Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Ocak 9, 2019
Damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları ve kanseri önlemede etkili besin

Benim memleketin (İskenderun) sevilen tatlısıdır. Şu sıralar pazarda bol bulunduğundan hafta sonu gitmişken annem hazırladı ve yine nefisti. Annem suda kaynatarak hazırlamıştı. Ancak fırında pişirebilir, buğulayabilir veya kızartabilirsiniz de.

Ağız tadı verdiğinden tatlı niyetine yediğimiz tatlı patates aslında sayılamayacak kadar sağlığımıza fayda sağlar. İçeriğindeki zengin A vitamini olan tatlı patates, kolay sindirilmesi ve düşük alerji riski özelliğiyle bebeklerin beslenmesi için önerilen önemli besinlerdendir. Patatesin 100 gramında bir kişinin günlük ortalama A vitamini ihtiyacının bir katını, C vitamini ihtiyacının ise yarısını karşılıyor.

Adrenal salgılayan bezleri güçlendirerek vücuda enerji verir. Fosfor, magnezyum, kalsiyum, C vitamini, potasyum ve folik asit içerir.

Tatlı patates hep karıştırıldığı Hint yerelmasından tamamen farklı bir türe aittir. Tatlı patates gözleri güçlendiren lutein, zeaxanthin, ayrıca her ikisi de antioksidan olan ve iltihap önleme özelliği taşıyan beta-karoten (A vitamini) ve C vitamini de dâhil olmak üzere tam bir karoten deposudur. Bu sebeple tatlı patates damar tıkanıklığı, kalp hastalıkları, felç, kanser ve yaşlanmaya bağlı göz hastalıklarının sorumlusu olan serbest radikallerle mücadele etmede büyük yarar sağlar. Astım ve romatoid artritte görülen iltihaplanmayı hafifletir.

Tatlı patateste bulunan bir başka antioksidan da cilt sağlığına iyi gelen ve egzama gibi cilt hastalıklarını yatıştırmaya yarayan E vitaminidir. Bu yüzden cilt sorunları tedavisinde oldukça etkilidir.

Bol miktarda nişastalı karbonhidrat ve lif içeren tatlı patatesteki şeker kana çok yavaş karışır. Böylelikle hem uzun süreli enerji sağlar, hem de kandaki şeker düzeyini dengelemeye yarar. Ayrıca da açlık hissi duyulmasını engeller. Kısacası tatlı olmasına rağmen şeker hastalarının rahatlıkla tüketeceği oldukça faydalı bir gıdadır.

Tatlı patatesin diğer yararlarına gelince:

*Karaciğer, cilt ve prostat kanseri riskini azaltır.

*Kalp krizi riskini düşürür.

*Bağışıklık sistemini güçlendirir.

*Kanser ve yaşlanma etkilerine karşı mücadele eder.

*Bol lifli olduğundan sindirim sistemi için faydalı bir besindir.

*Kolesterolü düşürmeye yardımcı olur.

*Uzun süre tokluk hissi verir. Bu yüzden zayıflamada etkilidir.

*Demir eksikliği, astım, romatizma hastalığını tedavi eder.

Az gelişmiş ülkelerde yetersiz ve dengesiz beslenme sorunlarını azaltmak için; nefis tadı yanında sağlığımıza sayılamayacak faydaları olan tatlı patates tüketiminin artırılmasına yönelik projeler geliştirilmektedir.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN