Arama

Savaşın 98 yıllık tanığı

Kahramanmaraş’ta Şeyh Turan Camii'sinin minaresindeki patlamayan top mermisi tam 98 yıldır minareye çakılı olarak duruyor.

Savaşın 98 yıllık tanığı
Yayınlanma Tarihi: 1.1.2018 00:00:00 Güncelleme Tarihi: 01.01.2018 10:21

Kahramanmaraş'ın Fransız işgali sırasında Abara Başı Kilisesi'nden işgal güçleri tarafından Şeyh Turan Camii'sine atıldığı iddia edilen top mermisi, minarenin duvarında saplanmış olarak 98 yıldır duruyor.

17'nci yüzyılda yapıldığı tahmin edilen ve yaklaşık çeyrek asır önce restore edilen Dulkadiroğlu ilçesi Turan Mahallesi'nde bulunan Şeyh Turan Camii'si, kurtuluş savaşı öncesi Kahramanmaraş'ta yaşanmış savaşın tanıklardan biri durumunda bulunuyor.

Kahramanmaraş Şeyh Turan Camii'si​nin imam hatibi Mustafa Nar, tarihçilerin verdiği bilgiye göre caminin 17'nci yüzyılda yapıldığını belirterek, "Yine aynı yıllarda da minaresi eklenmiş ve yaklaşık 228 yıl önce restore edilmiş. Kurtuluş savaşı esnasında Abara Başı Kilisesi'nden atılan top mermisi minareye çakılmış ve orada kalmıştır. Normalde o top mermisinin patlayıp minareyi parçalaması gerekirdi ama Allah camimizi ve minaremizi korumuştur ve Allah bizim de ezanımızı dindirmemiştir" diye konuştu.

Minaredeki patlamayan mermi için 1980 yılında inceleme yapıldığını ancak herhangi bir müdahalede bulunulmadığını anlatan Nar, şunları kaydetti:

"Aslında bu patlamayan top mermisinin hiç çıkartılmaması lazım. Çünkü bizim ecdadımız Osmanlı Devleti, diğer dinlerin mabetlerine karışmamış. Burada bulunan bu top mermisi de bizim göğsümüzdeki madalya gibi cami minaremizde de bu patlamamış top mermisi adeta bir nişan gibi duruyor" dedi.

SAVAŞIN ASIRLIK TANIĞI

Şeyh Cami, eski adıyla Şeyh, yeni adıyla da Turan Mahallesi'nde, Rize Sokak'ta bulunuyor. Şıh Camii, Şeyh Hüseyin Camii, Şıh Sultan Camii ve Şeyh Turan Camii olarak da biliniyor. Arşiv kayıtlarına göre, aynı mahalle sakinlerinden Şeyh Hüseyin Dede tarafından yaptırılmış. Cami minaresi Maraş Kurtuluş Harbi sırasında top mermileri ile tahrip edilmiş. Bu mermilerden bir tanesi caminin minaresine isabet etmiş ve patlamamış. Abarabaşı Kilisesi'nden bir asır evvel ateş edilen ve Maraş'ın son yüzyılına tanıklık eden bu top mermisi hala saplandığı yerde duruyor.

2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN