Arama

  • Anasayfa
  • Gündem
  • “Katar'ın izlediği dengeli dış politikadan rahatsız oldular”

“Katar'ın izlediği dengeli dış politikadan rahatsız oldular”

“Katar’ın izlediği dengeli dış politikadan rahatsız oldular”
Yayınlanma Tarihi: 6.6.2017 12:48:00

Oxford Üniversitesi Öğretim Görevlisi ve Körfez ülkeleri uzmanı Dr. Cemal Abdullah "Suudi Arabistan ve bazı Arap ülkeleri Katar’ın bağımsız dış politikasından ve önemli bir aktör haline gelmesinden rahatsız" dedi


Katar ile bazı Arap ülkeleri arasında yaşanan krizi değerlendiren Arap siyasi uzmanlar, bölgedeki bazı ülkelerin Katar’ın son yıllarda izlediği dengeli dış politikadan rahatsız olduklarını belirtti. Gelişmeleri yakından takip eden siyasi uzmanlar, bazı Arap ülkelerinin Katar’la diplomatik ilişkileri kesmesiyle yeni bir boyut kazanan krizi değerlendirdi.

Dr. Abdullah, Suudi Arabistan başta olmak üzere bazı Arap ülkelerinin, Katar’ın Arap dünyasındaki İslamcı hareketler ile iyi ilişkiler kurmasından rahatsız olduklarını söyledi.

Körfez İşbirliği Konseyi’nin (KİK) 1981 yılındaki kuruluş amaçları arasında "ortak dış politika" uygulanması olduğunu ifade eden Abdullah, "KİK üyesi ülkelerin şu anki durumuna baktığımızda 6 farklı ülkenin 6 farklı dış politikasını görüyoruz. 1995’te Katar Emiri olan Şeyh Hamid Bin Halife Al Sani, Katar’ı Suudi Arabistan’ın şemsiyesi altından çıkarmaya karar verdi ve siyasetini bu yönde belirledi. Şu an körfeze baktığımızda, bağımsız bir dış politikası olan Katar’ın uluslararası arenada özgün duruşunu görebiliyoruz." dedi.

Katar’ın uluslararası ilişkilerde denge politikasını yürüttüğü vurgulayan Abdullah, sözlerine şöyle devam etti: "Zıt kutuplar arasında denge politikası yürüten Katar, hem İran’la hem de İran’a düşman olan körfez ülkeleriyle iyi ilişkilerini sürdürdü. Katar, bölgedeki iki büyük rakip İran ve Suudi Arabistan arasında kendi siyasi ve ekonomik çıkarlarını korumayı başardı. Hamas gibi Arap dünyasındaki diğer İslami hareketlerle ilişkileri olan Katar, bu hareketleri terör örgütü olarak gören Batılı ülkelerle de iyi ilişkilerine devam etti. Körfez ülkelerinin terör örgütü olarak kabul ettiği bu hareketleri, Katar, bölgedeki halkın bir parçası ve temsilcisi olarak görüyor ve onları destekliyor. Katar’ın bu gruplarla ilişkisi, son yıllarda körfez ülkeleriyle arasının açılmasına ve ilişkilerinin kötüye gitmesine neden oldu."
2024 Fikriyat. Tüm hakları saklıdır.
BİZE ULAŞIN