Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Haziran 8, 2019
Dut

Karaciğeri kuvvetlendirir, ateş düşürür, mide ve bağırsakları çalıştırır, iştah açar, kan yapar.

Memleketimizde karadut, akdut veya kırmızı dut türleri yetiştirilmektedir. Meyvesi, taze veya kuru olarak yenilebildiği gibi reçeli, şurubu, pekmezi ve pestili de yapılır.

Dut çeşitli vitaminler ve faydalı organik asitler yanında mikrop öldürücü esanslara da sahiptir. Bu sebeple dut veya dut şurubu, bilhassa süt çocuklarında görülen diş etleri, ağız iltihabı ve ağrısı, boğaz iltihabı ve öksürükte çok fayda verir. Parmakla bütün ağız iç yüzeyine şurup sürülür. Ağız ve boğaz hastalıklarında yararlanılır.

Dut veya şurubu şeker, madeni maddeleri ve vitaminleri ile vücudu kuvvetlendirir ve kişinin kendini toparlamasını sağlar. Susuzluğa iyi gelir. Özellikle yemek esnasında hazmı kolaylaştırır.

KANSIZLIKTA FAYDALIDIR

Dut, demir bakımından zengin olduğu için anemiyi tedavi etmek için iyi bir seçenektir. Dutlar ayrıca, yorgunluk ve baş dönmesi gibi anemi belirtilerini de tedavi ederler.

Dut, aç karnına yenirse ve hele üzerine biraz su içilirse ishal yapar. Kabızlık çekenlere faydalı olabilir. Yemeklerden önce içilen şurubu, mide ve ince bağırsak iltihabının iyileşmesini çabuklaştırır.

Dut kurusu fazla miktarda iyot ihtiva eder. İyot eksikliği olanlar tabii yoldan karşılamış olurlar.

SİNDİRİME YARDIMCIDIR

Meyve ve sebzelerin çoğunluğu gibi, dutlar da günlük gereksinimlerinizin yaklaşık % 10'unu tek başına karşılayan diyet lifi içerir. Diyet lifi, sindirim sistemi boyunca yiyeceklerin hareketini hızlandırır, aynı zamanda kabızlık, şişkinlik ve kramp oluşumlarını da azaltır. Ayrıca lif, diyete düzenli olarak eklendiğinde kolesterol seviyelerini düzenlemeye yardımcı olur ve kalp sağlığını korur.

KOLESTEROLÜ DÜŞÜRÜR

Dut yemek, vücudunuzdaki kötü kolesterol seviyelerini düşürmek için iyi bir yoldur ve bu da kardiyovasküler problemleri önlemeye yardımcı olur.

KAN ŞEKERİ SEVİYELERİNİ KONTROL EDER

Dut vücudun kan şekeri seviyelerinin sağlıklı seviyede tutulmasına yardımcıdır. Özellikle beyaz dutlarda bulunan belirli kimyasallar, tip 2 diyabet tedavisinde kullanılan ilaca benzerdir. Bu bileşikler, bağırsaktaki şekerleri yavaşça parçalayarak ve yavaşça kanın içine emilmesine izin vererek vücudun şeker seviyesini optimum bir aralıkta tutmaya yardımcı olur.

Dut yaprağı da şifalı olup kan şekerini düşürür.

CİLT SAĞLIĞINA FAYDALARI

Dutun içeriğindeki antioksidanlar cilt sağlığı açısından oldukça yararlıdır. Cildin gençleşmesini ve nemlenmesini sağlarlar. Ayrıca dut yaprakları cilt hastalıklarının tedavisinde etkin bir şekilde kullanılmaktadır.

DUT KURUSU

Sadece iki-üç adet kuru erik yemek dahi vücudun ihtiyacı olan antioksidanları karşılar. İdrar yolları kaslarını rahatlatır. Bu da kolon kanserine karşı koruyucudur. Demir, A vitamini, B6 vitamini ve potasyum içerir. İçerdiği yüksek orandaki bol minerali sayesinde menopoz dönemindeki kadınlarda östrojen seviyesini dengede tutar.

Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN