Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Kasım 12, 2018
Sağlık için ayakkabı çıkarılmalı

Seneler önce bir bankanın genel müdürünün evinin kapısının resmi gazetelerde çıkmıştı. Kapıdaki ayakkabılardan yola çıkılarak eve ayakkabısız girilmesi görüntülenmiş, genel müdür alay konusu edilmiş, köylü ve gelişmemiş olarak görülmüştü. Şehirli olan, seçkin olan ayakkabı ile evine girerdi. Yansıtılan zihniyet buydu.

Bilindiği gibi dünyanın en mutlu ülkelerinin başında İsveç gelir. İnsanların mutluluk kriterlerini sıraladığınızda ve yapılan anketlerle birlikte değerlendirdiğinizde durum böyledir.

Birleşmiş Milletler (BM) Sürdürülebilir Kalkınma Çözümleri Ağı tarafından hazırlanan son Dünya Mutluluk Raporu yayınlandı. Vatikan'da bulunan Papalık Bilim Akademisince yenilerde açıklanan bu rapora göre dünyanın en mutlu ülkesi Finlandiya çıkmış. Finlandiya'yı sırasıyla Norveç, Danimarka, İzlanda, İsviçre, Hollanda, Kanada, Yeni Zelanda, İsveç ve Avustralya takip ediyormuş. Türkiye ise Belarus ile Pakistan'ın arasında, 156 ülkenin sıralamasında 74. sırada yer alıyormuş.

Son günlerde işte bu mutlu ülkelerden İsveçlilerin dengeli ve mutlu yaşamlarının sırlarını araştıran bir kitap yayınlandı. İşte bu kitaptan öğrendiğimize göre İsveçliler de banka genel müdürü gibi, Türk milleti gibi hanelerine ayakkabılarını kapıda çıkararak girmektelermiş. Bu da İsveç evlerinin çok temiz olmasını sağlayan faktörlerden biriymiş. Evlerinde toz zerrelerine, örümcek ağına ve çamur izine pek rastlanmazmış. İsveçliler bu hususta kesin prensip sahibi ve kararlı imişler. Bir kahve içimi gelen misafirler ayakkabılarını çıkarıp içeri girerlermiş.

Bu adetleri de araştırmalarca destekleniyormuş. Ayakkabı pençelerinden alınan bir kesitte E. coli ve salmonella gibi çok sayıda hastalık yapıcı bakterinin yanı sıra insan ve hayvanlardan gelen bağırsak ve dışkı bakterilerinin izine rastlanmış. Çamur, kir ve mikroplar ayakkabılarda zaten bulunmaktaymış.

Ayrıca ayakkabıları çıkarmak, döşeme ve halıları korumanın da en iyi yoluymuş. Ayrıca üst katta oturanlar ayakkabısız olduklarında tepelerinde topuk sesi olmadığı için altta oturanlara gürültü rahatsızlığı vermiyormuş.

Bu yüzden kapıda ayakkabı koyacak yerler olurmuş. İsteyenlere şık terlikler veya çoraplar veriyorlarmış. Böylece evleri hem temiz kalıyor hem de misafirleri daha rahat ediyormuş.

Bizdeki Batı hayranlarının, eve ayakkabı ile girmekle kendini şehirli veya batılı sananların kulakları çınlasın.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN