Arama

Prof. Dr. Sefa Saygılı
Nisan 27, 2018
Güçlü antioksidan: Soğan

Sağlığımıza yararları saymakla bitmez.

Sofralarımızın vazgeçilmez unsuru olmaya layık mucizevi bir bitkidir.

Soğan her derde deva bir bitkidir. Binlerce yıldır bilinen soğanı bugünkü tıp, ciddi incelemelerden geçiriyor ve oldukça şaşırtıcı sonuçlar elde ediliyor. En başta soğan insan vücudunu hastalıklara karşı savunan bir koruyucudur. Soğanda bol miktarda A, B ve bilhassa C vitamini, bol fosfor, iyot, kükürt gibi vücuda çok faydalı maddeler ve antibiyotik vazifesi gören esanslar ve sindirimi kolaylaştırıcı fermentler bulunur.

Soğan kuru ve yaş halde bulunur. Her ikisi de faydalıdır. Bilhassa kışın diğer salatalık bitkilerin az olduğu devrede soğan çok işe yarar.

KALBİN DOSTU

Haşlanmış ve çiğ soğan, kanı temizler, kan pıhtılaşmasını önler, hatta pıhtılaşmış kanı tedavi eder. Böylece damar tıkanıklığı önlenmiş olur, vücuda ve beyne daha çok oksijen gider. Kalp krizleri engellenmiş olur.

Soğanın ince zarları kan basıncını (tansiyon) düşürür. Yüksek tansiyona sarımsak gibi soğan da faydalıdır.

ŞEKER HASTALARININ İLACI

Eskiden beri soğan, şeker hastalarını tedavi etmek için kullanılır ve yapılan araştırmalar soğanda, gerçekten kan şekerini düşüren maddeler bulunduğunu göstermiştir. Soğan, pankreas guddesini çalıştırarak insülin salgısını arttırmakta, ayrıca kanda şeker seviyesini düşürmektedir. Böylece şeker hastalarının dışarıdan insülin ihtiyaçlarını azaltmaktadır. Bundan başka soğan, nişastalı unlu ekmek, börek, pilav, kuru bakliyat gibi yiyeceklerin hazmını kolaylaştırmaktadır. Yine soğan, kanın asitliğini gidererek, şekerlilerin fazla su ihtiyaçlarını da giderir. Hastalıklara dayanıklılığı arttırır. Bu sebeplerden soğan, şeker hastaları için ideal bir besindir.

DOĞAL ANTİBİYOTİK

Soğan, birçok bakteri ve virüse karşı birebirdir. Eskiden savaşlarda askerlerin yaralarını tedavi etmek için soğan kullanılırdı. Soğan acıyı alır ve yaranın çabuk iyileşmesini sağlar.

KANSERİ ÖNLER

Soğan içerdiği bol miktarda sülfit maddesiyle kansere karşı da iyi gelir.

Akdeniz mutfağında yaygın olarak kullanılan kırmızı soğanın çağımızın en büyük hastalıklarından birisi olarak görünen kanserden koruduğu ortaya çıktı.

Kanadalı uzmanların yaptıkları son araştırmaya göre, kırmızı soğanın içeriğindeki bileşikler kanseri önlüyor.

"Soğandaki bileşenler kanserden koruduğu gibi kanser hücreleri arasındaki iletişimi de bozuyor; yayılmasını engelliyor. Ayrıca kanserli hücreleri öldürüyor" diyen uzmanlar, "Kolon, meme ve bağırsak kanserinde bu soğanın olumlu etkileri keşfedildi" şeklinde konuşuyor.

Kırmızı soğanın kanserin yanı sıra kalp hastalıklarında da etkili olduğunu belirten uzmanlar, ister çiğ isterse pişmiş olsun bu sebzenin tüketilmesini öneriyor

İDRAR SÖKTÜRÜR

Soğan bol idrar söktürür ve vücutta birikmiş su ve üreyi dışarı atar. Fazla yemek tuzu kalbe zarar verir ve vücutta çok su tutarak kalbin yükünü arttırır. Böylece tansiyon da artar. Soğan, üre ve su yanında vücuttaki fazla tuzu da dışarı atar. Böbrek taşını ve kumu döker. Yeniden meydana gelmesini önler.

RAHATLATIR

Soğan sinirleri teskin eder, zihin ve sinir bozukluğunu giderir. Uykuyu kolaylaştırır. Bütün salgı bezelerini çalıştırarak sinir zayıflığı, zihin yorgunluğu, kalp çarpıntısı, ruhi sıkıntı ve bunalıma çok fayda verir. Ayrıca soğan hafızanın da çok iyi bir dostudur, hafızayı güçlendirir.

CİNSİYETİ GÜÇLENDİRİR

Soğan bilhassa erkek cinsiyet organları üzerinde önemli tesir gösterir. Prostat bezesini çalıştırarak onun bozulmasını, sertleşmesini önler. Cinsel gücü arttırır, iktidarsızlığa fayda verir.

KEMİK ERİMESİNİN İLACI

Özellikle yaşlılıkta ortaya çıkan kemik erimesi (osteoporoz) hastalığına karşı soğanda etkili bir ilaçtır. Soğanda bulunan GPCS adlı bileşim kemikleri güçlendirmekte ve kemik erimesini önlemektedir. Sık soğan yiyen kadınlarda kalça kırılması riskinin düştüğü gösterilmiştir.

VİTAMİN DEPOSU

Soğan bilinen birçok meyveden daha fazla vitamin ihtiva eder, bu da bakteri ve mikroorganizmaların gereğinden fazla üremesini engeller. Yine kışın, içindeki C ve diğer vitaminlerle hastalıklara karşı koruyucudur. Soğuk algınlığı ve gribin en büyük düşmanıdır.

ANTİOKSİDANDIR

Soğan insan beslenmesindeki en önemli antioksidan kaynağıdır. Soğana tat veren de yüksek seviyedeki antioksidanlardır. Hücrelere zarar veren serbest radikalleri etkisiz hale getirerek felç, kalp hastalıkları, kanser, Alzheimer ve yaşlanmayla birlikte ortaya çıkan diğer hastalıkların riskini azaltan pek çok antioksidan ihtiva eder.

Soğanda bulunan polifenoller antioksidan görevi görür, vücudu serbest radikallere karşı korur. Serbest radikallerin yok edilmesi de bağışıklık sistemini güçlendirir.

TÜRÜ FAZLA

Bayağı lezzetli olan soğanın birçok çeşidi vardır. Kırmızı ve açık sarı olanlar daha tatlıdırlar.

Çiğ soğanı salata ve soslara katarak, pişmişini ise yemeklerde bolca koyarak kullanmalıdır. Soğan bedeni gereksiz mukozalardan (burun tıkanması, sinüzit gibi) kurtarır. Çünkü soğanın bir özelliği de ödemi (şişkinliği) dağıtmasıdır.

Sefa Saygılı

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN