Arama

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu
Ağustos 14, 2017
Reyno hastalığı ve tedavisi

Raynaud (Reyno) Fenomeni

Genellikle 20- 30 yaş arasındaki insanlarda görülen Raynaud fenomeni el veya ayak parmaklarındaki kan dolaşımının geçici olarak bir anda durmasıdır. Stres, soğuk gibi uyaranlar sonucunda oluşan bu durum, parmakların sırasıyla morarması, beyazlaşması ve kırmızılaşması şeklinde gözlemlenir.

Raynaud fenomeni, vücutta çeşitli hastalıklarla (romatizmal veya damar hastalıkları, sistemik lupus eritomatosus, kan hastalıkları, donuklar, torasik outlet sendromu vb.) beraber ya da tek başına olabilir. Kadınlarda erkeklerden 9 kat daha sık görülen bu hastalık, bir hastalıkla beraber görüldüğünde daha ciddidir.

Raynaud fenomeni üç evreden oluşur:

Birinci evre, kan akımının azalması sonucunda parmaklarda görülen solma ve beyazlaşma durumudur. Parmaklar bir süre sonra renk değiştirirler ve soğumayla birlikte hissizleşme başlar. Kan akımı tekrar arttığında, parmaklar kızarmaya başlar ve ağrı yaşanır. Bu süreç kimi zaman dakikalar içinde, kimi zaman ise saatler içinde sonuçlanır. Hastalığın ileri aşamalarında veya bir başka hastalıkla görüldüğünde, yaralar ve kangrenler oluşabilir.

Raynaud fenomeniyle karşılaşıldığında, sigara ve damar spazmına yol açabilen ilaçlar, hastalığı ağırlaştırabilirler. Hastalığa tanı koyabilmek için, bazı kan testleri yapılmalıdır, soğukta parmaktaki kan akımı ve kan basıncı ölçülmelidir. Hastalar kendilerini sıcak tutmalı, sigara içmemeli ve sigara içilen ortamlarda bulunmamalı, hastalığı tetikleyici ilaçları kullanmaktan sakınmalıdırlar.

Kalsiyum kanal bloküleri ve prostaglandin gibi ilaçlar, doktorlar tarafından önerilmektedir. Sadece geçici çözüm olarak, damar spazmına neden olan sempatik sinirlerin kesilmesi de uygulanan metotlardan birisidir.

RAYNAUD FENOMENİ KÜRÜ

Siyah Hardal Tohumu:

Bir ay boyunca her sabah, kahvaltıdan yarım saat önce, aç karnına, bir çay kaşığı (silme) hardal tohumu ağıza alınır ve çiğnemeden, birkaç yudum suyla beraber yutulur. Bu süre içerisinde her akşam, akşam yemeğinden iki saat sonra karabaş bitkisi kullanılmalıdır.

Karabaş Bitkisinin Hazırlanışı:

Kaynamakta olan bir su bardağı suya, bir tatlı kaşığı karabaş bitkisi ilave edilir ve karışım ağzı kapalı olarak, kısık ateşte 7 dakika kaynatılır. Ilınması beklemeden süzülür ve ılıkken içilir. Raynaud Fenomeni kürü için her 1 aylık uygulamanın ardından 1 hafta ara verilir ve ihtiyaca göre tekrar uygulanabilir.

Uyarı:

Böbrek yetmezliği ve tiroit şikâyeti olan kişiler, bu kürü uygulamamalıdır.

Not: Buradaki bilgilerin herhangi bir rahatsızlığı teşhis amacı yoktur. Bitkisel tedavi; yardımcı, koruyucu ve önleyici tedavi şeklidir. Hangi bitki olursa olsun, kullanmadan önce alerjinizin olup olmadığını ve bir rahatsızlığınız var ise; uzman bir hekime danışınız.

Prof. Dr. İbrahim Saraçoğlu

Yasal Uyarı: Yayınlanan köşe yazısı/haberin tüm hakları Turkuvaz Medya Grubu’na aittir. Kaynak gösterilse veya habere aktif link verilse dahi köşe yazısı/haberin tamamı ya da bir bölümü kesinlikle kullanılamaz.
Ayrıntılar için lütfen tıklayın.
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN