Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Mayıs 3, 2019
Komple besin kaynağı: Enginar

Enginarın 0,5 uzunluğunda yaprakları vardır ve 1-2 metreye kadar uzayabilir. Otantik görünümlü açık pembe çiçekleri ve yenilebilir tohumlara sahiptir.

Enginarın dikenli iç kısmına ulaşıp yiyebilmek maharet gerektirebilir, fakat yararlarını bilince bu çabaya değdiğini anlarız. Çünkü çok iyi bir antioksidan kaynağıdır. Böyle olunca enginar dinçlik ve kuvvet verir, bedenimizi yeniler.

Enginarın kalori ve yağ oranı oldukça düşüktür. 100 gramlık enginar tohumu sadece 47 kalori içermektedir. Bunun yanında diyet lifi açısından çok zengindir. Enginar bol miktarda diyet lifi içeren diğer birçok sebze ve meyve gibi sindirim sistemi için çok faydalıdır. Bu özelliğinden dolayı, mideyi güçlendirir ve hastalıklara yakalanma riskini azaltır, kolon kanserine neden olan unsurları ortadan kaldırır. Çok etkili bir antioksidan olması genel anlamda bünyeye inanılmaz katkılar sağlayabilir. Kansızlığa iyi gelir ve bağışıklık sistemini güçlendirir.

Hiçbir sebze veya meyve (yağlı bitkiler hariç) mineral bolluğu bakımından enginarla yarış edemez. Enginarda bol potasyum, kalsiyum ve manganezden başka A, B ve C vitaminleri bulunur.

Enginar çok iyi miktarda C ve K vitamini içerir. Enginar düzenli olarak tüketildiğinde bünyenin ihtiyaç duyduğu magnezyum, çinko, demir, potasyumu sağlar. Bunun yanında bünyenin lif ihtiyacını ciddi anlamda giderir, kalsiyum açısından da zengin bir besin kaynağıdır.

Enginar toksinlerden arındırma özelliği sayesinde karaciğeri temizler, safranın kolay akışını sağlar. Sindirim kolaylaşır, İrritabl Bağırsak Sendromunda yararlı olur.

Enginarın genelde çiçekli kısmı yenmekteyse de gerçekte tümü yenebilir: Çiçeği, yaprağı, sapı ve kökü.

Özellikle enginar yaprakları idrar söktürücü olarak kullanılmaktadır. Bunun sindirim sistemi için faydalı olduğunu söyleyen bazı uzmanlar vardır. Bu özelliğinden dolayı mesane ve kolon kanserine karşı etkili bir koruyucu olduğu savunulmaktadır. Fakat özellikle ishal sorunları yaşayanların enginar yapraklarından uzak durmalarını öneririz. Çünkü zaten ishal sorunundan dolayı aşırı şekilde bünye su kaybına uğramaktadır, enginar yaprağı tüketerek bu sorunun daha da artmasına neden olabilirler.

Çok körpe enginarlar tuzla harmanlayarak çiğ yenebilir. Daha irileri pişirilebilir. Salata için haşlandığında suyu dökülmemelidir, madeni tuzlar bakımından çok zengin olan bu su çorbalarda kullanılabilir.

Enginar karaciğerin çalışmasını düzenlemesinin yanı sıra üreye, yüksek kolesterole karşı da iyi gelir. Bağırsakları temizlediği gibi, romatizma ve damar sertliğinde de etkili bir ilaçtır. Bu yüzden enginar vücuda dinçlik verir, dinlendirir. Bedenen ve bilhassa fikren çalışanlara çok faydalıdır.

Kalp adalelerini kuvvetlendirir. Ayrıca şeker hastaları için de faydalıdır. Şekerlilerin sık kullanmaları gereken bir gıdadır.

İçindeki folik asit sayesinde enginar hamile veya hamile kalmak isteyen hanımlar için iyi bir seçimdir.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN