Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ocak 14, 2019
Hücreleri yenileyen doğal eczane: Ispanak

Mineral deposu, kanser önleyici, kanı sulandırıcı, doğal bir eczane olan ıspanak hücreleri yenileyici bir gıdadır. Antioksidanlar ve akla gelebilecek her türlü besinin, vitamin ve mineralin deposudur.

Ispanak eski Yunanlılar ve Romalılar zamanında bilinmezdi. Ortadoğu kökenli olduğu sanılmaktadır. 15. Yüzyılda Araplar tarafından "aspanaklı" diye tanıtılan ıspanak, Avrupa'ya Kuzey Afrika'dan gelmiştir.

Besin uzmanlarının ıspanağı mineral zenginliğinden dolayı "doğal bir eczane" olarak nitelendirmeleri boşuna değildir. Bu sebze protein bakımından zengin, sindirim fonksiyonuna yardımcı olmakla; bütün salgıları (midenin, karaciğerin, pankreasın, iç salgı bezlerinin salgıları) uyarmakla kalmaz; bedenin mineral ihtiyaçlarını da devamlı sağlar. Ispanakta, bilindiği gibi, bir miktar demir vardır. Bundan başka magnezyum, fosfor, iyot ve bedenimizin dengede kalması için kesinlikle gerekli olan birçok oligoelementler de bulunur.

Ispanak her türlü yorgunluğu giderir, organizmanın dengesini sağlayarak zindelik verir, kan yapar. Yaşlılıktan doğan öğrenme problemlerinde oldukça fayda verir.

Ispanak şişmanlatmaz. Safranın akışına yardım ederek bağırsakların çalışmasını sağlar, hafif laksatif (yumuşatıcı) görevi yapar.

Şişmanlık ve şeker hastalığında da faydalıdır.

Bol miktarda A, B, C ve E vitamini içerdiği için haftada bir soframızda bulunmalıdır.

KANSIZLIĞI GİDERİR!

Ispanak; demir, vitaminler ve çeşitli enzimlerce çok zengindir. Bu maddelerle insanda bol kan yapar. Kansızlığı ve çocuklardaki gelişme zayıflığını giderir. Onları vereme karşı korur. Kemiklerin ve dişlerin sağlamlığını temin eder. Çeşitli hastalıklardan sonra iyileşme devresinde olan kimselere süratle kendini toparlama imkânı verir.

Bu yüzden ıspanak çocuklara, yetişme çağında olanlara, hastalık sonrası dinlenme dönemlerinde bulunanlara, kansızlık çekenlere ve bütün kronik (müzmin) hastalara hararetle tavsiye edilen bir sebzedir. Özellikle fosfor ihtiva ettiğinden zihni faaliyette bulunanlar ıspanak yemeyi ihmal etmemelidir.

Yine ıspanakta bulunan demir, alyuvarların oksijenlenmesi işlemini kolaylaştırıp çabuklaştırdığından çevre kirlenmesi yaşayan şehirlilere tavsiye edilir.

KANSERİ ÖNLER!

Sigara tiryakilerinin ıspanağa çok fazla önem vermeleri gerekir. Koyu yeşil bir renge sahip olan ıspanak, havuçla birlikte kanseri en iyi şekilde önleyen sebzelerin başında gelir. Ispanak, kalın ve ince bağırsak, yemek borusu, mide, prostat, gırtlak, rahim, özellikle de akciğer kanserini önleyici tesire sahiptir.

Ispanağın bol miktarda ihtiva ettiği bir başka kanser önleyici maddesi de "klorofil"dir. Bu madde hem ıspanağın yeşil olmasını sağlar, hem de kanser hücrelerinin gelişmesini önler.

KOLESTEROLE KARŞI!

Ispanak kanı sulandırır, pekliği önler. Böylelikle toksinlerin atılmasını kolaylaştırarak zehirlenmelerin önüne geçer. Ayrıca kolesterolü ve hipertansiyonu düşürür. Kalp ve damar tıkanıklıklarını engelleyerek kalp krizi ve felç geçirme riskini azaltması bir başka yönüdür.

DİĞER FAYDALARI

Bol C vitaminiyle soğuk algınlığı ve benzeri kış hastalıklarına karşı bünyeye dayanıklılık verir. Kış aylarında fazla yorgunluk sonucu bedenen ve ruhen bıkkınlık ve çöküntü içinde olanlar ıspanağı sık yemelidirler.

Bağışıklık sistemini güçlendirir.

İçerdiği A vitamini ile göz sağlığını korur.

Beyin sağlığı için gerekli olan yağ ve asit oranlarını dengeleyerek beyin sağlığına katkıda bulunur. Alzheimer'e yakalanma riskini düşürür.

Çabuk boy atan gençlerin ıspanakla mukavemetleri artar. İhtiyarlar, bu sebzeyi yemekle daha dayanıklı hale gelirler. Ispanak lapası yanıkları iyileştirir.

NASIL YEMELİ?

Ispanak lezzetli bir sebzedir. İstenildiği gibi pişirilebilir. Ancak sindirimi güç soslar kullanarak onun denge düzenleyici ve madeni elemanlar sağlayıcı nitelikleri bozulmamalıdır.

Ispanaktan gerektiği kadar yararlanmak için en iyisi çiğ yemektir. Ancak ölçülü miktarda olmalı, aşırıya kaçılmamalıdır.

Çiğ yemenin en iyi şekli ıspanağı ince ince kıyarak salatalara, çorbalara katmaktır. Taze ıspanağın yaprakları ne kadar koyu yeşil ve parlaksa, bitki o kadar taze ve besleyicidir.

Yine ıspanağı suda haşlayarak, haşlama suyundan içmek vücuda kuvvet ve dinçlik veren metotlardan biridir. Yalnız ıspanağın özsuyunu taze olarak, yeni sökülmüş ve iyice yıkanmış sebzeyle hazırlamak gerekir.

Ispanağa pirinç katılırsa yararı ikiye katlanır. Her ikisinde de bulunan B vitamini sayesinde sinirleri yatıştırır, uykuyu rahatlatır, kısaca sabah zinde kalkılır.

İKAZ

Ispanak, tuz bakımından zenginliği ve özellikle oksalat fazlalığı sebebiyle gut hastalığı olanlara, eklem iltihabı bulunanlara, romatizmalılara ve idrar yolu taşı bulunanlara verilmemelidir.

Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN