Arama

İhramın yasakları nelerdir? İhramda giyim yasakları nelerdir? İhramlıya yasak olmayan şeyler nelerdir?

İhrama giren kimselere, ihramdan çıkıncaya kadar yasak olan iş ve davranışlar vardır. Bunlara "ihram yasakları" denir. İhramda neden tırnak kesilmez? İhramda kokulu sabun kullanmak yasak mıdır? İhramda giyim yasakları kime kime verilir? İhramda giyim yasakları nelerdir? İhram ayakkabısı nasıl olmalı? İhramlı hangi hayvanları avlayabilir? Füsuk ve cidal nedir? İhramlıya yasak olmayan şeyler nelerdir? Sizler için, Diyanet'in İlmihal-1 "İman ve İbadetler" kitabında yer alan bilgilere göre, ihramın yasakları hakkında merak edilenlerini ve bilinmeyenleri derledik.

İhramın yasakları nelerdir? İhramda giyim yasakları nelerdir? İhramlıya yasak olmayan şeyler nelerdir?
Yayınlanma Tarihi: 1.8.2019 19:39:12 Güncelleme Tarihi: 01.08.2019 19:39

İHRAMIN YASAKLARI NELERDİR?

İhrama giren kimselere, ihramdan çıkıncaya kadar yasak olan iş ve davranışlar vardır. Bunlara "ihram yasakları" denir. İhram yasakları ilgili olduğu alanlara göre şu şekilde gruplandırılabilir:

İHRAMDA NEDEN TIRNAK KESİLMEZ?

İhramda vücutla ilgili yasaklar şöyle sıralanır:
* Saç veya sakal tıraşı olmak, bıyıkları kesmek.
* Kasık ve koltuk altı kılları ile vücudun diğer yerlerindeki kılları tıraş etmek, yolmak veya koparmak.
* Tırnak kesmek.

İHRAMDA KOKULU SABUN KULLANMAK YASAK MIDIR?

* Süslenme amacıyla saç, sakal ve bıyıkları yağlamak, boyamak, saçlara biryantin veya jöle sürmek, kadınlar oje ve ruj kullanmak. Vücuda veya ihram örtüsüne güzel koku sürmek; güzel kokulu sabun kullanmak yasaktır.

İHRAMDA GİYİM YASAKLARI KİME VERİLİR?

Giyimle ilgili yasaklar sadece erkeklere yöneliktir. Kadınlar normal elbiselerini giyerler, sadece ihram süresince yüzlerini örtmezler.

İHRAMDA GİYİM YASAKLARI NELERDİR?

* Dikişli elbise ve iç çamaşırı türü giyim eşyası giymek. Normal şekilde giymeksizin, palto, pardesü gibi giyim eşyasını üzerine örtmek veya omuzuna almak yasak değildir. Bele kuşanılan kemerde, omuza asılan çantada, ayaklara giyilen üzeri ve topukları açık ayakkabı veya terlikte dikiş bulunabilir. Çünkü yasak olan dikiş değil; giyim eşyası olarak dikilmiş şeylerin giyilmesidir. Omuzlara örtülen ridânın uçlarını birbirine bağlamak veya iğne ile tutturmak ceza gerektirmez ise de mekruhtur.
* Başı ve yüzü örtmek, takke ve benzeri şeyler giymek, başa sarık sarmak.

İHRAM AYAKKABISI NASIL OLMALI?

* Eldiven, çorap ve topukları kapatan ayakkabı giymek. Nalın gibi, mümkün olduğunca üzeri açık ayakkabı giymek müstehaptır. Üzeri açık ayakkabı giymek mümkün olduğu halde, sadece topukları açık ayakkabı giymek mekruhtur. Ayak bileğine bitişen ve topukları örten ayakkabı giymek ise yasaktır, ceza gerektirir.

İHRAMDA CİNSELL KONULARDA YASAKLAR VAR MIDIR?

Cinsel ilişki ve genellikle cinsel ilişkiye götüren davranışlar ile tahrik edici sözler söylemek yasaktır.

AVLANMAK NEREDE YASAKTIR?

Gerek Harem bölgesi içinde, gerek dışında eti ister yensin ister yenmesin her türlü kara avını avlamak, avcıya avını göstermek ve avlanmasına yardımcı olmak, av hayvanlarına zarar vermek yasaktır.

İHRAMLI HANGİ HAYVANLARI AVLAYABİLİR?

Yaratılışı itibariyle vahşî, ürkek ve insandan kaçan hayvanlara av hayvanı denir. Suda yaşasa bile, doğup üremesi karada olan hayvanlar kara hayvanı sayılır. Deniz hayvanlarının avlanması yasak olmadığı gibi tavuk ve koyun gibi evcil hayvanların kesilmesi de ihramlıya yasak değildir.

HAREM BÖLGESİYLE İLGİLİ YASAKLAR NELERDİR?

Mekke şehri ve etrafındaki Harem denilen bölgedeki av hayvanlarının avlanması, bitkilerin kesilmesi veya koparılması ister ihramlı, ister ihramsız, herkes için yasaktır.

FÜSÛK VE CİDÂL NEDİR?

Füsûk: Taatten ayrılıp mâsiyet sayılan şeyleri yapmak.

Cidâl: Başkalarıyla tartışmak, hakaret ve kavga etmek. Her zaman yasak olan bu tür davranışlardan, ihramlı iken daha çok sakınmak gerekir.

İHRAMLIYA YASAK OLMAYAN ŞEYLER NELERDİR?

1. Yıkanmak, kokusuz sabun kullanmak.
2. İhram örtülerini değiştirmek ve yıkamak.
3. Dişleri fırçalamak, sürme çekmek.
4. Kırılan tırnağı ve zarar veren veya rahatsız eden kılı koparmak.
5. Diş çektirmek, kan aldırmak, iğne vurdurmak, yara üzerine sargı sarmak.
6. Silâh taşımak, bilezik, yüzük ve kol saati takmak.
7. Kemer kullanmak, omuza çanta asmak.
8. Yüzü ve başı örtmeden, yorgan ve battaniye gibi bir örtü ile örtünmek.
9. Palto, ceket gibi giyim eşyasını giymeden omuzlarına almak.
10. Şemsiye kullanmak, gölgede oturmak.
11. Balık vb. su ürünlerini avlamak.
12. İhramsız kişi tarafından avlanan kara avının etinden yemek.
13. Yılan, akrep, fare, sinek, pire, kene gibi zararlı hayvan ve haþareler ile saldýrgan köpek, kurt ve kaplan gibi yırtıcı hayvanları öldürmek.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN