Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Eylül 23, 2018
Kanser türlerine karşı savunma sağlayan gıda

İştah açan faydalı bir gıdadır, hazmı kolaydır, kan şekerini düşürür.

A, B ve C vitaminlerinden yana zengin olan domateste ayrıca demir, fosfor, brom, potasyum, kalsiyum gibi mineraller bulunur. Domates serinletici ve iştah açıcıdır. Bedeni birçok mikroplu hastalığa karşı korur. Ancak domatesin kırmızı ve olgunlaşmış olanları tercih edilmelidir. Çünkü daha lezzetli ve sağlık için daha uygundur.

Domates ayrıca kilo vermek isteyenlerin gözde gıdasıdır. 100 gramı 20 kalori ihtiva ettiğinden kilo aldırmaz. Yine glisemik endeksi çok düşük olduğundan kan şekerini yükseltmez.

Domates, mideye iyi gelir. Hafif asidiyle mide suyunun artmasını sağlar. Makarna, ekmek, pizza gibi nişasta yönünden zengin yiyeceklerin sindirimini kolaylaştırır. Çünkü nişastanın fermantasyonunu nötralize eder.

Domatesin faydaları sindirim olayında da devam eder. Lif yönünden zengin olan kabuğu, sindirim fonksiyonunu düzenlemede yardımcı olur. Küçük çekirdekleri ise adeta bağırsakları yağlar. Böylelikle pekliği giderir.

Domates böbrekleri çalıştırarak bol idrar söktürür, vücutta biriken üre asidi, ürat tuzlarını eriterek idrarla dışarı atar. Ayrıca bol mineral ile kanı alkali hale koyar ve kanın durulmasını sağlar. Böylece domates damar sertliğini giderir, romatizma ve damla hastalıklarının iyileşmesine yardım eder.

Domates toksinlerden (artık zehirli maddeler) vücudu arındırıcı, diüretik (idrar söktürücü), canlandırıcı, hayat verici ve özellikle vitamin-mineral açısından oldukça yüklü bir besin maddesidir. A vitamini yönünden çok zengindir. B, C ve E vitamini antioksidan görevi yapar. K vitamini kanı pıhtılaştırır. Ancak A, D, E ve K vitaminleri sadece yağlar eşlik ettiğinde emilir. Dolayısıyla domatesi pişirirken tereyağ veya zeytinyağı ile karıştırmak lazımdır.

DOMATES KÜRÜ

Domatesin sayısız faydasından maksimum yararlanabilmek için toksinlerden arındırıcı küre başvurulmaktadır. Mümkünse dalında olgunlaşmış domatesler seçilir ve ezilir. Yarım kilodan yaklaşık 250 gr taze domates suyu elde edilir. Üç hafta boyunca günde üç bardak (kahvaltı ve yemeklerden yarım saat önce) içilir. Taze domates suyu tazelik verir, dolaşımı düzenler, sindirimi kolaylaştırır ve organizmayı temizler

KANSERE KARŞI DOMATES

Kristof Kolomb 1498 yılında Amerika'dan dönerken domatesi Avrupa'ya getirdiğinde, yalnızca yeni bir kıtayı değil, insan sağlığı için son derece yararlı likopen maddesi içeren bir meyveyi de keşfettiğinin farkında değildi. Taze meyve ve sebzelerde bulunan karoten doğal bir antioksidandır ve vücudu serbest radikallerin yol açtığı tahribattan korur. İşte likopen, diğer karotenlerden daha etkilidir. Bu da likopenin uzun ve sağlıklı bir hayatın anahtarı olarak değerlendirilmesi demektir.

Araştırmalara göre likopen pek çok kanser türüne karşı savunmayı sağlamaktadır. Prostat, pankreas, mide, rektum ve kolon kanseri riskini domates önemli ölçüde düşürmektedir. Hele prostat kanserini önlemedeki tesiri "mucizevi" olarak nitelendirilebilecek düzeydedir.

ABD'de son yapılan araştırmalar haftada 10 kez yenilen domates sosunun prostat kanseri riskini yarı yarıya indirdiğini gösteriyor. Aynı zamanda A ve C vitaminleri, lif ve potasyum yönünden de zengin olunca domatesin besin değeri daha da artıyor.

Çalışmalar, domatesi ve domates ürünlerini bol miktarda tüketen insanlarda kanser riskinin düşük olduğunu göstermektedir. Üstelik bu etki, çiğ domates, ketçap, makarna sosu, domates püresi ve çorbası gibi değişik şekillerde kullanıldığı takdirde fark etmiyor. Sebze ve meyve ağırlıklı diyetteki domatese ağırlık vererek pek çok kanser türünden korunabilineceği gösterildi. Çünkü domates, anti kanser özellik gösteren kimyasallara bol miktarda sahiptir.

KALP HASTALARI İÇİN DOMATES

Domates yine kalp hastalıklarına yakalanma riskini yüzde 50 oranında azaltmaktadır. Bu da domateste bulunan likopen adlı maddenin yüksek doz alınması ile olmaktadır.

Evet, domatesi hem yemeklerimizde değerlendirelim, hem de salata şeklinde tüketelim. Veya suyunu taze olarak içelim ya da salça halinde kullanalım. Her durumda da sağlık ve lezzet bulacağımız muhakkaktır.

Prof. Dr. Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN