Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Aralık 5, 2018
En faydalı ve kolay egzersiz: Yürüyüş

"Sağlıklı bir vücut adına sabah erken kalkıp, eşofmanlarınızı giyip kendinizi deniz kıyısına veya ormanlık bir yere atmanız ve saatlerce koşmanız şart değil" diyor uzmanlar. Sağlıklı bir bünyeye sahip olmak için yürümenin de yeterli olduğunu ekliyorlar. Haftada 6 defa yarım ile 1 saat yürümek çok faydalı ve gerekli. Harvard Üniversitesinden Dr. Joonn Manson, "Eğer herkes günde 30 dakikalık bir yürüyüş yapsa, müzmin hastalıkları yüzde 40 oranında azalabiliriz" diye konuşuyor.

Aslında yürüyüş mükemmel bir egzersizdir. İlk başlayanlar için en güvenli hareket tarzıdır. Bizlere koşudan fazla yarar sağlarken neredeyse yan etkisi hemen hemen hiç yoktur. "Düzenli fiziksel aktivite modern tıbbın yıllardır peşinden koştuğu her derde deva, mucize çare olabilir" diye ekliyor Dr. Manson.

Yürüyüşün belli başlı faydalarını şöyle sıralayabiliriz:

KALP HASTALIĞI

Tempolu yürüyüş kalp hastalığına iyi gelir. Kalp, bir kastan ibaret olduğu için, içinde kanın daha hızlı akmasını sağlayan her şey kalbe yarar sağlar. Ancak düzenli bir yürüyüşün kalbe başka açılardan da faydası vardır. Kan basıncını düşürdüğü için atardamarlardaki stresi azaltır. Kandaki HDL kolesterolünün (iyi kolesterol) miktarını artırır. Hatta kanın "yapışkanlığını" azaltarak, istenmeyen pıhtıların oluşumunu engeller. Bütün bunlar ise kalp krizi geçirme riskini yüzde 50 oranında azaltır.

FELÇ

Harvard Üniversitesinde 70 bin kişi üzerinde 15 yıl boyunca yapılan araştırmaya göre, haftada 20 saat veya daha fazla yürüyen kişilerde kan pıhtısının sebep olduğu felç riskinin yüzde 40 dolayında azaldığı görüldü.

KİLO KONTROLÜ

Yaşlandıkça, yiyecek miktarını kısıtlayarak kiloyu muhafaza etmek zorlaşır. Günde yarım saatlik bir yürüyüş birkaç yüz kaloriyi tüketmekle kalmaz, metabolik hızı gün boyunca yüksek bir seviyede tutar. Böylece kilo alma riski azalmış olur.

KİLO KAYBI

Yürüyüş vücut yağlarını yakma konusunda ideal bir yöntemdir. Bazı kişiler kilo vermek için günde en az bir saat yürümenin gerekli olduğunu iddia ederler. Bu doğrudur, çünkü vücut yağ depolarını ancak 30 dakikadan sonra yakmaya başlar. Çok yoğun bir şekilde yapılan egzersizin çok yararlı olduğu söylenemez, çünkü vücudun yağ hücrelerinden enerji çekme yeteneği engellenir. Bu arada verilen kiloları yeniden almamak için günlük yürüyüş düzenini sürdürmek gereklidir.

ŞEKER HASTALIĞI

Son yıllarda sonuçlanan iki çalışma, her gün 30 dakikalık canlı bir yürüyüşün 2. tip diyabet ihtimalini büyük ölçüde düşürdüğünü gösteriyor. Özellikle başlangıç kilolarının yüzde 5'ini veren kişilerde yürüyüş çok daha faydalı etkilere sebep olmaktadır.

OSTEOPOROZ

Yürüyüş kaslarımızı olduğu kadar bağlı oldukları kemikleri de kuvvetlendirir. Düzenli egzersiz, kemiklerdeki kalsiyum kaybını yavaşlatmaktadır.

ARTRİT (EKLEM İLTİHABI)

Bugün ABD'de 3 milyondan fazla insanda aşınmaya bağlı olarak dizilerinde artrit görülmektedir. Yürüyüş, eklemlerin çevresindeki kasları güçlendirdiği için ağrıları azaltır. Düzenli egzersiz, eklem iltihabının belirtilerini kontrol etmede çok önemlidir.

HİPERTANSİYON

Yine yürümek, yüksek tansiyonu aşağı çeker ve kontrol altına alınmasını sağlar. Hafif ve orta derecede hipertansiyonu olanların kan basınçları, yürümeye başladıktan sonra normale düşmektedir.

Ayrıca kilo verme yanında yürüyüşün verdiği rahatlama hissi de tansiyonu olumlu yönde etkilemektedir.

DEPRESYON

Evin dışında küçük bir tur, kişiye taze bir soluk aldırır. Tempolu ve düzenli bir yürüyüş programı depresyonlu hastalarda olumlu gelişmeler sağlamaktadır. Özellikle temiz bir havada yapılan yürüyüşler zihni açmakta, bütün hücreler havanın oksijeninden çok daha istifade etmektedir.

Yine günlük hayatın stres ve problemlerinden uzaklaştırarak daha mutlu ve başarılı olmaya yardımcı olmaktadır. Çünkü yürüyenlerin beyninde ağrıları yok eden adrenalin ve endorfin salgılarının miktarı artmakta ve bu sayede kişilerin düşünme yetenekleri gelişmektedir.

BAĞIRSAK KANSERİ

Yürüyüş yapmak, bağırsakları daha çok çalıştırdığı için atıklar daha hızlı ilerlemekte ve daha çabuk temizlendiği için kanser riski azalmaktadır.

Yürüyüş ayrıca sindirimi kolaylaştırmakta, mide ve bağırsakların düzenli çalışmasını sağlamaktadır.

UYKU

Yürüyüşle birlikte stresten uzaklaşılmasının yanı sıra bedeni yorgunluk da olacağı için uykuya dalma ve daha derin uyumayı kolaylaşacaktır. İyi bir gece uykusu da konsantrasyonu, üretimi, düşünmeyi ve ruhsal durumumuzu iyileştirecektir.

BUNAMA

55 yaş üstü erkek ve kadınlarda yapılan yeni bir araştırmaya göre, egzersiz yapanlarda zihinsel zayıflama ihtimali azalıyor. Bir başka araştırmada, hafıza sorunu yaşadığını bildiren yaşlılara altı aylık egzersiz programı verilmiş. Sonuçta zihinsel melekelerinde bir miktar gelişme görülmüş.

RUH SAĞLIĞI

Stresli bir günden sonra yürüyüşle deşarj olarak sakinleşebiliriz. Fiziksel aktivite, kendimizi daha mutlu hissetmemizi sağlayan çeşitli beyin kimyasallarını harekete geçirir. Düzenli olarak egzersiz yaptığımızda, kendimizi daha iyi hisseder, fiziksel olarak daha iyi görünürüz. Çünkü egzersiz özgüvenimizi artırır.

ENERJİ SEVİYESİ ARTAR

Düzenli olarak yapılan yürüyüş daha rahat nefes alıp vermemize yardımcı olur ve dokularımıza oksijen ve besin dağıtır. Kalbimiz ve akciğerlerimiz daha etkili çalıştığında sevdiğimiz işlerle uğraşmak için daha fazla enerjiye sahip olunur.

YÜRÜMEDEN VAZGEÇİLMEZ

Yürüme diğer şekillerin aksine zararı olmayan egzersizdir. En büyük üstünlüğü ise basitliğidir. Herhangi bir alet veya oyun sahası bulmak veya tükeninceye kadar zorlanmak gerekmez.

Gerçekten bol bol yapılan yürüyüşün vücudumuza sayısız faydaları vardır. Üstelik yürüyüş sadece hastalıklardan da korumayacak, pek çok hastanın şifa bulmasında yardımcı olmaktadır. Bir yere giderken, elden geldiğince taşıta binmeyelim ve yürüyelim. Asansör yerine merdivenleri kullanalım. Yoruluncaya kadar yürümeyi tercih edelim.

Düzenli olarak yürüyenler kendini daha sağlıklı, enerjik ve neşeli hissederek; hayat kalitesini artıracaktır. Yürüyüşün ne kadar yararlı olduğunu 2400 yıl önce söylediği şu sözlerle belirten Hipokrat'ın haklı olduğu açıktır: "Yürüyüş en etkili ilaçtır."

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN