Arama

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay
Ağustos 10, 2019
“En Değerli Gün” olan Arefe gününde nasıl dua edelim?
Sesli dinlemek için tıklayınız.

Bir kez daha muhteşem ve müstesna bir güne ulaşmış olmanın sevincini ve heyecanını yaşıyoruz. Çünkü bugün, yarınki Kurban Bayramımızın arefesi... Bugün Arefe Günü... Sevgili Peygamberimizin (sav) bir hadis-i şerifinde, "Günlerin en faziletli/en kıymetli olanı, Arefe günüdür." buyurduğu; başka bir hadisinde ise, "Duaların en makbulü, Arefe günü yapılan duadır." diye hakkında müjdelerde bulunduğu gündür, bugün...

Bugün Arafat Vakfe'si için milyonlarca müminin bir araya gelip toplandığı; kiminin Arafat Vadisi'nde kurulu çadırlarda, kiminin şemsiyelerinin altında, kimi de güneşin alnında, kendinden geçmiş bir halde ya da tenha bir köşeye çekilip de Rabbiyle başbaşa kaldığı gündür bugün...

Bugün hacı adayı müminlerin, gönlündeki tüm duaları, arzuları, niyazları Rabbine arz ettiği; dostlarının/ahbaplarının ona yükledikleri bütün dilekleri/istekleri/dertleri/sıkıntıları Mevla'sına aktardığı gündür bugün...

Bugün -aynı zamanda- kalıbı memleketinde olsa da kalbi Arafat'taki müminlerle birlikte olan, kâh televizyondan kâh radyodan izlediği ve dinlediği yayınlarla o heyecanı hisseden müminlerin, dilinde tekbirler, Allah'ın rızasına kavuşma arzusuyla gönlünü Mevla'sına açtığı gündür bugün...

Bugün, tıpkı Arafat'taki müminler gibi, öğle namazından sonra akşama kadar bir vakit oluşturarak halini/derdini/arzusunu Rabbine arz etmek isteyen bizler için de kaçırılmaması gereken bir ganimet, bir fırsat günüdür.

Bir kısmı Peygamberimizin yaptığı dualardan alınmış olan, bir kısmı da Kur'an-ı Kerim'deki Peygamber dualarından oluşturulan bir dua metnini aşağıda sunuyoruz. Duanın her bir satırını belki birkaç defa ama kalbimizin tâ derinliklerinden gelerek okuduğumuz zaman, umulur ki semâvatın kapılarını aşarak Yüceler Yücesi Rabbimizin katına ulaşmış olur. Çünkü dua yeryüzünden semaya yükselen bir güzel esinti gibidir. Lakin onu Yüce Makam'a ulaştıracak olan içinde barındırdığı samimiyettir...

O'na seslenenleri işten ve dualarını kabul buyuran Yüce Mevlâmızdan dileğimiz odur ki, yapacağımız bu duayı, Arafat Vadisi'nde dünyanın dört bucağından gelip buluşan milyonlarca müminin duaları arasına katsın.

Bu sabah namazından itibaren tekbirlerle başlayan Arefe gününüz mübarek ve dualarınız makbul olsun...

Prof. Dr. Mehmet Emin Ay

Arefe Günü Duası

Bismillahirrahmanirrahim.

Elhamdü lillâhi Rabbil Alemîn. Vessalâtü vesselâmu alâ Resûlillahi Muhammedin ve âlihî ve sahbihî ecmaîn…

Allahu Ekber. Allahu Ekber. Lâ ilâhe İllallahu Vallahu Ekber. Allahu Ekber ve lillâhil Hamd. Lebbeyk Allahümme Lebbeyk. Lebbeyke lâ şerîke leke lebbeyk. İnnel hamde venni'mete leke vel mülk. Lâ şerîke lek.

Subhânallah. Elhamdü lillah. Velâ ilâhe illallahu vallahu ekber. Velâ havle; velâ kuvvete illâ billâhil aliyyil azîm.

Ey Âlemlerin Rabbi, Rahmân ve Rahîm olan; hesapların görüleceği mahşer gününün mâliki Allah'ım! Bütün hamd ü senâlarım sana aittir.

Allah'ım! Yalnız sana ibadet ederiz ve yalnız senden yardım dileriz.

Bizi doğru yola, kendilerine nimet verdiklerinin yoluna ilet. Gazaba uğrayanların ve sapıkların yoluna değil.

Rabbimiz, ibadetlerimizi bizden kabul eyle. Şüphesiz ki, sen her şeyi işiten ve bilensin. Rabbimiz! Bizi sana teslim olanlardan eyle. Neslimizden de sana teslim olmuş bir ümmet lütfeyle. Tövbelerimizi kabul et. Şüphesiz tövbeleri çok kabul eden ve çok merhametli olan ancak sensin.

Rabbimiz! Şüphesiz biz Sana iman ettik. Sen de günahlarımızı bağışla ve bizi Cehennem ateşinden koru.

Rabbimiz! Senin indirdiğine iman ettik ve Peygamberine uyduk. Sen de bizi şahitlerle beraber yaz.

Rabbimiz! Şüphesiz biz, "Rabbinize inanın!" diye imana çağıran bir davetçiyi işittik ve iman ettik. Rabbimiz! Sen de bizim günahlarımızı bağışla, kötülüklerimizi ört, canımızı iyilerle beraber al.

Rabbimiz! Peygamberlerine vadettiğin şeyleri bize de ihsan et. Kıyamet gününde bizi rezil etme. Şüphesiz sen vaadinden dönmezsin.

Ey Rabbimiz! Eğer unutur, ya da yanılırsak bizi sorumlu tutma! Ey Rabbimiz! Bize, bizden öncekilere yüklediğin gibi ağır yük yükleme. Ey Rabbimiz! Bize gücümüzün yetmediği şeyleri de yükleme! Bizi affet, bizi bağışla, bize acı! Sen bizim Mevlâmızsın. İnkârcılara karşı bize yardım et.

Rabbimiz! Bizi doğru yola ilettikten sonra kalplerimizi saptırma, bize rahmetinden ver. Şüphesiz sen çok bağışlayansın.

Rabbimiz! Bizim günahlarımızı ve işimizdeki aşırılıklarımızı bağışla ve yolunda ayaklarımızı sağlamlaştır. İnkârcılara karşı bize yardım et.

Rabbimiz! Biz kendimize zulmettik. Eğer bizi bağışlamaz ve bize merhamet etmezsen, mutlaka hüsrana uğrayacağız.

Rabbimiz! Yalnızca sana tevekkül ettik, yalnızca sana yöneldik. Dönüş de ancak sanadır.

Rabbimiz! Nurumuzu tamamla. Bizi bağışla, şüphesiz senin her şeye gücün yeter.

Rabbimiz! Bize gözümüzü aydınlatacak eşler ve nesiller ver. Bizi takva sahiplerine önder kıl.

Rabbimiz! Bize bu dünyada da Ahirette de iyilik yaz. Biz gerçekten sana yöneldik. Ey Rabbimiz! Bize bol sabır ver ve bizim canımızı müslüman olarak al.

Rabbimiz! Hesap gününde beni, anne-babamı ve bütün mü'minleri bağışla.

Rabbimiz! Bizden cehennem azabını uzaklaştır, gerçekten onun azabı süreklidir! Sen bizim velimizsin. Bizi bağışla ve bize acı. Sen en iyi bağışlayansın.

Rabbimiz! Bizi ve bizden önce iman etmiş olan kardeşlerimizi de bağışla. Kalplerimizde, iman edenlere karşı hiçbir kin bırakma! Ey Rabbimiz! Şüphesiz sen çok esirgeyicisin, çok merhametlisin.

Rabbim! Gönlüme genişlik ver ve işimi kolaylaştır.

Rabbim! Muhakkak ki ben kendime zulmettim, beni bağışla. Senden başka hiçbir ilah yoktur. Sen her türlü noksandan uzaksın. Muhakkak ki ben zalimlerden oldum.

Rabbim! Bağışla beni, merhamet buyur. Sen en iyi merhamet edensin. Rabbim! İlmimi artır ve beni salihlere kavuştur.

Rabbim! Bana, tertemiz bir nesil lütfet. Şüphesiz sen duaları işitensin. Rabbim! Beni ve soyumdan gelecekleri, namaz kılanlardan eyle. Rabbimiz! Duamızı kabul eyle!

Rabbim! Şeytanların yönlendirmelerinden ve bana yaklaşmalarından sana sığınırım.

Rabbim! Beni; bana ve ana-babama verdiğin nimetlere şükretmeye ve razı olacağın iyi işler yapmaya yönelt ve beni rahmetinle salih kullarının arasına kat!

Rabbim! Annem babam, küçükken beni nasıl şefkatle yetiştirmişlerse, şimdi sen de onlara acı.

Rabbim! Bize dünyada da iyilik ver, ahirette de iyilik ver. Bizi cehennem azabından koru.

Allah'ım! Bana helal ile yetinerek haramdan sakınmayı, sana itaatle yetinerek günahlardan uzak kalmayı nasip et ve lütfunla beni başkalarına muhtaç etme.

Allah'ım! Kalbimin kapılarını zikrine aç. Sana ve Resûlüne itaat etmeyi ve kitabınla amel etmeyi bana nasib eyle.

Allah'ım! İlmimi artır. Beni hidayete ulaştırdıktan sonra kalbimi eğriltme. Bana rahmetinden lütfeyle. Muhakkak ki sen çok lütufkârsın.

Allah'ım! Bizi bağışla. Bize merhamet et ve tövbelerimizi kabul eyle. Şüphesiz sen tövbeleri çok kabul eden ve çok merhamet edensin.

Allah'ım! Birbirimize karşı kalplerimizi ısındır ve aramızı düzelt. Bizi barış yollarına ilet. Karanlıklardan aydınlığa kavuştur. Bizi gizli ve açık bütün kötülüklerden koru.

Allah'ım! Yeryüzünün çeşitli beldelerinde zulüm altındaki mazlum ve mağdur müminlere sen yardım eyle. Yüzlerine selamet kapılarını açıver. Onların derdiyle dertlenme şuurundan bizleri mahrum eyleme.

Allah'ım! Vatanımızı, milletimizi her türlü felâket ve musibetlerden koru. Düşmanların şerlerinden, tuzaklarından ve kötülüklerinden sen muhafaza eyle.

Allah'ım! Hz. İbrahim ve ailesine rahmet ettiğin gibi, Efendimiz Hz. Muhammed ve ailesine de rahmet et. Sen övgüye layıksın ve şanı yüce olansın. Hz. İbrahim ve ailesini mübarek kıldığın gibi; Efendimiz Hz. Muhammed ve ailesini de mübarek kıl. Sen övgüye layıksın, şanı yüce olansın.

Amin. Ve selâmun alel-mürselîn. Velhamdü lillâhi rabbil âlemin…

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN