Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Kasım 23, 2018
Yeşil terapi ve Kur’an

Yüce kitabımızda cennet mefruşatının ve cennet ehlinin elbiselerinin yeşil renkli olacağından bahsedilir:

"(Onlar) yeşil yastıklara ve (harikulade) güzel döşeklere yaslanmış kimselerdir." (Rahman, 76)

"Üzerlerinde ince ve kalın ipekten yeşil elbiseler vardır. Gümüş bilezikler takmışlardır. Ve Rableri onlara tertemiz bir içecek içirmiştir." (İnsan, 21)

Peygamber Efendimizin de renkler içinde en çok yeşili sevdiğini biliyoruz. Çünkü yeşil tabiatın ahengi ve güzelliği, kâinatın rengi ve süsüdür. Canlılığı ve hayatta olmayı temsil etmektedir.

Sözgelimi ormanlar yeşilin her tonu ile gözlerimizi ve ruhumuzu rahatlatırlar. 3-5 dakika bile ağaca bakmak insanı sakinleştirici ilaç almışçasına yatıştırır, moralini düzeltir, stresini giderir, yüksek tansiyonu varsa düşürür, gerginliğini azaltır.

Yeşil renk; tabiatın ve cennetin, paylaşımın, cömertliğin ve uyumun rengidir. Gözleri ve zihni dinlendirici ve iç açıcı özelliktedir. Mutluluk ve neşe verir. Yeşile bakmak, insan gönlünde mutluluk ve huzur meydana getirmekte, ruhsal çöküntü ve moral bozukluğuna iyi gelmektedir. Hücrelerin onarılmasında ve yenilenmesinde de yeşile bakmanın katkısı olur.

Rahatlatıcı etkisinden dolayı hastanelerde tercih edilen bir renktir. Yine güven verici ve tedaviye olumlu etkisi olduğundan cerrahlar yeşil renkli formayı giyerler.

Londra'da intiharın sık olduğu köprüler yeşile boyanınca intihar oranının düştüğü görülmüştür.

Huzur veren, dinlendiren, sakinleştiren yeşil tabiat, bitki ve ağaçlara bakmak, onları tefekkürle temaşa eylemek aynı zamanda beyni güçlendirir, beyin performansını artırır ve konsantre olmayı kolaylaştırır. Doğru ve isabetli kararlar almaya yardımcı olur.

Yeşilin bu faydaları yüzünden hekimler Yeşil Terapi'yi geliştirip tedavilerde kullanmışlardır(*). Son olarak İsveç'teki Göteborg Üniversitesi bilim adamları bahçe işlerinin insan sağlığını nasıl etkilediğini ortaya koyan bir çalışmaya imza attılar. Araştırmada bahçe işleriyle ilgilenen grubun mevcut hastalıklarının daha çabuk iyileştiği ortaya çıktı. Yine başka araştırmalarda; ameliyat sonrası yeşil bir manzaraya bakan hastaların daha az ağrı kesici kullanıp iyileştiği, evlerinde daha yaygın yeşil kullananların, zorluklarla daha kolay başa çıkabildiği gösterildi.

DOĞADA 90 DAKİKADA SAĞLIKLISIN!

Doğada zaman geçirmenin fiziksel ve psikolojik sağlığımız üzerindeki olumlu etkilerini kanıtlayan birçok çalışma, bu sırada vücudumuzda gerçekleşen değişimleri açıkça ortaya koyuyor(**). ABD Ulusal Bilim Akademisi tarafından yapılan araştırmada; ağaçlık açık bir alanda 90 dakika durulduğunda, beynin depresyonla ilişkilendirilen bölümündeki aktivitelerde azalma olduğu görüldü. Aynı zamanda başka araştırmalar da doğada zaman geçirmenin;

•Kan basıncını düzenlediğini,

•Anksiyeteyi azalttığını,

•Mutlu ettiğini,

•Öfke ve stresi azalttığını,

Hiperaktivite bozukluğu belirtilerini hafiflettiğini,

•Ağrı hissini azalttığını,

•Bağışıklık sistemini güçlendirdiğini ortaya koyuyor.

Yeşil aynı zamanda medeniyetin de rengidir. Dünyadaki yerleşim merkezlerinin gelişmişlik ölçüsü yeşil alanlarıyla, yeşile verdikleri özenle ölçülmektedir.

(*) Yeşil İyileştiriyor. Star Gazetesi. 5.11.2015

(**) İskoçya'da resmi doktor reçetesi: Doğaya git! Duygu İslamoğlu

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN