyet olan Osman Şevki, güzel sanatlara da bir hayli ilgiliydi. Sol elle yazmasına rağmen başarılı ta'lik ve nesih yazılarıyla tanınmış, sulu boya resimleri ve şiirleriyle takdir toplamıştı.

BİZE ULAŞIN